Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízení EU

Od: qew odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, proč je např. zakázaná olovnatá pájka (Bezolovnatá je úplně k ničemu, pořádně se to ani netaví ... To asi nemusím psát :) ...), to je to olovo opravdu tak nebezpečné? Zakážou olovnatý cín v plošných spojích, ale v auto baterii, kde je toho několik kilo to nechají. (U auto baterie bych to možná ještě pochopil, že není ekvivalentní náhrada. Ale kvůli pár gramům na prošných spojích mi příde zbytečné tu pájku zakázat.)

Zakážou teploměry, kvůli rtuti nebo žárovky (který posvítí i zatopí :-D), ale usporky který obsahujou taky rtuť a luminifor, to už jim nevadí :-D. Stejně je hezký, že výrobci si poradí a žárovku přejmenují např. na "tepelné koule / přímotop" :-D

Co si o tom myslíte vy?

Používáte bezolo. pájku nebo si někde obstaráte olovnatou?

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Všechno je to jen marketingová záležitost, jde jen o kšeft a o peníze. Osobně neznám nikoho, kdo by měl z běžného zacházení s těmito materiály otrvu olovem nebo rtutí. Stejně tak neznám nikoho, kdo by měl rakovinu z azbestu, či dehtového šampónu. Netvrdím, že nikdo takový neexistuje, ale určitě počet takto postižených lidí není tak dramatický, jak se nám EU snaží vnutit.

Mám ve zdi ještě kus olověného potrubí na pitnou vodu. Když jsme jako kluci stříleli vzduchovkou, olověné broky jsme si dávali do pusy, jako do zásobníku. Se rtutí jsem si jako kluk běžně hrál (honil jsem kuličky rtuti z rozbitého teploměru po stole). Jako montér jsem za 20 let zapájel tisíce spojů cínovo-olovnatou pájkou, nařezal jsem stovky azbestových podložek pod zásuvky, pokrýval jsem střechu domu azbestocementovými šablonami (eternit). Taky vlastním chatu, postavenou celou z azbestocementových panelů (její stavitel se ve zdraví dožívá 80 let)...

Už jsem pár let v důchodu ale žádné následky z používání těchto "vysoce toxických" materiálů nepozoruji.

mark132

Snad uznáte že je velký rozdíl mezi studiemi prováděnými odborníky na vzorku statisíců pacientů a vaším laickým osobním pocitem ... na kterým bych tedy rozhodně rozhodování stavět nechtěl.

Myslím, že Magdon má vcelku i pravdu! Mnohdy je to jen marketingový tah... Beru za pravdu i názor, že olovo je nebezpečné.. Je nebezpečné už několik tisíc let a zase se až tak nic zásadního nestalo! Pamatuje te si jak po revoluci se bláznilo s hliníkem? Tak dodnes se prokazatelně nedokázala jeho škodlivost! Byl to hlavě obchodní tah!

A o těch odbornících z EU silně pochybuji, nakonec v současné době vidíme co je tam za matláky... V EU by měli být určitě odborníci, vědci a konstruktíéři a né lidi co zpravidla rozumí jenom tomu, jak slepě manipulovat s čísly v excelu, zpravidla bez hlavy a paty...

Předpokládám, že za velkého odborníka je tady obhájci bezolovnatého cínu ipovažována i Greta...

Jinak ve vojenských věcech může být (mohl?) olovnatý cín. Tam kde je bezolovnatý, tak je zpravidla menší životnost spojů a i při opravitelnosti třeba základních desek PC atd. je potřeba vyšší teplota kvůli které se snižuje opravitelnost... A to je věc pro ekologii druhotná...

hodnocení

5x

Z počátku byly problémy s náhradou (zvládnutí nové technologie), ale asi do 2 let je náhrada bezproblémová. Zde je podle mne celkem nezaujatý popis: kondik.cz/... Nové technolgie mají vždy své odpůrce, jako nahrazení nýtů lepením letadel a podobně.

obcan
hodnocení

5x

Jsem konstruktér, nevrhuji elektronické výrobky pro hromadnou výrobu. Nevím, co jste vy, a jaké máte problémy s tavením bezolovnaté pájky... a rovnou doplním, že soukromě taky pracuju s olovnatou, protože funguje lépe.

