Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění chladničky u trubek topení

Od: kacka* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, dnes mi přivezli novou chladničku, měla jsem vymyšleno kde bude stát. Chtěla jsem jí mít v rohu, ale pán co jí přivezl z elektra mi začal říkat, že tam jí mít nemůžu. Že prý brzo odejde a nebude mít deklarovanou spotřebu energie jelikož tam vedou trubky topení a je tam kousek od toho radiátor.

Mě napadlo trubky obalit do izolace co používají topenáři a tento radiátor nepojede přes zimu na plno.

Nebo je lepší to prohodit viz vizualizace

Umístění chladničky u trubek topení

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zjednodušeně, lednička vyrábí vevnitř chlad a venku teplo. To teplo potřebuje odvětrat a tím ochladit chladící médium, díky kterému lednička funguje.
Pokud by byl vzadu radiátor, chladivo by se ochladilo málo a lednice by chladila méně = kompresor by jel častěji aby lednice dosáhla požadovaný chlad = vyšší spotřeba el. energie.

Nejjednodušší a nejúčinější řešení je obalit poctivě trubky izolací Tubex. Mají v každém hobby marketu či prodejně s vodoinstalačním materiálem.
Izolace se podélně rozřízne a nasadí na trubku.

hodnocení

2x

Trubky jsou jen pruchozi z druhe mistnosti, tak jen zaizolujte trubky do min. 10mm tl. Izolace Mirelon a dobre spoje izolace zasponkujte a zalepte. Radiator nebude mit takovy vliv, teplo stoupa ke stropu.

kacka*
hodnocení

Takže když je zaizoluji nebude to ničemu vadit? Prý od radiátoru a zdroje ntepla musí bejt lednička dle manuálu minimálně 30 cm. V budoucnu mě napadla udlat skřínka na tui ledničku tím by se uplně oddělila od zdi a trubek.

Skříňka by byla ještě horší, tam by si lednička topidla sama sobě. Zaizolujte ty trubky a bude to v pohodě.
kacka*
hodnocení

Myslela jsem spíš jen ten korpus bez dvířek, vzádu to není zcela zakryté jestli se nepletu. Takže takto by to bylo horší teda?

Lednici do skrinky nedavejte, nicemu to nepomuze, kolem lednice musi proudit vzduch.

jenda2*
hodnocení

0x

Dejte si ji tam, kde se vám líbí. Chladnička se pouze nesmí zadní částí postavit k radiátoru. Jinak je to naprosto jedno. Musí proudit vzduch kolem ní. Nic jiného se v návodu nepíše. Může být i vestavěná, pouze zadní část výparníku musí být volná od spodu vzhůru pro samovolné ochlazování. Je to ale zvládnutelné.

kacka*
hodnocení

Děkuji za informace, takže když jí postavím do rohu a pro jistotu omotám trubku izolací nic by se nemělo stát?

V pohodě. I bez izolace. Ale s ní ušetříte nějakou korunu za elektřinu do ledničky. A trochu jí prodloužíte život.

Záleží na typu chladničky. Například moje whilpoolka "netopí" zády, ale bokem.

hodnocení

0x

Prostě - lednička má vzadu "chladič", který hřeje a musí se chladit. Nesmíte ji tedy zavřít do bedny, chladič by se okolním vzduchem dostatečně nechladil. A prospěje, pokud horké trubky zabalíte třeba tím Mirelonem, aby chladič neohřívaly.

Vypadá to takhle: mirelon.com/...

Mají to asi v OBI, Bauhausu, apod.

Ta trubka bude asi podélně naříznutá. Dořízněte ji a na trubku nasaďte.

kacka*
hodnocení

Tu izolaci tu mám nějaké zbytky když instalatéři dělali rozvod topení. Jde mi oto, že pán právě říkal jakmile to bude v tom rohu bude vyšší spotřeba energie kvuli teplu a pro samotnou chladničku to taky prý není dobrý co se týče výdrže. Že prý bude ten komrpesor se více namáhat

hodnocení

0x
Tie trubky zaizolujte a netrápte sa tým. Radiátor je pomerne ďaleko. Zvážte, či ju chcete hneď vedľa trúby. Ak pečiete 4x do roka, tak by som to neriešil. Ak každý deň, môže sa to prejaviť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]