Nejste přihlášen/a.
Rozdělat a namazat kluzná ložiska! Odzkoušeno Xkrát.. I když se motorek rukou točí, tak ho magnetické pole neroztočí, pořád má pro něho nějaký odpor. Zpravidla zestárlý mazací tuk s prachem... Za život cca deset jsem jich tak zprovoznil... Ale vše je jednou poprvé... Tak třeba to bude zrovna todle... Pokud je zalisovaný, tak zkuste narychlo prostříkat kontoxem či něčím podobným... A hned bude vidět snaha ožít, nebo únava motorku...
když jde ruhou lehcem a je nový nebude to tukem ale netočí se mag. pole, takže pomocné vinutí, nebo kondík posouvající fázi...
Chce to proměřit, kam jde všude napětí (zjistit, zda je přepínač "otáček" v pořádku). Dále: Některé ventilátory potřebují na rozběh kondenzátor, takže zkus vyměnit ten co tam máš, nestojí moc korun, případně ho vymontuj z nějakého jiného zařízení (podmínkou jsou stejné hodnoty uvedené na "původním" kondenzátoru). Kondenzátor může být i odrušovací.
Ak sa točí zľahka, keď je bez prúdu a po zapojení "bzučí", bude to buď kondenzátor alebo skrat na vinutí. Ak to bude tým kondenzátorom, ešte sa dá vymeniť za +/- 200 Kč. Ak je to zoskratované, tak sa to repasovať neoplatí, pokiaľ to nie je nejaký luxusný ventilátor za tisíce.
Nápis na kondenzátore je pomerne nečitateľný, ale vidím tam "120 V A C". Ak je to tam naozaj, kondenzátor nie je určený pre zapojenie v ČR (230 V), ale niekde v USA, kde majú 115 V. To isté môže ale platiť pre motor. Neviem, akým spôsobom je riešená regulácia. Ale ak do neho regulátor pustil na najvyšší výkon 230 V, mohla to preň byť konečná.
Údaje na kondenzátoru jsem nepřečetl, ale na štítku motoru je jasně 220-240 V, 50 Hz, 40W. Takže pro naší síť v pořádku. Aamerický motor to určitě není.
Oči jako ostříž! Ja som si nevšimol ani ten štítok motoru. Neprišlo mi to príliš pravdepodobné, ale ja som tam naozaj videl 120 V, čo mi prišlo na behový kondenzátor ako úplné hausnumero.
Nový ventilátor se dá koupit už za 299 Kč. Jakákoliv oprava nemá smysl. Raďte ekonomicky, ne za každou cenu !
Ale no táák. Ne vždycky se dá všechno opravit, ale když má člověk čas a chuť, proč se o to aspoň nepokusit. Ten pocit, kyž se to povede, stojí za to. A vědět, že něco jde nebo naopak nejde, to člověka vždycky posune. Mimochodem, pokud je to ten kondenzátor, stojí řádově 10 Kč. Zatímco za uvedené 3 stovky se stále ještě nechá pořídit rozumná večeře pro 2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.