Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení PEN - uzemnění?

Od: radim30 odpovědí: 41 změna:
Dobrý den,
máme ve staré budově ve zdi zasekané dva přívody za eleměrovým rozvaděčem do dvou podružných rozvaděčů vzálených cca 10m.
V HDS před eleměrem je PEN uzemněno.
Chceme předělat instalaci, ale tyto dva přívodní kabely se 4 žílami k podružným rozvaděčům zatím zůstanou.
Mohu v každém tom podružném rozvaděči rozdělit PEN na PE + N? Samozřejmě, že už tam pak bude chránič.
Musí tam být ten PEN také uzemněný?
Poradíte mi jak se to dělá?
Děkuji

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

"Poradíte mi jak se to dělá?"

Poradíme. To se dělá tak, že se zavolá elektrikář s patřičnou kvalifikací.

Je to tady furt dokola - laik nemá do elektrických rozvodů co hrabat. Ještě tak se při troše dobré vůle dá poradit, jak vyměnit vypínač, ale radit jak upravovat rozváděč je pro rádce obrovský hazard.

hodnocení

2x

Bod rozdělení je nutné přizemnit. Jinak v případě jediné poruchy na přívodním PEN bude na kostře spotřebiče fázové napětí a chránič nevypne. Nevypne, ani když se kostry dotknete a půjde přes Vás do země proud.

ra20z*
hodnocení

2x
Radime provádíte rekonstrukci,musíte se řídit platnými normami.
V každé budově musí být základní ochranné pospojení, to zahrnuje i rozdělení PEN vodiče, ale to by váš elektrikář měl vědět.

111®
hodnocení

2x

Ano musel , přizemňuje se konec každé odbpčky...

111®
hodnocení

1x

Když bude přívod 4x10 v Al nebo 4x6 v Cu tak zž pro přizemnění bude 6 v Cu?
jak bude, píšeš že je...a jestli teprve bude tak CYKY 5x10. Ono se to nemůže brát kousek po kousku, ale všechno od hodin jako celek a to musí vyhovět normě. Jasně jsem napsal že přizemění je 10mm2 CY a to není slaněný vodič.

Zelenožlutý nemůže být ,pokud je dotažen z rozvěděče samostatně slabší jak 10mm2. a to až do průřezů kabelů 10mm2, nad průřezy 10mm2 může být o stupeň slabší . To přizemění se nedělá pro srandu, ale proto aby vyhověla impedance vypínací smyčky. když to bude mít velký odpor, nevyhodí jistič a nemusí ani chránič a někoho to může stát život, případně i vyhořet barák, když nebude nikdo doma a někde se stane průser...takže si to uvědom, pak ti na to napaří obecné ohrožení a jdeš bručet...

. APROPÓ...nezapoměň tam narvat chrániče, je to rekonstrukce, takže tam být musí...

A finíto...

radim30
hodnocení

Já bych to potřeboval vědět, nemůže mi někdo poradit jak to má být?
Děkuji

Spíš né Ráďo elektrika není sranda :) pokud tomu nerozumí a nevíš jak to máš udělat zavolej si odborníka. Opravdu to bude lepší než to bastlit a někoho s tím u tebe doma přizabít :)

111®
hodnocení

0x

vědět to potřebuješ proč?

hodnocení

0x

Radime, je časté, že elektrikáři Vám neporadí, ty co to umějí a nejsou elektrikáři poradí, ale hned jsou napadeni elektrikáři.

Pak se tu dozvíme, že i elektrikáři často udělalají něco špatně, a šikovný kutil situace občas zvládne lehce.

Elektrikář pak napíše, "kovářova kobyla..."

Já Vám neporadím, páč to nevím. Ti znalí Vám to ani nesdělí.

radim30
hodnocení

Já vás chápu, já jsem si rozvody v chatě také dělal sám, nějakou zkušenost mám, ale s elektrikářem se nemohu srovnávat.
Jde o to, že do jednoho i druhého rozvaděče jsou přivedeny přívody 3fáze a PEN.
No a ten PEN je přece uzemněný, nebo by aspoň měl být.
Stačí v každém tom rozvaděči rozdělit ten PEN na PE a N?
Znovu bych ho přece uzemňovat nemusel?
Děkuji

Radime, já zastávám názor, že školení "50" nezapojeje elektriku, ale jen ten, co ví kam co zapojit. A nemusí mít 50. Páč spoustu elektrikářů občas něco zapojí špatně.

