Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde obraz ani zvuk nez se zahreje

Od: louie82 odpovědí: 17 změna:
Ahoj ziji v Irsku a mam Mirai 42 DTL-642E500 TV model no. T4211L, docela archivni kousek ale do vcera hrala bezvadne. Dnes potrebuje asi 10-15 minut casu nez se zahreje a pak jde obraz, zvuk jeste ne. Ten zacne po vypnuti a opetovnem zapnuti TV.
Zajimalo by me co v ni vymenit aby slapala jako drive..?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

no začni kondíkama ve zdroji...je-li letitá ožná vyschyly a zdroj špatně starttuje..

louie82
hodnocení

Jo, a co kdyz jsem uplny elektro trotl, vlastnici pouze pajku, kalafunu a kus cinu..? Jde o to, ze mam jen hrubou predatavu o tom co to jsou kondenzatory a hlavne nevim, jak zjistim, ze jsou vadne.
Co k takove oprave potrebuji? Je treba neco merit a cim? Ja si vsechno koupim a pustim se do toho, jen nevim co mi treba.

Takře o elektrotechnice víte jen to, že je k ní potřeba páječka a cín. A chcete se pouštět do opravy, když nevíte co a čím měřit a nepoznáte kondenzátor. Poznáte ho tak, až rozděláte ten i ze sítě odpojený zdroj a dostanete ránu.

Mimochodem, nakolik je relevantní informace, že žijete v Irsku? Jako že tam nejsou obchody s televizema?

louie82
hodnocení

Telky mam tri rypale, v Irsku uz jsem ctrnact let, ted zrovna na Balgriffin s covid payment a nudim se, tak si
chci tu jednu zkusit opravit sam, comprende amigo?!
Nehledej probem kde neni...

To Irčan: OK. Jednou jsem si před třiceti lety dělal DIY nabíječku do auta. Můstkový diodový usměrňovač střídavého napětí a vypočítat a upravit vinutí transfotrmátoru ze starého rádia. V té době nebyl internet dostupný, jak jej známe dnes. Takže jsem musel do knihovny, vyhledat v regále příslušnou knihu a něco si o tom nastudovat. Počet závitů trafa podle jádra a tak. No, kdyby tu nabíječku viděl elektrotechnik nebo bezpečák, tak ho asi trefí. Pak jsem ještě zkonstruoval tyristorové spínání jednoduchého alarmu. Postupem doby, jak byla elektronika a součástky dostupnější, jsem se na studium elektra vybodl a jen vím, co dělá dioda, ostatní je pro mě v oblasti záhad.

Co tím chci říct. Že není úplně nice idea otevřít televizi a pustit se do opravy, když o tom nic nevím. Corona forever, času máš dost a ani nemusíš chodit do knihovny. :)

louie82
hodnocení

Chirurgem taky nikdy nebudes, kdyz "neotevres" cloveka.
Kdyby jsi me zbavil tapani, byl bych radsi.
Ja jsem si opravil jednou zdoj v HP smart TV, resp jsem jej cely vymenil, nejake pajeni tam bylo a telka slape. Taky si vyrabim ze starych repraku Hifi soustav bluetoth speakry s amplifierem uvnitr.
Bavi me se hrabat v elekteonice a chci se dal ucit.
Me zajima, co mam merit na tech kondenzatorech, cim a jak.
Takovy link na ten vercajk a par slov o tom jak se to s tim meri by bodl.
Jestli mi chces radit na mou otazku tim, ze me odkazes na internet, tak to jsi vubec nemusel psat, takova pomoc je zcela k nicemu.

Jak jsem psal, o elektrotechnice nic nevím. Ale jsem zvědav tedy, zdali ti někdo na tvé přání vyhoví a PÁR slovy ti vysvětlí, jak měřit kondíky. Pár slovy ti odpověděl @111 . Náhodou jsem se podíval na internet a je to minimálně na článek. Nicméně přeji hodně úspěchů při opravě.

Pár slov zde poradte.cz/... ale bacha, je to odkaz na internet :)

louie82
hodnocení

Jo, uz jsem to vcera v noci studoval...
Nedalo mi to a trosku jsem se v tom hnipal.
Oscilator a jine dobroty, hlavne jak to tam popisuji, totalni galimatias a spanelska vesnice pro me, ale jdu do toho ;)

111®
hodnocení

0x

opravpvat bez dpkumentaceje ztráta času. A také jestlivůbec poznáš kondenzátor od odporu nebo jiné podobné součástky, už tu jeden takový byl co to od sebe nepoznal...

louie82
hodnocení

Ztrata casu je kdyz sedim na prdeli
a nic nedelam.
Preji si to umet opravit svepomoci.
Uz jsem si koupil ten oscilator,
tak snad jsem nevyhodil sest petek oknem. Rozdil mezi kondenzatory a odporem nepoznam, zatim...
Na netu o tom pisou, neco jsem precetl, neco jeste zkouknu.
Z jakeho shopu kupujete ty kondenzatory?
Doufam, ze je zahranicni, z ceskych e-shopu mi sem nic neposlou...
Nejde obraz ani zvuk nez se zahreje

To Irčan: Takže nakonec internet dobej, co? :) Jo, a pro začátek bych si ujasnil termity. Oscilátor versus osciloskop :-D Možná se to zdá jako banalita, ale správné termity jsou základem vědění.

111®
hodnocení

0x

to co je na obrázku je na sledování tvaru signálu, na jehozkoumání takže osciloskop. Oscilátor je generátor nebo chcš-li zdroj střídavého signálurůzného tvaru, nejčastěji sinus...a chce-li studovat součástky a jejich vlastnosti můžeš začít u mne... telefon.unas.cz/...

Navíc, pod osciloskopem je potřeba si představit sofistikovanější zařízení. To, co je na obrázku, má podobný vypovídající výstup, jako třeba měřič krevního tlaku ve smart hodinkách.

louie82
hodnocení

Diky moc 111®
Uz to studuju pomalicku.
To se mi bude urcite hodit, uz jsem si drive precetl, ze kondenzatory drzi urcity naboj, muzu dostat pecku kdyz je to vypnute od zdroje? Jak velkou a muzu ji dostat i vicekrat u jedne televize..?

Irčan: Když jsem ti výše psal, že od kondenzátoru vypnutého zdroje můžeš dostat ránu, a že si máš něco nastudovat, tak ses mi vysmál. Ta rána u vypnutého zdroje bude jen jedna, poněvadž se pak kondenzátor vybije. A intenzita je asi jako když tě hodně zabrní ruka.

louie82
hodnocení

Nikomu jsem se nevysmival.
Mam srdecni arytmii, tak proto.
Nechtel bych, v lepsim pripade, stravit odpoledne v bezvedomi...
Uz se mi to vice nez parkrat stalo,
tedy ne tim, ze bych se nechaval kopnout proudem, ale vim, ze by me to mohlo "vypnout" tak si davam majzla.
Uzemnit kondenzatory pred vymenou, jde to..?

Já vím, že odkazování na internet nemáš rád, ale tme.eu/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]