Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Myčka IKEA - myje vlažnou vodou, nesuší

Od: sollik* odpovědí: 12 změna:

Myčka IKEA Skynande cca. 4 roky stará poslední dobou myje jen vlažnou vodou a nádobí je po skončení programu mokré. Dříve se vždy z myčky vyvalila pára, nyní nic. Kdyby to mylo ve studené typoval bych to na topné těleso, takhle nevím na co mrknout.

Někdo podobnou zkušenost?

Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím. Prohlédněte elektroniku s relátkem, které spíná topné těleso. Může být odletované, stávalo se to u AEG, i jiných typů myček. Změřte sériový odpor topného tělesa. Změřte izolační stav tělesa. Leccos zjistíte také žárovkou připojenou paralelně k tělesu, vidíte, kdy spíná a kdy ne. Překontrolujte vzduchovou past v dolní části jímky. Může být ucpána tukem, pak nespíná hladinový spínač (presostat), myčka si myslí, že je v ní málo vody (postup na petrbudvar_rajce_net) a vypíná top. těleso. Zkontrolujte vodoměr na labyrintu levé části myčky pod bočním plechem, ten reguluje, kolik bude mít myčka vody, je s magnetem a spíná/rozpíná během otáčení magnetický jazýčkový kontakt na malé destičce. Občas se vrtulka přidře, nebo poskakuje, někdy blbě spíná kontakt, výsledkem bývává, málo, nebo moc vody. Některé typy myček mají tlakový senzor, zda oběhové čerpadlo "dává", ten se ucpává rovněž bordelem, stejně jako ta vzduchová past. Na motoru bývá tachodynamo zpětné vazby, které informuje ř.j. o točení motoru, z toho důvodu, aby nedošlo k běhu topného tělesa bez pohybu vody. Bývává přerušené vinutí tohoto tachodynama. Dejte vědět, jak oprava dopadla. mnoho zdaru!

sollik*
hodnocení

Tak jsem myčku rozebral, nebylo moc co čistit, vše vypadá OK. Podle návodu na internetu jsem proměřil topné těleso a jestli jsem ten návod pochopil správně, tak je těleso OK. Vymontoval jsem termostat (viz. fotky), má 4 konektory, ale netuším jak ho mám proměřit. Jdu hledat na net, ale kdyby někdo věděl, budu rád za radu ;)

Myčka IKEA - myje vlažnou vodou, nesuší
Myčka IKEA - myje vlažnou vodou, nesuší #2
sollik*
hodnocení

Zatím jsem zjistil, že se jedná o sdruženou součástku - měřák znečištění vody a její teploty. Našel jsem videa jak tuto součástku vyměnit celou, ale jak ji přeměřit (jaké piny měřit a kolik by měly mít ohmů při různých teplotách) zatím ne. Dá se pořídit od necelých 500,- Kč bez pošty, ale kupovat to jen tak na zkoušku jestli je to ono nebo ne se mi nechce ...

sollik*
hodnocení

Jelikož jsem nevěděl jak zmíněnou součástku změřit (a ani se mi nevešly hroty multimetru do konektoru) tak jsem vše zase složil a myčku zapojil. Proběhla zkouška s poloprázdnou myčkou s jednoznačně o dost lepším výsledkem - podle ženy to není prý jako dřív, ale nádobí je nyní po ukončení programu horké, ne však úplně suché.

Takže nakonec vůbec nevím čím to bylo, jediné co bylo špinavé a trochu se mi povedlo pročistit byla nádoba "regenerace" (co jsem vyčetl na netu) která je součástí nádoby na sůl. Co je uvnitř za granule a jak to funguje netuším ...

Díky všem za rady :)

ladis*

Regenerátoru je přece nějaká smůla, a měla by tam být solanka, právě že solí, kterou musíš doplňovat do myčky, když to neděláš, tak se zničí ta smůla v regenerátoru

Ale to by na topení nemělo mít žádný vliv

hodnocení

3x

Návod opravy k jinému ikeáckému werku, ale ve výsledku to bude podobné: olino.org/...

sollik*
hodnocení

@rusofil: Moc děkuji za rady i odkaz, v neděli myčku rozeberu, podívám se, co budu moci zkontroluji a vyčistím, ale s elektronikou moc přítel nejsem (co se týká proměřování různých odporů atd.), tak doufám, že to nebude nic z této oblasti.

Ještě jednou moc díky za cenné rady ;)

pave*
Také mi myčka takto umřela. Rozebral jsem spodek, okouknul tepelné čerpadlo, ofotil a pak za 500 s poštou objednal, vyměnil a myčka jede dál.

karel556*
hodnocení

0x

Termostat?

sollik*
hodnocení

Taky možnost. O víkendu to zkusím rozebrat a jsem zvědavý, jestli něco najdu.

Pokud byste někdo v minulosti řešil stejný problém, prosím o info.

ladis*
hodnocení

0x

IKEA má na většinu standartní kuch. elektro spotřebičů záruku 5 let, Tak to nepromeškaj, A najdi nákupní doklady.

sollik*
hodnocení

Našli jsme účtenku ... a myčce už je víc než šest *ee* Ten čas letí ..:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]