Už tady podstatné věci napsali lidi přede mnou.

Je pravda, že technologie pájení je silně ovlivněná použitým materiálem, ale technologové v hromadné výrobě chtějí taky dostat najíst, tak se činí a vše funguje.

Cesta výrobků spotřební elektroniky je nevyzpytatelná, lidi hážou svůj odpad kde je napadne, proto starosti o stav přírody. Těch pár gramů x miliony kusů elektronických sraczek, bez kterých by se člověk obešel, udělá hezké množství... Zvlášť v situaci, kdy lidi musí mít co dva roky nový to a nový ono, zkrátka máme se hodně dobře. A ano, jsou vyjímky z nařízení, protože je celkem jedno, jestli mi chcípne tablet, ale určitě nesmí chcípnout rentgen nebo plicní ventilátor ve špitálu, nebo jakékoliv vybavení ozbrojených složek. Naznačuju tím, že t ospolehlivost může ovlivnit, ale pozor! Za roky praxe jsem do žádného ze svých výrobků žádné kurvítko úmyslně nedal. Je to celé o ceně a dostupných součástkách. A ano, životnost je napočítaná tak, aby byl zákazník spokojený. V globále. A není to nic divnýho. Sáhněte si do svědomí, jak často objíždíte různé slevy a jestli byste byl ochotný platit za obyčejné věci na ktarých "nezáleží" částky odpovídající vesmírnému výzkumu. - když už jde o ty emoce, které tady vyvolávají různé skupiny, které lidi straší kurvítky a pak nahánějí politické body jejich zákazem :-D

Vlastně je to celé o lidech a jejich schopnosti uvažovat racionálně a nenechat sebou kývat nějakými emocemi, poplašnými zprávami, nebo propagandou. Je potřeba ale při tom brát v potaz objektivné daná fakta, předpisy, zásady... a dodržovat je, aby systém fungoval. Subjektivně si totiž každý může myslet co chce a bohužel se může velmi často mýlit - v neprospěch ostatních, třeba i nechtěně. Od toho jsou předpisy, dopravní značky a další pomůcky a pravidla - aby dobře bylo všem, bez vyjímek. Vlastně jsem posledních 7 let šťastný že jsme v EU, protože jinak by tady z toho byl učiněnej balkán, díky několika hauzlům a množštví lidí, kteří si neváží ani sami sebe...

Ještě k té naší nátuře - není ostuda být vynalýzavý. Je ale ostuda být vychcaný a přitom hlopý a neslušný. Určitě není hřích umět si vyměnit nafouklé elektrolytické kondenzátory a prodloužit život oblíbenému spotřebiči. Ale lidi chopní vytloukat katalyzátory a ucpávat EGR v autě, to jsou fakt hovada. Když použijeme schopnosti, šikovnost, učenlivost k pochopení smyslu a principu techniky kolem sebe a budeme ji opravovat namísto mrvení a lhaní si do kapsy, bude dobře. A nedá se nic dělat s tím, že mezi námi pořád bude procento problémových... je to normální...

mark132
hodnocení

4x

Souvisít to s tím, že olovo je nově klasifikováno jako látka toxická omezující schopnost naší reprodukce

Nevím jak ste přišel na to, že v té slitině bylo olova málo (je ho tam 37%) a ze všech skládek kde byla vyšší koncentrace takového odpadu se olovo ve velkém uvolňovalo do podzemních vod.

Byl to sakra problém který bylo nutné řešit - navíc problém naprosto zbytečný, který vůbec existovat nemusí. Postavte se třeba na hlavu, nemáte nárok zdravotně takto ohrožovat ostatní. Uvědomte si znovu že vaše prává končí tam kde začínáte omezovat práva ostatní, v tomto případě práva na život.

