Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrcadlovky - začínám s focením, rady?

Od: nikkolas odpovědí: 12 změna:

Ahoj chtěl bych se poradit, už dlouho mě baví focení ale zatím jsem se nedostal dál než k běžným digitálním fotoaparátům, nyní bych chtěl přejít na zrcadlové a chci se zeptat, jestli běžný uživatel "foťáků" jako jsem já, dokáže se zrcadlovkou vůbec fotit a jestli nemáte nějaké základní rady...

Dále bych chtěl poradit jaké značky zrcadlovek doporučujete a které naopak ne, a co říkáte na Minolta DYNAX 5D?

Díky všem co se focení věnují a poradí ;)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Fotografa především nedělá fotoaparát.Udělat fotku dětí do alba jde s levným kompaktem jako s drahou zrcadlovkou.Pokud budeš chtít fotit s teleobjektivem ptáčky na větvi naproti paneláku na stromě nebo nahé slečny u rybníka až od lesa,nebo drobné broučky v jehličí,případně noční snímky,budeš velice často zklamán.

Všechno se musíš pracně učit.Proto,než utratíš za foťák peníze,rozmysli se pořádně,naco především ho budeš potřebovat a jestli ho využiješ.To,že kompakt udělá lepší snímky než zrcadlovka,nebo obráceně je relativní a velice závislé na tom,kdo ho drží v ruce.

U zrcadlovky s manuálem musíš o fotografování teoreticky hodně znát.Kompakt spoustu věcí nastaví za tebe.

JABRAKA

mil®
hodnocení

2x

Jsem dlouholetý majitel fotoaparátů Pentax. Každý má svou značku, kterou chválí a je na ni víceméně zvyklý. U focení se zcadlovkou budeš muset víc přemejšlet(čas, clona, objektiv,...), kompakt myslí za tebe. Přeji dobrý výběr a krásné snímky.

hodnocení

0x

Pokusím se odpovědět, ale pravděpodobně budete muset napsat ještě doplňující informace. Kterým směrem se bude ubírat vaše tvořivost a od toho se bude odvíjet vybavení které budete potřebovat. Takže napište jaká bude priorita vašeho focení a můžeme pokračovat. Začal bych trochu z praxe, podle vašeho foto směru bych zvolil koupi samotného těla fotoaparátu a následně dokupoval sklo. Nemusíte investovat spoustu tisíc do aparátu který nevyužijete a nebo naopak, ktereý bude nedostačující. Takže pište a trochu se rozepište co hodláte fotit nejvíce.

nikkolas
hodnocení

Nejvíce asi motorismus, rally a podobně...Ale zajímat mě bude taky hodně příroda a zvířata...

petr123*
hodnocení

0x

Osobně bych volik klasiky - Canon nebo Nikon. Máš k tomu nejvíc příslušenství, jak nového tak po bazarech. Sám mám výborné zkušenosti s Nikonem.

Fotit s tím dokážeš. Myslím že budeš mít na začátku dva pocity - první že je úplně jiný (lepší) pocit držet v roce kilovou zrcadovku s opravdovým hledáčkem. No a pak možná druhý že fotky ze zrcadlovky nejsou tak "hezké" jako z kompaktu ;) Kompakt fotky interně "vylepšuje", ze zrcadlovky lezou reální fotky. Se zrcadlovkou budeš mít víc práce, ale výsledky budou stát zato.

lukas82*

Se zmíněným výrokem si dovolím naprosto nesouhlasit.

Když vyfotím fotku kompaktem,je z ní zkátka a jednoduše "obtisk" .

Přeexponovaná,podexponovaná,šumivá,zkrátka a jednoduše nedokonalá.V případě ideálního světla - možná,ale jen co je trochu temněji a foták je nucen díky většinou naprosto zanedbatelné světelnosti objektivu, zvýšit ISO,pak je z toho opravu ve většině případů šumák.

Kdežto zrcadlo,do začátků nastavené na prioritu clony a třeba i na ISO 800 udělá naprosto krásnou,detailní nešumicí fotku.Bez jakýchkoliv problémů.

Mám doma naprosto low-zdcadlovku Nikon 40 :) a jsem s ní naprosto spokojen.

Fotí s ní má žena a po nastavení i tříletá dcera dokáže "vyfotit" fotku

Zbytek je o objektivu. Do začátku stačí základní pěkně světelný objektiv,bez přehnaného zoomu (18-55 stačí) a postupem času přijdeš sám na to co hledáš.Já si osobně chtěl koupit ještě něco s větším zoomnem.tak mám ještě 50-250 VR , kterou ale použiji tak 2x do roka,přesto ho ale mám a jsem spokojen.

Zkrátka tělo Canon,Nikon, klidně i nejlevnější (pořád mám 4x větší senzor než u nej-kompaktu) a pak dokupovat skla podle zájmu. U 55 a výše vřele doporučuji objektiv s VR (stabilizace) je sice dražší ale rozdíl markantní.

Moje 40 má dnes již ubohých 6 MPix a přesto se kvalita fotek a detaily nedají srovnávat s kompakty dnešní kvality!

Cokoliv koupíš,budeš velice mile překvapen,a zjistíš že doposavad to byla ztráta času :)

petr123*

Ale vždyť já taky netvrdím nic jiného! Sám mám už hoodně let Nikona D70, nafoceno nějakých 40 tisíc fotek, a taky bych ho za žádný kompakt nevyměnil. Na druhou stranu výměně třeba za D300s bych se moc nebránil :)

Ale psal jsem o pocitu "na PRVNÍ pohled". Pokud je člověk zvyklý na "vyžehlené" fotky z kompaktu, tak první první ze zrcadlovky tak "krásně barevné" prostě nebudou. Jakmile se člověk naučí seřídit si foťák podle svého, naučí se pracovat s clonou a časem, zjistí co je ISO a co vše jde dělat s RAWem v počítači, tak se fotkám z kompaktu bude smát. To se prostě změní v průběhu toho procesu, kdy se z majitele fotoaparátu stane fotograf.

lukas82*

Jasný,na "první dotyk" jo,to jsem nějak přeskočil ,máte pravdu :)

300 bych nechtěl je na mě moc složitá :-D , samosebou bych se nebránil,ba naopak,vzít a zdrhat :)

petr123*

Složitá? Na to si člověk zvykne. Mě by zase nevyhovovala 40, ve srovnání s mojí 70 se mi zdá moc malá a špatně se mi drží.

Ale ta rychlost sekvence u třístovky by se mi líbila (třeba na leteckém dnu je každý snímek za vteřinu navíc fajn), nijak by mi ani nevadilo větší rozlišení i když mi v zásadě i těch současných 6 mega stačí, ale co by se mi líbilo je live náhled na displeji třeba při focení makra nebo možnost videa ;)

lukas82*
nikkolas
hodnocení

Ze zrcadlovky horší fotky než z kompaktu? Můžete mi to upřesnit?

petr123*

Kompakty samy zvyšují sytost barev, zvyšují kontrast, silně doostřují. Takže fotky z nich jsou "hezčí" aniž bys cokoliv musel nastavovat.

To všechno si samozřejmě můžeš nastavit i na zrcadlovce, ale standardně je to spíš vypnuté. Počítá se s tím že si to buď nastavíš na foťáku sám podle svého nebo hlavně že stejně budeš fotit do RAWu a všechno tohle si pak uděláš v klidu na počítači. A když to pak doladíš na tom počítači, tak ti z toho vylezou o třídu hezčí fotky než z automatu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]