Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký gramofon a co vše je k němu potřeba

Od: reikki odpovědí: 8 změna:
Zdravím,
nejsem žádný audiofil a rád bych si pořídil nový gramofon. Ale nejsem úplně expert na to, o vše je potřeba. Dočetl jsem se, že se prodávají gramofony už s předzesilovačem a tudíž stačí jen hi-fi soustava. Pokud gramofon toto nemá, musím koupit i externí zesilovač. Jestli to chápu dobře. Protože se mi zároveň někdo na diskuzi snažil tvrdit, že pokud mám předzesilovač, stejně budu potřebovat zesilovač. A já jsem z toho trochu jelen. Jsem tímto naprosto nepolíbený. Doma máme starý gramofon Tesla NZC 300, ale je s nim stále nějaký problém. I zvuk už je otřesný. Proto bych rád něco nového.
Jestli je tu někdo, kdo dokáže poradit jaký kupříkladu gramec, nebo co přesně bych měl hledat a jaké příslušenství k tomu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No ano, jste z toho jelen.

Předzesilovač není zesilovač.

Tudíž pokud gramofon má pouze předzesilovač, budete potřebovat ještě zesilovač.

Starý NZC 300 měl zesilovač..a tudíř k němu stačilo připojit reproduktory..a hrálo to (to bylo to Z v označení).

Potom se dělal ještě NC 300 pokud se pamatuji..a ten bez zesilovače nehrál.

reikki
hodnocení

To jsem Děkuji za radu.

hodnocení

0x

NZC 300 není až tak špatný stroj. Najděte nějakého staršího opraváře, který tyto stroje zná, a věřím, že je schopen ho uvést do dobrého stavu.

Pokud budeš opravdu pořizovat nový přístroj, nepleť si předzesilovač se zesilovačem. Jsou to dva různé přístroje. Předzesilovač upravuje signál z přenosky tak, aby ho následně byl zesilovač schopen ho v příslušné kvalitě zpracovat. Takže ten, co ti tvrdil, že k předzesilovači potřebuješ ještě zesilovač, měl úplnou pravdu!

reikki
hodnocení

Ach tak, díky Jak říkám, fakt jsem z toho byl zmatený. Proto děkuji za radu.
reikki
hodnocení

Hlavně chci nový gramofon jako dárek otci. Proto nový stroj. Do budoucna bych tento dosavadní nechal opravit a měl ho já.

hm*
hodnocení

0x

Nemáš tady už podobnou otázku?

Cesta zvuku v gramofonu je celkem jednoduchá. Základem je neponičená deska. Ta se rovnoměrně otáčí na "talíři", který je (v jednoduchých případech, i v NZC) poháněn přes gumičkový převod motorkem. Záznam z desky snímá (v NZC dynamická) přenoska s jehlou, která nesmí být odrbaná, jinak zvuk stojí zase za prd. To dynamické snímání vytváří slabý signál a hlavně slabé basy, proto je nutný předzesilovač, který slouží hlavně ke kmitočtové korekci (správnému posílení basů). Hlavní uživatelské zesílení zajišťuje další prvek - výkonový zesilovač. NZC 300 by měl předzesilovač i výkonový zesilovač obsahovat v sobě, jejich kvalita (hlavně výkonového stupně), ovšem už nemusí být dostatečná. No a na konci musejí být připojeny rozumné reprobedny, aby zvuk na závěr nezmrvily.

Takže když máš gramofon ("šasí") úplně bez zesilovačů, potřebuješ každopádně výkonový zesilovač a pokud ten neobsahuje vstup pro dynamickou přenosku (s odpovídajícím předzesilovačem), potřebuješ ještě správný předzesilovač. NZC 300 by ale měl být kompletní gramofon včetně zesilovače, ovšem nevím, jaký je stav toho zesilovače. Reprobedny pořídit s ohledem na jejich kvalitu, peníze a prostor.

Mizerný zvuk mohou způsobovat ohrané desky, ohoblovaná jehla, stářím poznamenaný zesilovač (či jeho kvalita daná rokem výroby) nebo nepříliš kvalitní reprobedny.

figurek*
hodnocení

0x

Předzesilovač obvykle bývá součástí zesilovače. Jestli opravdu jste tak nepolíbený gramofonovou technikou, pak by snad bylo lepší nic nevymýšlet, nekombinovat a nemíchat. Kupte si rovnou celou sestavu, která patří k sobě. Nahoře gramofon, dole zesilovač a reprosoustavy.

Dále píšete něco o otřesném zvuku staré Tesly. Pak bych upozornil, že gramofonové desky vždycky šumí a ty starší a více obehrané šumí ještě víc. Je předem jasné, že novým gramofonem toho moc nevytrhnete. Zvuk sice možná bude o něco lepší ale bude špatný zas. Se zvukem obyčejného CD přehravače se zvuk gramofonu prostě nedá srovnávat. CD je jiná liga.

Se zvukem obyčejného CD přehravače se zvuk gramofonu prostě nedá srovnávat.

No tak velmi často nedá, to je pravda..v 98% případů.

Ale jsou i případy, kdy se zvuk kvalitního gramofonu a obyčejného přehrávače prostě nedá srovnávat.., ale tak nějak obráceně než to myslíte Vy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]