Dobrý deň, začalo mi iskriť v zásuvke v panelovom dome a potrebujem poradiť s výmenou. V pôvodnom zapojení sú 4 vodiče a nulák je prepojený a kolíkom. V novej zásuvke mám prepojiť hlinníkovým káblikom uzemnenie s nulákom? Keď zapojím len nulak na nulak a zem na kolík v izbe nejde žiadna zásuvka. Foto pôvodného zapojenia
Kupte si stejnou zasuvku, napr. Abb Klasik a zasuvka ma stejne usporadani vodicu a zapojite to uplne stejne jako na fotu. Faze vlevo, nula vpravo a ochranny kolik pruchozi. Pokud to nezvladate, zavolejte si elektrikare.
lubo22
Dakujem za odpoved. Problém je v tom že hlinnikový vodič ktorým bol prepojený kolík s nulou som musel skrátiť v bode prepálenia a teraz bude krátky na také isté zapojenie. Pripadá do úvahy také riešenie ako som pisal že prepojiť v novej zásuvke kolík s nulou hlinnikovým káblikom?
"Keď zapojím len nulak na nulak a zem na kolík v izbe nejde žiadna zásuvka"
A je to tu zase!
Pozor, když to zapojíte tak, jak popisujete, nejen že Vám nepůjde žádná další zásuvka, ale po připojení jakéhokoliv spotřebiče do té nejdoucí zásuvky budete mít na kolíkách všech těch nejdoucích zásuvekFÁZI!
lubo22
Také zapojenie platí len v prípade keby som mal 3 vodiče?
Nakoniec som zavolal suseda elektrikára zapojil to tak ako som si myslel ale istota je istota... v novej zásuvke prepojil extra káblikom kolík s právnym šróbikom...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.