Když by ale elektrikář napsal, zapojte to takto a takto, bacha na toto, ale nechtě si to zkontrolovat, tak to pochopím. Ale radu, nešahej na to a zavolej jiného není rada.

To je jako když někdo neví jak se řeší situace na silnici, tak mu říci, vystup z auta nech se na místo dovézt. Páč na silnici je více nehod nežli v elektrice. A smrtelných.

dusger*

Ne, nestačí. Norma říká, že bod rozdělení musí být přizeměný. A to nemluvím o průřezu těch spomínaných kabelů. Podle dotazu neděláš jen opravu, ale zřejmě celou rekonstrukci, pak by jsi se nových norem asi měl držet. Ale pokud si chystáš svůj bastl, jen pokračuj. Já mám pořád před očima to smutné emotivní vystoupení nešťastné vdovy z Příbramska o tom, jak její manžel měl vše v pořádku. Pokud ano, tak proč už nežije? , - Já třeba zastávám názor, že pokud člověk ovládá pedály, klidně může jezdit autem, na co nějaký řidičák. Přece bourali hlavně ti s řidičákem. Je to tak správně? To je jen narážka na p. Cukráře, já nejsem nějaký pedant, ale z dotazu mám pocit, že tazatel toho o el.instalacích moc neví.

Ten manžel byl elektrikář. Co bylo špatně, zatím nikdo nevíme.

Tazatel sdělil ...také dělal sám, nějakou zkušenost mám...

asd1

Dusger ten borec s čerpadlem byl elektrikář, takže těmahle kecama si odborníci elektrikáři leda tak naběhli na vidle...

Dotaz může být že to chce dělat sám, nebo taky pro kontrolu elektrikáře jestli to zapojuje tak jak to má být. Vim o dost případech instalací kde elektrikář byl vyloženě prase a jeho známý RT to dokonce přikryl revizí (a při průšvihu řekne že v době revize to bylo jinak a nazdar, neprokážeš mu to). A ty kecy jak je to složitý... Elektro uděláš chybu může to zabít - souhlas. Ale auto chyba může zabít, střecha může zabít, řetězovka může zabít a milion dalších věcí...

Kdo nechce radit tak radit nemusí, ale pak ať mlčí. Je takovej problém říct "bod rozdělení musí být uzemněný, řeší to norma XY, upozorňuji že do elektriky smí hrabat jen osoba znalá tj. elektrikář". Ale ne, elektrikáři si hájí svůj píseček aby jim do něj nikdo nelez, tak jediná odpověď na cokoliv je "nehrab do toho debile"... A pak přijdeš k jeho práci a zjistíš že to je zapojený blbě *zed* *smich*

asd1, 1* a *palec*

Pokud budete přizemňovat instalaci, to uzemnění musí mít určitou hodnotu, vy si s tím poradíte? Nesprávným uzemněním můžete dost podělat. Nedivte se, že vás nechce nikdo dostat do maléru. Jsou věci, které nechte odborníkovi. Něco jiného je vyměnit žárovku, nebo vypínač.

asd1

Ferax než chytrý kecy, tak spíš nahoď jaký parametry má to uzemnění mít. On ten odborník je velice často úplně normální ojebávka a je lepší udělat to sám a pořádně než vyhodit prachy a mít to blbě (bohužel taková je realita dnešních řemeslníků - čest vyjímkám...

dusger*

Nebylo mým úmyslem jít s někým do konfliktu. Ale měl jsem dojem, že tazatel chce jen potvrdit, že nemusí postupovat podle norem. Dále jsem vyjádřil obavy, zda tazatel bez zkušeností dokáže sám provést dílo dostatečně řemeslně zručně. Další bod. Dokud si v novinách nepřečtu, že ve vesnici u Příbrami zabíjel meteorit, plyn atd. je podezdřelá právě jen elektrika. Bez ohledu na stav čerpadla, právě jeho chyby měly zachytit ochrany v elektroinstalaci a zařízení včas vypnout.

asd1

Tyhle čerpadla údajně jsou často na dvoulince a mají přehozený "modrej" s "hnědým", tj. fáze je na kostře.. A pokud to bylo bez chrániče tak vlízt k tomu je celkem tutovka.. Ovšem čerpadlo nejede a elektrikář který to neodpojí a jde s tim "zakvrdlat" pod proudem, to je fakt kovářovo kobyla a nemůžeš se divit nedůvěře ke znalostem elektrikářů a snaze dělat to bez nich...

