Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rána od PEN vodiče

Od: novakpavlas odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer, rád bych vás poprosil o radu. V hlavním rozvaděči rodinného domku jsem vyměňoval staré bakelitové jističe za nové + PEN můstek. Instalace byla odpojena hlavním jističem u ELM. Až poté jsem odpojil hlavní přívod PEN ze sběrnice, abych mohl nahradit starou lištu za DIN a na ni nový můstek. Při instalaci DIN jsem zavadil rukou o hl. přívod PEN a dostal takovou prdu, až mě to položilo na zem a povolily všechny svěrače. Rád bych se zeptal, jak je toto možné. Žádné napětí jsem proti zemi na vodiči nenaměřil. Po připojení vodiče zpátky na můstek a propojení se všemi ostatními PEN vodiči je to OK. Z můstku ještě vede 16mm2 vodič k ELM... je to kombinovaný rozváděč, spodní část je zaplombovaná, takže se nemohu podívat, jak je zapojeno.

Nesuďte mě prosím za neznalost, sice mám vystudovaný obor elektro, ale jsem z toho už 30 let venku, takže už prostě vše nevím.

S pozdravem

Novák Pavel

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ra20z*
hodnocení

2x
Elektroměr máte jednotaryf, nebo dvojtaryf,ve staržích instalacích HDO spínalo ovládací fázi na relé které bylo umístěno v domovním rozvaděči, při rozpojení PEN vodiče se dudíž na něm objevilo fázové napětí.

dusger*
hodnocení

1x

Že se v přívodním kabelu do domu na vodiči PEN na chvilku objeví napětí a to zrovna v době, když se ho dotýkáš je velmi velmi málo pravděpodobné, spíš bych hledal chybu u tebe doma. Co to bylo by byla jen spekulace, no přesto, nemáš doma UPS či něco podobného? Pokud to ale bylo tak, jak píšeš, tak aby se v případě opakování nedostalo nebezpečné napětí na kostry přístrojů bytě, doporučil bych doplnit uzemnění rozvaděče, které by bezpečně svedlo podobné špičky rovnou do země.

novakpavlas
hodnocení

Prave ze byl cely objekt v tu chvili odpojeny hlavnim jisticem. Nikdy bych PEN neodpojil, kdyby nebyly fazove vodice odpojene.
Zadne zalozni zdroje tu nejsou.
Napada me jedine, ze by byla poskozena izolace na hl. privodu a jedna z fazi pronikala do PEN. Ze sloupu vede v medi na fasadu baraku do pojistkove skrine, nasledne pokracuje v hliniku k ELM. Coz je jeste stary opleteny kabel.

hodnocení

0x
Rozhodne to neni normalni. Nekde bude porucha na vedeni. Nejspis se nic nestalo, protoze tipuju, ze na tom mustku je privedeno i uzemneni od baraku. Pozvete elektrikare
novakpavlas
hodnocení

Díky za reakci.

Někoho pozvu.

Jen pro zajímavost do té doby.

Pokud si dobře vzpomínám, aby se toto stalo, musel by přes fázové vodiče protékat proud.

Mohlo by to způsobit, kdyby byl někde před ELM černý odběr? I třeba jako pozůstatek, dřív byla v objektu pronajata hospoda... například černý kabel někde ustřižený ve vlhké zdi, kde by proud tekl do země?

Případně poškozena izolace na hl. přívodu? Jedná se ještě o staré opletené vodiče.

novakpavlas
hodnocení

Budova nemá řešené uzemnění.

111®
hodnocení

0x

dostat ráno od přívodního PEN proti zemi znamená, že není průběžně uzeměn a nebo je třeba v jiném domě problém a přizeměn je až u vás, odpojením se klidně může stát úraz v jiném domě. Přestane fungovate ochtrana nulováním
v síti TN-C. Takže bych pozval elektrikáře, a ten možná distributora po zjištění závady.
Měl jste štšstí , že jste to přežil. Ano v soustavě TN-C se tohle může stát , když se odpojí PEN v místě hlavního přizemění.

doplněno 16.08.20 09:12: Tady se měla použít přízemňovaci souprava, proto se v tom nemá vrtat laik
novakpavlas
hodnocení

