Nejste přihlášen/a.
Ahoj chtěl bych se poradit, už dlouho mě baví focení ale zatím jsem se nedostal dál než k běžným digitálním fotoaparátům, nyní bych chtěl přejít na zrcadlové a chci se zeptat, jestli běžný uživatel "foťáků" jako jsem já, dokáže se zrcadlovkou vůbec fotit a jestli nemáte nějaké základní rady...
Dále bych chtěl poradit jaké značky zrcadlovek doporučujete a které naopak ne, a co říkáte na Minolta DYNAX 5D?
Díky všem co se focení věnují a poradí
Fotografa především nedělá fotoaparát.Udělat fotku dětí do alba jde s levným kompaktem jako s drahou zrcadlovkou.Pokud budeš chtít fotit s teleobjektivem ptáčky na větvi naproti paneláku na stromě nebo nahé slečny u rybníka až od lesa,nebo drobné broučky v jehličí,případně noční snímky,budeš velice často zklamán.
Všechno se musíš pracně učit.Proto,než utratíš za foťák peníze,rozmysli se pořádně,naco především ho budeš potřebovat a jestli ho využiješ.To,že kompakt udělá lepší snímky než zrcadlovka,nebo obráceně je relativní a velice závislé na tom,kdo ho drží v ruce.
U zrcadlovky s manuálem musíš o fotografování teoreticky hodně znát.Kompakt spoustu věcí nastaví za tebe.
JABRAKA
Jsem dlouholetý majitel fotoaparátů Pentax. Každý má svou značku, kterou chválí a je na ni víceméně zvyklý. U focení se zcadlovkou budeš muset víc přemejšlet(čas, clona, objektiv,...), kompakt myslí za tebe. Přeji dobrý výběr a krásné snímky.
Pokusím se odpovědět, ale pravděpodobně budete muset napsat ještě doplňující informace. Kterým směrem se bude ubírat vaše tvořivost a od toho se bude odvíjet vybavení které budete potřebovat. Takže napište jaká bude priorita vašeho focení a můžeme pokračovat. Začal bych trochu z praxe, podle vašeho foto směru bych zvolil koupi samotného těla fotoaparátu a následně dokupoval sklo. Nemusíte investovat spoustu tisíc do aparátu který nevyužijete a nebo naopak, ktereý bude nedostačující. Takže pište a trochu se rozepište co hodláte fotit nejvíce.
Osobně bych volik klasiky - Canon nebo Nikon. Máš k tomu nejvíc příslušenství, jak nového tak po bazarech. Sám mám výborné zkušenosti s Nikonem.
Fotit s tím dokážeš. Myslím že budeš mít na začátku dva pocity - první že je úplně jiný (lepší) pocit držet v roce kilovou zrcadovku s opravdovým hledáčkem. No a pak možná druhý že fotky ze zrcadlovky nejsou tak "hezké" jako z kompaktu Kompakt fotky interně "vylepšuje", ze zrcadlovky lezou reální fotky. Se zrcadlovkou budeš mít víc práce, ale výsledky budou stát zato.
Se zmíněným výrokem si dovolím naprosto nesouhlasit.
Když vyfotím fotku kompaktem,je z ní zkátka a jednoduše "obtisk" .
Přeexponovaná,podexponovaná,šumivá,zkrátka a jednoduše nedokonalá.V případě ideálního světla - možná,ale jen co je trochu temněji a foták je nucen díky většinou naprosto zanedbatelné světelnosti objektivu, zvýšit ISO,pak je z toho opravu ve většině případů šumák.
Kdežto zrcadlo,do začátků nastavené na prioritu clony a třeba i na ISO 800 udělá naprosto krásnou,detailní nešumicí fotku.Bez jakýchkoliv problémů.
Mám doma naprosto low-zdcadlovku Nikon 40 a jsem s ní naprosto spokojen.
Fotí s ní má žena a po nastavení i tříletá dcera dokáže "vyfotit" fotku
Zbytek je o objektivu. Do začátku stačí základní pěkně světelný objektiv,bez přehnaného zoomu (18-55 stačí) a postupem času přijdeš sám na to co hledáš.Já si osobně chtěl koupit ještě něco s větším zoomnem.tak mám ještě 50-250 VR , kterou ale použiji tak 2x do roka,přesto ho ale mám a jsem spokojen.
Zkrátka tělo Canon,Nikon, klidně i nejlevnější (pořád mám 4x větší senzor než u nej-kompaktu) a pak dokupovat skla podle zájmu. U 55 a výše vřele doporučuji objektiv s VR (stabilizace) je sice dražší ale rozdíl markantní.
Moje 40 má dnes již ubohých 6 MPix a přesto se kvalita fotek a detaily nedají srovnávat s kompakty dnešní kvality!
Cokoliv koupíš,budeš velice mile překvapen,a zjistíš že doposavad to byla ztráta času
Ale vždyť já taky netvrdím nic jiného! Sám mám už hoodně let Nikona D70, nafoceno nějakých 40 tisíc fotek, a taky bych ho za žádný kompakt nevyměnil. Na druhou stranu výměně třeba za D300s bych se moc nebránil
Ale psal jsem o pocitu "na PRVNÍ pohled". Pokud je člověk zvyklý na "vyžehlené" fotky z kompaktu, tak první první ze zrcadlovky tak "krásně barevné" prostě nebudou. Jakmile se člověk naučí seřídit si foťák podle svého, naučí se pracovat s clonou a časem, zjistí co je ISO a co vše jde dělat s RAWem v počítači, tak se fotkám z kompaktu bude smát. To se prostě změní v průběhu toho procesu, kdy se z majitele fotoaparátu stane fotograf.
Jasný,na "první dotyk" jo,to jsem nějak přeskočil ,máte pravdu
300 bych nechtěl je na mě moc složitá , samosebou bych se nebránil,ba naopak,vzít a zdrhat
Složitá? Na to si člověk zvykne. Mě by zase nevyhovovala 40, ve srovnání s mojí 70 se mi zdá moc malá a špatně se mi drží.
Ale ta rychlost sekvence u třístovky by se mi líbila (třeba na leteckém dnu je každý snímek za vteřinu navíc fajn), nijak by mi ani nevadilo větší rozlišení i když mi v zásadě i těch současných 6 mega stačí, ale co by se mi líbilo je live náhled na displeji třeba při focení makra nebo možnost videa
Kompakty samy zvyšují sytost barev, zvyšují kontrast, silně doostřují. Takže fotky z nich jsou "hezčí" aniž bys cokoliv musel nastavovat.
To všechno si samozřejmě můžeš nastavit i na zrcadlovce, ale standardně je to spíš vypnuté. Počítá se s tím že si to buď nastavíš na foťáku sám podle svého nebo hlavně že stejně budeš fotit do RAWu a všechno tohle si pak uděláš v klidu na počítači. A když to pak doladíš na tom počítači, tak ti z toho vylezou o třídu hezčí fotky než z automatu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.