Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HDD výměna plotny- jde to?

Od: pavlinka17 odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
měla jsem v NTB HDD WD 1TB, který po pádu začal vydávat pravidelné zvuky. NTB se nespustí a po externím připojení šlo něco zkopírovat. Teď když ho připojím, není v pc ani vidět.
Existuje možnost přehození plotny do jiného HDD. Otazkou je:
1) musí být HDD zcela stejný, nebo bude plotna pasovat do HDD např. 320GB?
2) jaký HDD pořídit na přehození?
Děkuji. Mám tam fotky malé od miminka a nerada bych o to přišla.

HDD výměna plotny- jde to?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
To ani náhodou, tedy určitě ne v domácích podmínkách. Navíc jen přehozená plotna nebude fungovat. Vůbec disk nerozdělávejte a svěřte ho specializované firmě, jestli chcete mít aspoň nějakou šanci na záchranu dat.
Většina lidí nakonec zjistí, že je mnohem levnější koupit si druhý disk na pravidelné zálohy... A bez nervů... Ale na to už je pozdě.

hodnocení

3x

Po škole jsem nějakou dobu pracoval v IT servisu, disky tam opravují dodnes. V případě výměny ploten si můžete připravit 5-10 tisíc a i tak je úspěšnost relativně nízká, jelikož při nárazu může čtecí hlava plotnu poškrábat a data jsou pak poškozené/nečitelné (fotky neúplné). Pokud se disk po připojení neroztočí a vydává taková "cukání/pískání", jedná se o kolizi čtecí hlavy, která nemůže a nebo nenajde výchozí pozici.
Rady ohledně zálohování na externí disk bych vůbec nebral vážně, jelikož obsahují stejný disk jako v PC a může se poškodit naprosto stejně, možná i jednodušeji. Všem říkám, že existují 2 typy lidí. Ty co o nic nepřišli a ty co zálohují. Doporučím tedy začít využívat jakokoliv cloudovou službu, jelikož tam je riziko ztráty dat nejmenší.

Samozřejmě že se externí disk může poškodit. Proto se tomu říká záloha, je to nezávisle na sobě na dvou místech. A jaká je pravděpodobnost, že se pokazí obojí současně? ;) já třeba využívám staré disky, které mají pár vadných sektorů, jako záložní... Ty nejdůležitější věci mám na disku v počítači, na funkčním druhém disku a pak třeba na třech, které bych jinak vyhodil, protože nejsou už moc spolehlivé. Jaká je šance, že to odejde všechno současně? Rozhodně menší, než že "odejdu" já :)

@mikihans souhlasím s Vámi, ale jedná se o určitý extrém, který je například nepoužitelný v případě, kdy potřebujete se soubory pracovat (rozpracované projekty, ...). Zažil jsem i jednoho majitele firmy, který měl veškerý archiv v notebooku a externím disku, software, který porovnával data s diskem a zálohoval. Jednoho pěkného dne mu z auta ukradli tašku s notebookem, kde byl i zmíněný externí disk. Proto nejlepší záloha je ta, která není vůbec doma. Například v případě požáru můžete mít data na kolika discích chcete, ale pokud se všechny poškodí, nepomůže Vám nic.

hodnocení

2x

Disk pokud možno už nespouštějte a svěřte ho třeba téhle firmě. Opravit to amatérsky nemáte šanci a při pokusu na 100 % o veškerá data na disku definitivně přijdete.

A příště zálohovat!

hodnocení

1x
Jak se tu již píše, rozhodně s tím nic nedělej doma. Pokud jsou fotky opravdu nenahraditelný, najdi si firmu co to umí a dělá. Jako první se jich zeptej, nač to přijde, protože po zjištění ceny usoudíš, že holt malá moc fotek mít prostě nebude.
Pro příště si kup externí disk a fotky měj jak v noťasu, tak na externím disku. Opravdu nenahraditelný věci měj klidně na třech různých místech.
Mít noťas na stole a v šuplíku dva externí disky se zálohou je dobrý do doby, než se něco se stolem. Třeba chytne od lampičky. Hasiči nahned uhasí, škoda vlastně jen stůl, nevadí, koupím novej. A sakra, všechny fotky jsou v prachu. Hasiči to vykoupali.

olinl
hodnocení

1x

Známý, co sestavuje počítače již od roku 1998 (dále montáže kamer. systémů, autoalarmů, poč. sítí, TV systémů atd.) mi sdělil, že za 1000,- Kč mi je schopen z nefunkčního HDD či SSD dostat většinu uložených dat, takže to bez pochyb jde..

Není nefunkční jako nefunkční. Já z "vadných" disků zachraňoval už terabajty důležitých dat, ovšem to se jednalo o disky ze systému nepřístupné s poškozeným souborovým systémem či disky zformátované, ne o fyzické poškození. To pak není žádná sranda to z toho dostat ;)

motak
Rekl bych, že obnova dat z ssd disku nebude za 1000..

kaktus123*
hodnocení

0x

Existují firmy co se zabývají záchranou dat z poškozených HDD. Je to ale dost drahé,jak kde.

Sama se do toho nepouštějte, napáchala by jste ještě více škody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]