Hýříte tu smajlíkama jak malé děcko. Co takhle začít používat hlavu spíš jako dospělý? A neobouvat se do EU za každou cenu? Co si o tom myslíte?

mark132

Autobaterie bych s tím nesrovnával, tam se totiž prakticky podařilo prosadit velmi úspěšnou recyklaci, olovo z baterií se tak do přírody prakticky nedostává. Lidé však dnes elektroniku ani neopravují, ani nerecyklují a končí na skládkách, v tom je zásadní rozdíl cesty olova.

A jak se dostane pájka na skládku ve větším množství? A jak se z pájky uvolní olovo? Nevzniknou větší ekologické škody snížením spolehlivosti výrobků?

qew
hodnocení

mark132:Jak tady několikrát zaznělo, řekl bych, že vnikne větší odpad, možná i nebezpečnější (viz např. úsporky). Opravdu úžasné, když se na elektronice budou "Whiskery", který sníží životnost a co pak s tím ... vyhodit? => více odpadu. Vy tu píšete, že "se to ve velkém uvolňovalo do podzemních vod", jak já můžu za to, že to špatně "skladují/koncentrují"? "vaše prává končí tam, kde začínáte omezovat práva ostatních, v tomto případě práva na život": opět se vracím k tomu, jak já můžu za to, že to špatně "skladují/koncentrují". Neohrožovalo by to, tak i mě? To je z nějakého filmu? Neříkají to vrahům? "Autobaterie bych s tím nesrovnával" to jo, ještě že všichni lidé se chovají, jak mají a nikdy by tu baterii nenechali v přírodě, že?Já se obouvám do EU, tak to bych se měl zamyslet nad těma úsporkama, že? Co kdyby jste raději začal použítat hlavu vy nebo si to po sobě neumíte přečíst, když něco napíšete? Ps. Bez smajlíků, když vám to vadí.To si o tom myslím.A co si o tom myslíte vy? ...

hodnocení

2x

Používám olovnatou pájku ( Sn60Pb40 ) a to, jak doma, tak profesně. Nemusím nic schánět, je běžně v prodeji.

qew
hodnocení

To kupujete, ale na živnostenský list?

Ne, domů si ho kupuji soukromě a fe firmě to jde na firmu.

ja1
hodnocení

2x

Je to pouze marketingový tah.

Bezolovnatá pájka má oproti klasické olovnaté vyšší sklon k tvoření studených spojů (olovo totiž působí jako smáčidlo a snižuje teplotu tavení), vyžaduje proto i speciální tavidlo (kalafuna se při vyšší teplotě bezolovnaté pájky vypaluje) a nectnost spočívající ve tvorbě nitkovitých krystalů cínu (dendritů) které časem mohou narůstat a v miniaturních mezerách mezi signálovými vývody polovodičových prvků, jako jsou třeba mikroprocesor nebo integrované obvody způsobují i zkraty takže dochází k poruchám které se obtížně hledají a odstraňují. Takže spotřebič se radši vyhodí a koupí nový...a ekonomika se točí... Součást plánovaného zastarávání a načasované životnosti.*hi*

priklad11*

Tak tohle asi bude špatná úvaha. Při všech necnostech EU naopak je to EU, která momentálně na výrobce tlačí na opravitelnost výrobků. Rozebíratelnost, žádná kurvitka atd.

ja1

Tak proč takový sajrajt EU nuceně cpe do spotřební elektroniky. Nikdy bych bezolovo nepoužil, a ani v práci ho nepoužíváme. V zájmu kvality.

111®
hodnocení

2x

ale ona se ta olovnatá pájka používá stále, jen ve vyhrazených oborech jako je letectví a zdravitnictví, pžedevším tam kde je kladen důraz na spolehlivost, ona je totiž pružnější jak se stříbrem, ta je křehká a taje blbě..

nikdo*
hodnocení

2x

Magdon má pravdu.