Elektrikare zitra kazdopadne pozvu.
Pojdte se tedy bavit jen teoreticky, nebudu do toho uz sam sahat.
V tom pripade mi tedy prijde velmi spatne, ze je hlavni privod v dome proveden takto:
Hl. fazove vodice privedeny do zaplombovane casti rozvadece. Hl. privod pen priveden do casti pristupne odberateli na mustek. Z mustku az do zaplombone casti, kde je i keramicky pen mustek, take zaplombovany, kde je tedy teoreticky spojen s prizemnenim.
Nemel by tedy pen vest primo do zaplombovane casti bez nasvorkovani v casti pristupne odberateli?
dusger*

Je naprosto zbytečné vést plané řeči o tom, jak to někdo před mnoha lety zapojil. Nový rozvaděč udělej podle současných platných pravidel, bez ohledu na plomby, elektrikář si s tím poradí. Nezapomeň na vlastní uzemnění.

dusger*

To jsem ještě neviděl, použití uzemňovací soupravy při prosté opravě domovního rozvaděče. Průmysl a distribuce el. energie je něco jiného. Tazatelem popisovaný je se nestává, a pokud přesto, tak naprosto výjimečně, že se proti tomu nikdo nechrání.

111®
hodnocení

0x

Ano , přizeměno v zaplombované části a tam i rozdělit a pak pokračovat třemi nebo pěti vodiči. P.S. čemu by uškodilo když odpojuji hlavní PEN ho nejdříve přizemnit? Nicméně vyplynulo z toho ponaučení pro laiky...

hodnocení

0x

Zajímavé je, že jsi na tom PENu pak žádné napětí nenaměřil. Toť móóc divné. A nešlo náhodou pouze o výboj statické elektřiny? Ono, někdy se člověk poměrně hodně nabije, i několik tisíc V (umělé tkaniny oblečení, jezdíš zadkem po plastové židli a pod. a pak práce na dobře izolované podlaze) a pak, v případě že zavadíš o PEN (uzemnění), může dojít k poměrně citelnému výboji. A vzhledem k tomu, že pracuješ na zařízení s napětím, psichycký efekt může být rovněž znatelný.

novakpavlas
hodnocení

Neměl jsem u sebe žádný pořádný měřák, jen doutnavku, takže měření nelze považovat za přesné. Statický výboj to určitě nebyl, proud mnou proudil alespoň sekundu, opřel jsem se tak nešikovně, že jsem se nedokázal okamžitě odrhnout nebo spíš odhoupnout. Už jsem dříve dostal slušnou ránu od živého vodiče kdy jsem ho chytil pevně mezi prsty, kdy někdo tvrdil, že je jistič určitě vypnutý, ale nebyl. Vzpomínky se mi jasně oživily.

Jak píše ra20z, mohlo by to být tedy od signálu HDO, při dvousazbovém měření, kdy přes relé HDO, na němž bylo napětí (u elměru má samostatný jistič zapojený před hlavním jističem objektu a ten je zaplombovaný v zapnuté poloze) se toto napětí dostalo na odpojený PEN.
novakpavlas
hodnocení

Díky. Vaše vysvětlení zní logicky, ale nebude se týkat tohoto případu, protože jistič u HDO byl rovněž vypnutý - zaplombovaný není. Trochu jsem se tomu divil.

Zítra přijde elektrikář, rozplombuje a zkontroluje. Proměří izol. odpor hlavního přívodu.

Napíšu sem výsledek.

ra20z*
Podle nalepeného kódu na HDO můžete dohledat jestli v onen okamžik byl nízký tarif.

novakpavlas
hodnocení

0x
Zdravim panove, takze se jednalo o 3F kabel napojeny pred hlavni jistic. Byl odpojen a ted je treba zjistit, k cemu vlastne vedl. Bude to nejaky pozustatek po najemnicich.
Takze pricina nalezena.
Tož klasický "černý" odběr. A určitě to není ojedinělý případ. A pak se divíme, že se neustále zvedá cena elektřiny. Holt, někdo to zaplatit musí a distribuce, ani obchodníci si tím hlavu nelámou. Ono je to trochu složitější, žádné revize a kontrolní měření napojených odběrných míst se neprovádí a tak nejjednodušší je zvedat ceny těm, co platí poctivě. Už dlouho jsem neslyšel, že by někoho za tuto "křivárnu" vzali pořádně "po letech".

111®
hodnocení

0x

no a zabilo by to při soustavě TN-C půl dědiny, při odpojení..PEN od uzemění

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]