Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polarita reproduktorů

Od: radim3* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,prosím o radu ohledně nastavení polarity reproduktorů.Mám přístup pouze ke konektorům zesilovače a konektorům u reprosoustav.Propojovací kabely nejsou barevně označeny ,takže jesem v prd...Tužkovou baterii pro zjištění směru pohybu membrán nemůžu použít,reproduktory jsou natvrdo zakryté krycím panelem(Magnat Supreme 202 a doma je kočka).Polaritu bych rád ověřil z důvodu nadměrných basů v jedném rohu obývacího pokoje.Zkoušel jsem otáčení repro,posunout nábytek-nepomohlo nic.Basy nemám v poslechovém místě ale mimo něj - až uplně mimo osy reproduktoru,každý je od zadní zdi asi 30 cm.Mají zadní basreflexy.Zkoušel jsem i uzavření basreflexu-bez efektu.Reprosoustavy jsou na stojanech,zkoušel jsem i pod stojany dát provizorní kolíky-taky nic.Tak mně napadla už jen přehozená polarita reproduktorů ,ale nevím jak jí ověřit.Proto můj dotaz,předem děkuji za rady.Radim.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Test správné polarity reproduktorů cca po 4. minutě.
Úspěšně používám už dlouho :)

youtu.be/...

radim3*
hodnocení

Ke kabelům se fyzicky nedostanu,jsou schované v rozích mistnosti po lištami.

hodnocení

0x

Na zjištění polarity existují i poslechové testy..zkuste najít na webu. Ale i bez toho by to měl "zkušený" hifista poznat.

U těchto reproduktorů bych zrovna přehnané basy neočekával (vzhledem k ceně i pouze 170mm membráně).

Prostor poslechu máte akusticky vyřešen jak? Možná bude zakopaný pes tam..

Pokud máte ale přístup ke konektorům, tak co Vám brání je zkusmo přehodit?

radim3*
hodnocení

Jde o to,že cca na vrcholu pomyslného trojuhelmíku jsou ty basy daleko slabší než v místech na bocích reproduktorů.Přejdu-li k reproduktoru tak, že se koukám na bočnice reprosoustav,tak jsou basy parádní,ale jakmile si sednu do poslechového bodu,tak zmizí.Tweetry jsou natočené tak,že jejich osy se protínají asi 50 cm za hlavou a mám je zhruba ve výšce očí.Nicméně jsem zkoušel i jiné polohy soustav,v rámci možností i změnu polohy nábytku a bez výsledku.Jsem si vědom,že jsem v paneláku,ale štve mně to.Pokusím se obráti polaritu u jedné ze soustav a uvidím rep. uslyším výsledek.Snad.

Je velká otázka, zda o reproduktorů v dané třídě neočekáváte nesplnitelné. A další otázka je, zda Vám "přehnané" basy nepřipadají "ty správné", ačkoliv to tak být reálně vůbec nemusí a reproduktory hrají neutrálně tak jak mají (i když u Magnatu si to nemyslím:).

radim3*
hodnocení

Děkuji za rady a názory ,přehozením polarity u jedné ze soustav se basy "vrátily" do poslechového místa.Byla to přehozená polarita

.Díky moc

figurek*
hodnocení

0x

tenhle dotaz moc nechápu. Polarita je důležitá pro stejné reproduktory zapojené těsně vedle sebe. Když zapojíte dva reproduktory tesně vedle sebe s opačnou polaritou, pak jedna membrána jede dopředu, druhá je těsně vedle ní a jede dozadu. Vlny se tak navzájem ruší a tenhle jev se nejsilněji projevuje právě v nízkých frekvencích. Říká se mu akustický zkrat. U vícereproduktorových soustav se neprojeví, protože reproduktory mají vyhýbky. Basový reproduktor nepřenáší výšky a výškový reproduktor nepřenáší basy. Akustický zkrat mezi nimi je nemožný a pokud máte reproduktory na stojanech dál od sebe, pak se akustický zkrat neprojeví nikdy. Basreflexy neuzavírejte, tím se zvuk pouze zhorší.

Já myslím že váš problém je spíš v akustice místnosti. Zkuste celou sestavu přenést někam jinam a zvuk vyzkoušet třeba na schodišti.

radim3*
hodnocení

Přehodil jsem polaritu u jedné soustavy a basy jsou v poslechovém místě citelné.Opravdu jsem to mněl asi přehozené.Samozřejmě pořád jsem v panelákovém bytě,kde ideální není nic ani náhodou.*zed*

..a reproduktory jsou cca 3 m od sebe.

radim3*
hodnocení

Basreflexy jsem uvolnil dle vaší rady.

"...pokud máte reproduktory na stojanech dál od sebe, pak se akustický zkrat neprojeví nikdy".
To se ovšem mýlíte. I ty nejdokonalejší reprosoustavy, umístěné i několik metrů od sebe, zapojené v opačné polaritě nejsou k poslouchání. Dokonce bych řekl, že čím lepší repráky, tím je ten efekt větší. Nepoznáte, odkud zvuk vlastně vychází.Trhá to uši. Názorný příklad je na té zkušební desce od mikihanse.

figurek*

ale no tak. V akustickém zkratu hraje roli vzdálenost membrán a délka vlny. Jestli soustavy stojí tři metry od sebe, potom vlna musí urazit tři metry tam a tři metry zpátky. Útlum bude ve výsledku skoro nula nic. Ušima ho nepoznáte.

Jistě, akustický zkrat vzniká u přepólovaných reproduktorů ve stejné bedně do kterých pouštíte stejný signál (případně u samotného reproduktoru bez ozvučnice). V tom případě se akustické signály vzájemně ruší. Myslím ale, že tazateli jde o opačné pólování dvou kompletních soustav při stereofonním signálu, ve kterých jsou reproduktory v bednách pólovány správně. Ty signály nejsou shodné, k akustickému zkratu nedochází, ale "střed" zvukového věmu ztrácí stabilitu a podle okamžitých úrovní obou signálů "cestuje" z místa na místo. Zvuk se stává nepříjemným. Tenhle jev se projeví i při použití jednoho reproduktoru pro každý kanál.

Magdon má pravdu. Pokud máš opačnou polaritu u stereobeden, výsledek není k poslouchání.

bery*
hodnocení

0x
Tak tak, prepolovany bedny jsou poznat hned, nebasuje to kde to basovat ma, pumpuje usima ze stran misto zepredu, zvuk zni jakoby zezadu a stereo prijem radia citelne sumi (normalne je sum v fatove otocwny a naopak se pocitove "zkratuje").

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]