Jde o prachy, a o stupiditu EU úředníků.

Celosvětová spotřeba se snížila jen o 0,5%. Chybovost a životnost spojů se zhoršila. Kdo nevěří, tak ať se podívá na letecký, automotiv, a vojenský průmysl. Ty mají výjimku. Používají i nadále olovnatý cín. Proč? Protože nestárne s věkem. Nekoroduje jako čistý cín.

Proč se objevuje najednou tolik návodů na přetavení DPS v troubách apod? Co myslíte?

jabraka*
hodnocení

2x

Mám známé i mezi výrobci pájek.V kovohutích Pšíbram vyrábějí mnoho slitin cínu i olova.Pájky cíno olovnaté mají určité vhodné vlastnosti,jednak dobrou přilnavost k mědi a tavná teplota se poměrem obou kovů velice dobře nastavuje.Kromě toho přísada olova snižuje cenu,cín je několikrát dražší jako olovo.Oxidace cínu je zanedbatelná,zatím co olovo vzdušné oxidaci podléhá snadno.Cínové poháry ze středověku i v nevhodném prostředí nepodléhají oxidaci vůbec.Olověné trubky v zemi získají šedou barvu díky oxidaci povrchu.Oxidace neprobíhá uvnitř materiálu.Z toho si i laik udělá představu.

JABRAKA

priklad11*

S tím cínem to nebude tak doslova pravda. To by nesměl existovat cínový mor.

cs.m.wikipedia.org/...

priklad11*
hodnocení

0x

Proč, proč, proč. Dohodla se na tom a nařídila EU. Tak to neřeš a nesnaž se to obcházet jako jiní. Podrejváš principy právního státu. Všichni chtěli právní stát, tak musí ctít jeho pravidla. Bohužel když se někomu něco nehodí do krámu tak pravidla poruší, obejde atd. Je to tak.

A ještě když se něco běžné prodává, tak to neznamená, že to můžeš používat jako třeba různé hračky které pracují na frekvencích co u nás nejsou povolené., ale v jiných státech povolené jsou, takže tam je můžeš používat. Co z toho vyplývá. Můžeš si koupit olovnatou pajku a odjeť letovat mimo EU.

qew
hodnocení

Pardon, já tam někde přímo píšu, že to obcházím? Řekl bych, že ne.

"všichni chtěli právní stát" to mi nepřijde správně řečeno. "všichni", já bych řekl, že 100% to nebylo a nikdy ani nebude. (Vždy se najdou výjimky. Tím neříkám, že jsem to já.) Opravdu jste si jistý, že každý člověk souhlasil?

V EU vadí když používáš olovnatou pájku, ale když budeš metr za hranicí EU, tak je to povolené, zajímalo by mě, kam pak vozí ten odpad, doufám, že ne do EU... to by byla ironie.

EE se dohodla na ledasčems. Třeba na řepce, kácení deštných pralesů, propagaci dieselů, zákazu dieselů ..

Teď se třeba dohodne na zákazu slova černá. Nebo bílá.

priklad11*

To qew Já nepsal že Ty, ale "když se to někomu". Jinak máš právo na svůj názor, že ji je nevolil. Já taky ne. Jenže v demokracii rozhoduje většina a tak nezbývá nic jiného, než se přizpůsobit. Taky mi vadí si nechat sr.. na hlavu. Ostatním to nevadí, nebo to nedomysleli. A co se týče odpadu zatím podle novinových zpráv se větší množství odpadu z těch údajně vyspělých zemí, z kterých si máme brát vzor, do ČR. Občas se na to přijde a je povinností vlastníka pozemku na vlastní náklady toto zlikvidovat. Jsou to i ty malé skládky co automobilisti odhodí do příkopu, nebo navozí někde do lesa. Pokud se jedná o obecní pozemek tak to zaplatíme z daní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]