Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lineární regulovatelný zdroj

Od: jan007 odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

našel jsem doma starý regulovatelný zdroj (1,5;3;4,5;... V; už moc nefunguje ty první 3 napětí už to nedá, to jsem nepochopil, asi se rozbily ty odpory), tak mě napadlo postavit vlastní, když jsem to otevíral, tak tam bylo trafo (překvapivě :-D ), něco jako otočný spínač to vede vždy k odporu (je jich tam celkem asi 6), které asi snižují napětí. + pár další součástek: kondenztory, zenerovy diody, ...

Tak by mě zajímalo, jak vypadá nějaké jednoduché schéma, jak by to šlo zapojit?

Kdybych tam dal místo tich odporů potenciometr, tak by to fungovalo? Proč to tak jde/nejde zapojit: jedno trafo, kondenzátor a potenciometr?

Kdybych tam chtěl dát nějaký jednoduchý displej (ukazující volty), tak co bych tam musel do toho schématu přidat, jaký čip?

Děkuji

doplněno 06.07.20 00:32:

Napadlo mě jestli není třeba ve zdroji pc nějaký regulátor napětí? Mám zdroj ze starého pc.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ccc*
hodnocení

2x

Při tvejch znalostech raději běž honit káču po dvoře, pokud víš co to je.

motak
hodnocení

0x
No je-li ti tvůj život milý, zase ten zdroj zavri a bez dělat něco čemu rozumíš.
jan007
hodnocení

Hmm... já bych to klidně riskl :)

ccc*

pro jan07

Já ti v tom nebránim, klidně to dělej.*nevi*

jan007
hodnocení

Zajímavé, já myslel, že to je poradna... Takhle vy radíte lidem? :-D Já jsem začátečník, přijde mi to zajímavé a tak se ptám... Určitě mě nezajímají, nějaké vaše stupidní výroky na mou otázku. Kdyby jste radši napsali, co je tam špatně napsáno, poradili a řekli, jak to funguje nebo vy jste jako začátečníci sežrali všechnu moudrost světa, takže jste bezchybní?

Jak jste se učili vy ... akorát poslouchali ve škole, takže být jako každý druhý? Já si myslím, že trochu zvědavosti neublíží.

hodnocení

0x

Zkus sem dát alespoň detailní foto vnitřku toho zdroje a také foto ovládacího panelu.

K tvým návrhům: Trafo, kondenzátor a potenciometr nic neřeší. Chybí ti tam usměrňovač a regulace (potenciometr není zdaleka totéž, co regulace). To samé je co se týká jednoduchého displeje. Když to nebude digitální voltmetr k montáži do panelu, tak to bude pro tebe hodně složité. Na nějaký "čip" rovnou zapomeň.

jan007
hodnocení

Dobře, teď jsem to zkoušel nějak vyfotit... leskne se to teda úžasně, snad je tam něco poznat.

Je tam čip Lm317T, asi regulátor napětí. Kdybych to odpájel, tak by se to dalo použít k regulovetelnemu zdroji, tak aby byl funkční (aby tam šlo nastavit volitelného napětí). Jak by se to muselo vyřešit s tím displejem (jak by se tam (ne)dal zapojit); I když by to bylo složité, tak by mě to zajímalo. :)

Ps. Vedle toho čipu jsou 4shotkyho diody a 4 odpory vedoucí k tomu ,,spínači"

Lineární regulovatelný zdroj
Lineární regulovatelný zdroj #2
Lineární regulovatelný zdroj #3
jan007
hodnocení

taky jsem koukal na tohle video, tak jsem si říkal, jestli by to podlobně nešlo zapojit:

Je tam teda použitý Lm317 (rozdíl v tom moc nevidím :-D ), mimochodem šlo by to i s takovýmto displejem:

http://ae01.alicdn.com/kf/HTB1Q1LyMpXXXXcNXpXXq6xXFXXXp/IIC-I2C-1602-LCD-Display-Module-Green-Screen-for-Arduino.jpg

Aktuálně tady mám tenhle a 2 segmentový (což je málo,hlavně to není jako na videu,spojené jen do 3 vývodů)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]