hodnocení

0x
Podle normy by se mel uzemnit bod rozdeleni, ALE norma je pouze doporucujiciho charakteru a posledni slovo bude mit revizak. Z cehoz vyplyva, ze bych se dotazal primo jeho. Jinak zemeni bodu rozdeleni je velky problem treba v panelaku. Stoprocentni je pouze primy kabel od zemnice. Coz je trochu nerealne. Jak rikam zalezi na momentalni situaci. Pokud ty privody maji adekvatni prurez, tak by problem nemel byt.
dusger*

Výklad je takový, že zařízení musí být bezpečné tak, jak popisuje norma, nebo líp, proto jsou nezávazné. Pokud, nedej Bože, dojde k maléru, už vidím tazatele a jeho revizora, jak obhajují dílo, kde kus předepsané bezpečnosti chybí.

Proboha, od toho ten revizak asi je...svym podpisem snad odpovida za to, ze instalace bezpecna je.
ra20z*
Většina norem je sice nezávazná, ale žijeme v právním státě a ten kdo si to dělá po svým a něco se stane tak mu je všechno spočítáno.
Dále je tu nařízení vlády a to musíme dodržovat všichni.

hodnocení

0x
Proč tedy existují vyhrazená technická zařízení (např. elektro, tlakové nádoby, zdvihací zařízení, plynová zařízení), kdy ti, kdo na nich pracují, musí každé 3 roky podstoupit bezpečnostní školení a zkoušky před komisí včetně testu? Porovnávat to s řidičem (ne profesním) je trochu mimo... Taky neřeším doma plynová zařízení, pozvu si na to znalého, vím, co dokáže plyn, třeba fm.denik.cz/... a novější případy. Podobné je to s tlakovými nádobami, výtahy, elektřinou... Až budete školeni a zkoušeni z bezpečnosti v oblasti vyhrazených technických zařízeních, nebudou zde dotazy, kde je odpověď pro znalého jasná. Neberte to tak, že nechceme poradit, ale když je jasné z textu otázky, že dotyčný akorát ví, že elektřina existuje... Pak opravdu jen všeobecně...

Nonek, ...Neberte to tak, že nechceme poradit...

ale je to tak, že neporadíte. Vždyť stačí to pořádně odborně popsat a upozornit, že mu to někdo musí zkontrolovat. Jak by se to kutilové měli naučit? Já měl to štěstí, že mi vše postupně poradil elektrikář. Taky jsem jen věděl, že žz drát je uzemění a dneska...zapojím celý byt.

Respektuji každého názor, i na to, že to nemá dělat a pozvat si někoho. Ale to tazatel taky ví, ale chce se jen poradit či naučitě novému.

radim30
hodnocení

Dobrý den,
no dobře, chápu vás.
Zajímá mě aspoň jestli mohu na každém tom přívodu mít zvlášť rozdělené PEN na PE a N?
Samozřejmě, že se se N ani L nikdy nepotká aby to nevyhazovalo chrániče, které budou samozřejmě na obou místech.
Děkuji
radis

Radit vám je naprosto nebezpečné... pletete opravdu jabka s hruškami - je evidentní, že vaše znalosti dané problematiky jsou nulové (to není urážka, ale pochopitelný fakt). Některé věci které píšete by v praxi velmi lehce vedly ke smrtelnému zranění uživatelů...

Pozvěte odborníka - nic jednodušího není.

111®
hodnocení

0x

tak tedy, každé místo rozělení PEN, MUSÍbýt znovu přizemněno nazemnič s odpovídající hodnotou zemního odporu a ti zelenožlutým 10mm2. Je to proto,aby spotřebič byl na stejném zemním potenciálu jako VY.
Jak zajistíte odpovídající zemní odpor netuším, bez změření vyrobíte stejně paskvil a nemusí to fungovat a bude to životu nebezpečné. A proto se nikdo neche stát spolupachatelem. Už to chápete? Ať si pan admin MILAN ŘÍKÁ CO CHCE..
A nedá se řádně poradit, protože ani nevíme jakým průřezem vodičů je tažen ten přívod. nevíme zatížení nevíme jištění, to vše je tajné a chete poradit.

asd1

Proč by měl vyrábět paskvily bez měření? Paskvil vyrobí spíš když nebude vědět jaký to má mít parametry.. Teď už ví že zemnit musí, jak silný a barevný to musí být, a že parametry/ provedení/ měření zemniče si musí najít.

