Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat DVB-T2 na 4 TV

Od: pckarlos® odpovědí: 26 změna:

Zdravím. Můžete mi prosím poradit, jak udělat, resp. co přesně koupit, abych měl DVB-T2 na 4 TV?
Jde o rodinný dům s rovnou střechou, 2 bytové jednotky (přízemí, 1.NP), příjem z vysílače Praděd vzdáleného cca 50 km.
Nejsem úplný lajk, ale nevyznám se moc v těch zesilovačích, rozbočovačích, apod.
Poraďte, jakou koupit anténu, jaký rozbočovač (4 TV), jaký zesilovač (pokud je potřeba), a kam který prvek umístit?
Děkuji za rady.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

pokud to TV neumí, jako že cítím z dotazu že ne, tak potřebujete pro každý TV samostatný STBox nevím jak máte rozvody signálu nyní, ale pokud přes rozbočovače tak zde není třeba nic měnit. Popište současný stav podrobněji..

111®
hodnocení

4x

a co máte nyní..? rozvody se k vůli DVB-T2 měnit nemusí ani anténa

hodnocení

Nemám žádnou anténu, žádné rozvody.

hodnocení

3x

Anténu, rozbočovače, rozvody měnit nepotřebujete. Zesilovač možná budete muset mít naladěný na jiné frekvence. Přijímačů, které umí DVBT-2 můžete připoit kolik chcete přímo (samozřejmě podle výkonu antény a zaesilovače). Přijímače, které DVB-T2 neumí musíte připojit každý přes vlastní settopbox.

kare
hodnocení

2x
Jak je zde psáno síto, napaječ, rozbočovač (eventuálně rozbočovač s jednou průchozí větví, nedoporučuji) koaxiál s dostatečným průměrem a pokud možno propojování šroubovacími F-konektory. Ideálně bych napaječ napájel ze společných prostor tak, aby platba šla rovnoměrně mezi všechny nájemníky (ročně to nějakou stovku odebere) :) a od rozbočovače větve přibližně stejně dlouhé.

m.alza.cz/...
( m.alza.cz/...
m.alza.cz/...
m.alza.cz/...
m.alza.cz/...
Ale neznám Váš dům, třeba by šlo udělat dvě větve nebo i jedna a průbězné televizní zásuvky (pak by byl menší útlum) Reálně bych to viděl na anténu ve středu objektů a za napeječem rozbočovač na dvě větve, které budou propojené průběžnou televizní zásuvkou .
m.alza.cz/...
m.alza.cz/...
hodnocení

Konečně sem dal někdo odkazy na konkrétní anténu, rozbočovač, apod. Zásuvky v místnostech řešit nebudu, kabel povede přímo do TV. Jak se řeší napájení té širokopásmové antény m.alza.cz/...? Na střeše zásuvka není ani nebude. Ten adaptér do elektriky by asi neměl být až za rozbočovačem, ne?

111®

asi do toho kluk víc dělá, že dal odkazy, jak se to napájí máš v prvním odkazu a výhabka se dá někam na koax před zásuvky

hodnocení

2x

Rámcová specifikace komponentů pro 4 TV se společnou anténou na DVB-T2. Každá TV misí mít schopnost příjmu DVB-T2, nebo pokud je na DVB-T, pak septtpbox na DVB-T2 (cena 600-1200,- Kč, podle funkcí).

Osobně mám na jednu tento (600,-Kč) a není špatný. Instaluje se přímo do Skartu (pokud je). Jinak kabel HDMI.

czc.cz/...

1 x Anténa síť s předzesilovačem (osobí zkušenost - perfektní, mám 3 a jedna umístěná i 2 m nad zemí a signál OK)

czc.cz/...

1 x Rozbočovač (4 x průchozí napájení - napájení může výhybkou být kdekoliv/ mám rovněž a není problém)

czc.cz/...

Nebo s rezervou 1 x Rozbočovač (8 x asi neprůchozí napájení- muselo by být mezi rozbočovačem a anténou !)

czc.cz/...

Kabel 75 ohmů/6,3 mm/25m (podle potřeby)

czc.cz/...

F konektory do 6,5 mm (počet dle potřeby)

czc.cz/...

4 x Účastnické zásuvky (pouze pro TV si osobně dělám z F konektorů do panelu a el.krabice + víčko)

vpcentrum.eu/...

;)

hodnocení

Díky moc, perfektní, to je přesně to, co jsem potřeboval.

priklad11*

To jsou přece ale všechno informace z internetu. Kdo chce tak si je najde. Kdo nechce, tak ať hledá někdo jiný

příklad11 - pochopitelně použity přímo odkazy. Proč mu vysvětlovat složitě, jak a z čeho si má rozvody TV signálu provést. A z těch odkazů i ví, jak má celou síť provést, o což mu zřejmě šlo. A k něčemu (anténa, septtobox, účastnická zásuvka) jsem mu dal i vlastní "recenze" - mou vlastní zkušenost. Ono, pokud nezná systém, podrobnosti a návaznosti, těžko pak i na netu hledá, co by potřeboval a co koupit. ;)

priklad11*

To máš sice pravdu, ale pro méně chapavé a inteligentní lidi. A to tazatel jistě není. Pak je ovšem sorta lidi, kteří místo aby se trochu snažili sami, tak je jednodušší, když to za ně najde někdo jiný.

