Dobrý den, píšu zde s otázkou pro elektrikáře, odborně znalé. Bydlím v bytě a kamarád elektrikář mi bude měnit bytový rozvaděč, kde se rozdělí PEN. Pokud by neměnil přívodní AL kabel od hodin, musí se bod PEN přizemnit? A pokud by přívodní kabel měnil? děkuju
V bytě asi těžko budete něco přizemňovat, pokud tam není uzemnění přitažené z venku. S výměnou kabelu to nesouvisí. A rozdělení PEN má význam pokud máte v bytě soustavu TN-S.
doplněno 03.08.20 10:06:
Pokud chcete něco bližšího na to téma, tak např. zde.
Norma říká, že bod rozdělení musí být přizeměn. Pokud to neuděláš, porušuješ normu. Jde o to, jak moc tě to trápí. No přesto. Dá se předpokládat, že za několik let se bude v celém domě rekonstruovat společná elektřina. Ať stím elektrikář počítá rozvaděč už připraví na nový kabel.
Dobrý den, ten bod rozdělení mě celkem trápí, když musí být přizemněn tak musí elektrikář natáhnout CYA 16 od ER rozvaděče ve stupačkách na chodbě panelového domu, kde je společné územnění do bytového rozvaděče, kde se PEN rozdělí? Chci si to pohlídat, proto bych chtěl vědět jak to má správně být. děkuju
lutilo
Dobrý den, poradí tady někdo jak přizemnit PEN? Jak velkým průřezem a lankem nebo zaplétaným? Nikde jsem to popsané nenašel.
janh*
Ptej se toho,kdo ti na to bude dělat revizi...většinou to dělá elektrikář,který dělá i revize.
dusger*
Tohle všechno kamarád elektrikář ví. Standardně se byty připojují kabelem 5*6mm, pospojení taky 6mm vodičem. Musí být zelenožlutý, je jedno jestli laněný nebo plný, použij ten, který máš, nebo se kterým se bude líp dělat.
lutilo
Ano asi to kamarád bude vědět, ale chtěl jsem mít ve všem jasno než se to bude dělat. Nějaký elektrikář mi tady může napsat jak se to PEN rozdělení přizemňuje a čím? děkuju
dusger*
Dyť to máš o dva řádky výš. Natáhneš zž drát ze své skříňky do rozvaděče s " hodinama" na chodbě, tam musíš najít vhodnou svorku. K tomuhle drátu všechno potřebné připojíš, samozřejmě přes svorkovnici v jističovém rozvaděči nebo jinde.
Já mám spíš pocit že si to bude dělat sám a na kamaráda se vymlouvá, protože ví jak to tady chodí když se na to ptá jak to má udělat a každej elektrikář mu odpoví ať si na to zavolá elektrikáře. Jemu se to tady napíše a on se zeptá znovu..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.