Parametry by nejspíš byly na vyžádání, ovšem rádce je ani nechce, jen rovnou říká "nejde radit"

A jakej spolupachatel? To leda pokud bys radil chybně, například mu poradil že zemnit neni potřeba... A že je elektrika nebezpečná - ano je. Ale to je i blbá taška na střeše kterou špatně přiděláš a spadne někomu na tykev.

radim30
hodnocení

Dobře pokusím se místo rozdělení PEN přizemnit.
To se proto někdy jak vidím tahá přívodní kabel a k němu zel.žlutý?
Jinak přizemňuje se plným nebo splétaným vodičem a průřez je dán min stejný jak přívodní kabel?
Když bude přívod 4x10 v Al nebo 4x6 v Cu tak zž pro přizemnění bude 6 v Cu?
asd1

Pořádně si nastuduj kompletní info, moc toho nevíš... A když ti píše minimum 10mm2, tak to měď 6 asi těžko splní *zed*

Páni elektrikáři sem můžou hodit čísla norem příp. kde to najít (učebnice apod.)

A nebo to rovnou svěřit elektrikáři? :)

ra20z*
6 průřez Cu plné jádro stačí.
Radime píšeš že máš nějaké zkušenosti ale memaš jasno v základních principech ochrany před úrazem elektrickým proudem, pro tebe bude nejlepší když se domluvíš s elektrikářem který na tebe dohlídne přičemž většinu práce na instalaci bez napětí si budeš moci udělat sám.
111®

a že stačí 6mm2 se píše kde? nepleteš si to s pospojováním?

ra20z*
Čsn 2000-5-54 čl.542.3
Pokud není předpoklad že zemničem poteče příliš velký proud tak může být dimenzováno podle článku 544.1
Pokud Radim má hodně výpočetní techniky tak průřez 10mm.
Pokud má hromosvod tak minimálně 16.
111®

no vida, takže kolik?

radim30
hodnocení

Dobře, tak do bodu rozdělení stačí natáhnout 16 od hlavního zemniče už když mám hromosvod?
A ten už musí být plný, lanko nebo je to jedno?

Pouzij lanko. Taky jsem tahal od zemniciho pasu k bodu rozdeleni.
ra20z*
Radime s posledních příspěvků vidíš že na dálku není jednoduché poskytnout jednoduchý návod jak na to.
Víš úbec v jakém stavu máš zemnič, kdy naposled si nechal přeměřit zemní přechodový odpor?
Máš hromosvod a provádíš rekonstrukci a tak musíš řešit i vnitřní ochranu před bleskem a přepětí.
radim30
hodnocení

Máte pravdu, jednoduché od stolu poradit není.
Revize hromosvodů jsme měli před několika lety.
Revizák může zjistit, jestli je v těch rozvaděčích na přívodu, kde chci dělat rozdělení na PE a N vhodný odpor?
Pokud by byl ještě dobrý pod 5ohm, musel bych to PEN i tak přizemňovat?
Díky

robertmarcin
hodnocení

0x

U zákládů domu by měla být zemnící páska a (je na to vzorec dá se dohledat) a každých cca 10m by z ní měl být svod pro

hromosvod a plus jedna zemnící páska se přitáhne poblíž el. rozvaděče na ekvipotencionální svornkovnici kde se zapojí zemnící páska a ze svorkovnice se propojí zelenožlutým ochraným vodičem u tebe v rozvaděči na svorkovnici PEN měla by to být 10.mm. Cu u tebe spíš 16. mm. v Al. na další místa svorkovnice se připojí pospojení teď zelenožlutý 6mm se přes sv svorky a měděný pásek spojí všechno co je vodivý . Kovový trubky od vody a plynu , vana , bojler atd. a tady se múžeš přizemnit nebo si koupíš zemnící tyče zavrtáš do země připojíš zelenožlutý drát.

Teď mě sežerou, určitě se najde někdo kdo mi vysvětlí , že je všechno špatně , ale v rychlosti jsem ti to vysvětlil, určitě jsou tam detaily který jsem neuváděl, ale na to už nemám sílu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rozdělení pen

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]