111®
hodnocení

1x

na 50km by měla stačit anténa typu "síto" se zesilovačem se samostatným napájením. A dále to záleží na tom jaké jsou dispozice místností. Patra máte 2 takže buď odbočovač 1/4 1 vstup a 4 výstupy a pak do každé místnosti samostatný kabel, nebo nahoře rozbočovač 1/2 a do každého patra samostatný kabel a tam jednu průchozí a jednu koncovou zásuvku, případně jednu koncovou zásuvku a rozbočit do dvou TV, a nebo udělat komplet rozvoud a od zesilovače táhnout jeden kabel přes všechny uvažované místnosti, použít zásuvky 3 průchozí a na poslední pozici zásuvku koncovou. Zásuvky kupovat s průchozím útlumem co nejmenším, myslím že je to 3dB.

hodnocení

Jakou anténu typu "síto" koupit? Pak mám představu, že bych koupit rozbočovač 1/4, ale je jich kvanta, jaký doporučíte přesně typ? S tím pak bude zřejmě souviset napájení antény, jestli ten rozbočovač bude mít jednu větev průchozí pro napájení?!

111®
hodnocení

1x

takže zodpovědná rada je: Pozvěte si anténáře, ten změří sílu signálu a navrhne řešení na míru. Pak vám to buď udělá, nebo si to zbastlíte sám..jednak to chce kvalitní kabely, pak to chce zásuvky průchozí pro napájení a také takový rozbočovač, případný zesilovač nemusí být napájen z TV ale samostatně, a aby se to dalo posoudi, je to třeba vidět. Mimochodem anténář má prvky v malíku a já to hledat nebudu.

Takže konkrétn radu dopodrobna nikdo nedá, co jsem věděl to jsem vyčerpal.

hodnocení

Otázku koncového zařízení neřeším, v tom se už vyznám. To už je mi pak jedno, jestli budu mít novější TV, která umí DVB-T2, nebo starší TV + SetTopBox.
Mě jde o to, jakou potřebuju anténu, jaký rozbočovač, zesilovač, apod.

hodnocení

My si nějak nerozumíme ... nemám vůbec žádné anténní rozvody, ani anténu, prostě nic.
A chci si svépomocí toto všechno udělat, abych měl signál DVB-T2 na 4 TV.
Takže jakou mám koupit anténu, jaký koupit rozbočovač, popř. zesilovač, a já nevím co všechno ještě?

No to si skutečně nerozumíme.

Takhle ale nejde poradit. Musíte vědět, jaké vysílače na jakých frekvencích a v jaké polarizaci antény budete přijímat a jak je u Vás silný signál. Podle toho budete shánět anténu a případně zesilovač (nemusí být potřeba). Kabely a další příslušenství pak už nijak řešit nemusíte, ty budou standardní.

hodnocení

Vysílač Praděd vzdálený cca 45 km. Jen tak na zkoušku jsem našel doma nějakou starou rezavou anténu "síto", napojil do ní koaxiál, na druhé straně připojil do novější TV, a naladil jsem všechny potřebné kanály DVB-T2, takže tím předpokládám, že je signál dobrý. A teď mi jde tedy o to, jakou novou anténu typu "síto" kopit (tu starou rezavou asi ne), a dál jaký rozbočovač konkrétně, a jestli bude potřeba zesilovač, apod.?!

I ta rezavá bude fungovat. Rez je jen estetická závada.

111®
hodnocení

0x

odkud ten případný zesilovač chcete napájet z půdy nebo z TV? Pokud z TV nejsem si jistý jestli ve stanby režimu je to možné... existuje i zesilovač do zásuvky s regulací, něco takového, nebo i se 6 výstupy. Chcete tedy postavit malou společnou TV anténu? tipa.eu/...

nebo hledejte aktivní rozbočovač což má v sobě i zesilovač..

hodnocení

Případný zesilovač bych musel napájet až u některé TV, jak jsem psal na začátku, dům má rovnou střechu, takže půda není. Ano, chci postavit společnou malou anténu pro 4 TV.

jabraka*
hodnocení

0x

Reálné je,ke každému televizoru od jedné antény vést vlastní kabel z rozbočovače.Před každým televizorem je nutný STBt2 a programy naladit na něm.Ze set mtop boxu je do televizoru nějaký typ přívodního kabelu a ten se v menu nejprve nastaví.Samozřejmě se nevyhneme dvojímu ovládání,jedním ovladačem se televizor zapne,druhým se zapne settopbox a tímtéž nastavíme program-.Pokud omylem se pokusíme prvním ovládačem navolit kanál,musíme zpět volit znovu vstup signálu.a použít znovu ovladač set top boxu.

JABRAKA

hodnocení

Mě zajímá pouze anténa a anténní prvky (rozbočovač, popř. zesilovač, a já nevím co ještě), jaké přesně zakoupit. Koncové zařízení (TV, SetTopBox) mě už nezajímá, v tom se vyznám.

111®
hodnocení

0x

když se posnažíte, tak si na této mapěnjdete bydliště, označíte, vyberete kraj a v něm vysílač, a klikem levou myší na bydliště si můžete zobrazit terénní profil jestli máte mnoho překážek v cestě a takto vybrat vyhovující vysílač, přikládám příklady. mapavysilacu.cz/...

Jak udělat DVB-T2 na 4 TV
Jak udělat DVB-T2 na 4 TV #2
hodnocení

Díky za odkaz na tuto užitečnou mapu. Litovel -> Praděd, žádná překážka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma DVB-T2

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]