Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola hrotu přenosky (gramofon)

Od: rosta* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,v únoru jsem od známého koupil gramofon Tesla NZC 300 za 400 Kč. Známý gramofon před lety zdědil. Vzhledem k tomu, že nevím v jakém je hrot stavu mě napadají 3 varianty:

1. Kontrola hrotu (kde v Plzni a za kolik?)

2. Koupě nové přenosky hned (popř. jaké?)

3. Zatím to nechat a za cca. 2 roky (popř. za jak dlouho?) koupit novou přenosky.

Otázka zní: Jaká varianta je nejlepší?

Předem děkuji za všechny odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Teda pokud mohu poradit ze svých 70-tiletých zkušeností z audiotechnikou tak odpovídám. V žádném případě nezkoušej používat původní přenosku, protože nevíš v jakém je stavu hrot. Mohl by ti nezvratně zničit desku. Leda tak zkusit na nějaké blbé, nepotřebné desce, zda vše ostatní na gramci funguje. Jako třeba automatické vypínání, fukce pohonu, jestli nedupou otáčky atd. To proto, že cena nové přenosky tě vyjde na víc frfňáků, než jsi dal za gramec. Posílám odkazy na vše ostatní a dobře si to pročti. Vše tam najdeš: staratechnika.cz/... a pak tady pokračuj: vinylio.cz/...

Přeji hezký večer.

rosta*
hodnocení

Gramofon má akorát vadný potenciometr (vynechává, ale ještě se to dá používat). Se starým hrotem zatím normálně hraju. Vyzkoušel jsem ho na desce, kterou mám 2x a nic se s ní nestalo. Akorát když se na hrot nanese prach, tak je slyšet přebuzení, a nevím, jastli je to v pořádku.

hodnocení

0x

Když ten "krám" neznáš, tak jestli nechceš zničit desky, koupíš novou vložku, nebo rovnou celou přenosku.

hodnocení

0x

Hrot se kontroluje mikroskopem. Ale chce to zkušenosti - hrot není rovinný a tak je problém to správně zaostřit.

jabraka*
hodnocení

0x

Skutečně pro to,aby přenoska desky neničila,stačí lepší lupa.Hrot u nové přenosky má tvar kučle na konci zakončeného polokoulí.V drážce dosedá ne špičkou,ale po stranách kulové plochy.Pokud by pyl opotřebený,byly by viditelné sjeté plošky na bocích této kulové špičky.Pokud je hrot nepoškozený,lze bez problému provést zkoušku přehráním desky. Ještě lze zkontrolovat přítlak na desku,u magmetodynamické přenosky by měl být 1 - 2 g u krystalové přenosky 5 - 6g.existují jednoduché metody měření přítlaku,(Google)Pokud je hrot poškozen,není potřeba vyměňovat celou přenosku,ale stačí vyměnit jen vložku s hrotem

JABRAKA

rosta*
hodnocení

Na hrot jsem koukal pod lupou a vypadá pěkně. Jenže lupa kterou mám se "dá sehnat v hračkářství". Raménko jsem vyvažoval a nastavil přítlak 2,5g (předepsané 2 - 2,5).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]