Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělič napětí, Volt/ampér metr

Od: josef899 odpovědí: 9 změna:
Ahoj,chtěl bych se zeptat, postavil jsem si jednoduchý volt/ampér/... metr z arduina nano. Displej je připojený na i2c, z toho vyvedené Vcc/Gnd/Sda/Scl (napojené na příslušné piny Vcc a Gnd a Analogové piny A4,A5). Vedle je zdroj, na něj je připojený dělič napětí: 2 odpory v sérii; R1 = 100 000Ω, R2 = 10 000Ω. Je to zapojené tak, že vstupní napětí se vypočítá Uin = Uout * (R2/(R1+R2)) [V]. + je napojené na A0; - na Gnd arduina No a mě by zajímalo, kdybych na Uin pustil vyšší proud, tak jesli to nepoškodí arduino, když je proud ve všech částech stejný.
Dělič napětí, Volt/ampér metr

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Sice mi není přesně jasný princip toho voltmetru na Arduinu, ale netuším, jak chceš "na Uin pustit vyšší proud", když Uin zůstane stejné*sok*

Nebo pak tému dotazu nerozumím ...

josef899
hodnocení

No ten dělič je tam proto, aby do arduino nešlo napětí větší než 5V. A mě by zajímalo, když bude děličem procházet proud třeba 1A, tak jestli se to nezničí. Např. Zdroj u děliče by byl 12V 1A, řekněme, že na to bude zapojený spotřebič, tak jak to bude s proudem v obvodu?

Nechápu, jak by mohlo být Uin (vstupní napětí) stejné, když přeci použiju jiný zdroj, tak vstupní napětí před odporama bude jiné => jiné výstupní napětí na pinu A4. Nebyla by v tom případě hodnota naměřeného napětí na voltmetru konstantní, kdyby bylo vstupní napěti stejné (konst.)?

Děkuji ☺

hm*

josef899: Tak to jsi měl namalovat to schéma srozumitelněji.
Když půjde do Arduina napětí vysoké, tak ho s největší pravděpodobností opravdu zničíš. Bylo by potřeba tam vytvořit nějakou ochranu, třeba aspoň zenerku apod.

josef899
hodnocení

Dobře, děkuji, ještě tam přidám zenerovu diodu.

hodnocení

1x

Mám pocit, že to je celé nějaké zmatené... Předpokládám, že 110k + 10k odpory tvoří dejme tomu přibližně dělič 1:10

Abych dosáhl proudu 1A v obvodu co má dohromady 110 kohmů, tak bych musel do něho poslat cca 110kV...

A kdybych chtěl měřit proud, aby mi při realném napětí cca12V tekl 1A , tak musím změnit samozřejmě i ty odpory , v podstatě by tam byl asi jen ten odpor paralelně ke vstupu, říkejme mu bočník, čili měřil bych arduinem úbytek napětí na bočníku.

A protože potřebuji dosáhnou na bočníku co nejmenší ztráty, musí mít co nejmenší odpor a tím pádem bude na úbytkovém rezistoru velmi malé napětí...

hm*

Tak ono při proudu 1 A by už napětí na R2 bylo 10 kV. Takže to byl opravdu jen nástřel, čeho že se to bojí. Ve skutečnosti má možná Arduino mezní napětí pro změření 5 V, pak maximální napětí na vstupu měřáku by bylo asi 50 V, což už nijak nepředstavitelné není. Při "změření zásuvky" bych čekal, že to Arduino nepřežije. Vhodná zenerka by mohla pomoci.

jan899

hm: Ano, tak jsem to myslel, děkuji.

Ps. Omlouvám se, že to bylo zmatené :)

nikdo*
hodnocení

0x

ad měření napětí:
Ono to ale takhle použít nejde. Když tam dá zenerku bez odporu do serie s měřeným napětím, tak je otázka, co shoří dřív, jestli zenerka, nebo vstup arduina. Tohle se používá na datový dráty, kde malej odpor v serii nevadí. Když tam ten odpor dá, bude mu to ovlivňovat měření. Prostě musí se smířit s tím, že tam nelze jednoduše nějakou ochranu vytvořit, že dělá měření jen pro DC a NESMÍ s ním měřit např. síťové napětí. Maximální napětí se bude rovnat poměru odporů v děliči. Když to bude 1:10 tak max 50V.

Ale pozor. Při měření proudu, 1A/5V byl by odpor 5R. Což je nesmysl. Pokud bude chtít co nejmenší ztrátu, dejme tomu 10mV při 1A, vychází odpor na 0R01=10miliOhm. A měřit jen analogovým vstupem arduina 10mili? Neřešitelné.
Smíří se s větší ztrátou? Třeba 100mV, což už je dost? Pak vychází 100miliOhm. A měřené napětí 100mV. To je tak na hranici použitelnosti. Nemám chuť počítat teď přesnost 10bitového převodníku arduina.

Navíc: Referenční napětí v tomto případě se rovná napajecímu. Už to je špatně, bude to bez použití externí reference nepřesné.

jn
hodnocení

0x

Nemělo by se překročit napětí 5V a proud 40 mA, dá se ošetřit omezovacím odporem. Vnitřní odpor vstupů Arduina je cca 100 000 OHmů. Při měření napětí Aruinem je vhodné použít referenční napětí pinu REF pomoci příkazu "analogReference()", viz např. web arduinohobby.euweb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]