Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věčný hrot na trafopáječce nechytá cínovou pájku

Od: peter* odpovědí: 17 změna:

Ahojte. Potřebuji poradit. Mám trafopáječku a k tomu zakoupený věčný hrot. Když pájím delší dobu a i přesto, že hrot očistím, tak pokud více a více hrot zahřeji, tak postupně hrot nechytá cínovou pájku. Dělají se kuličky.

Vyhodit a dát nový hrot? Nebo jde to nějak doma vyčistit? Jak?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Věčný hrot byl populární cca po revoluci jako zázrak... Odzkoušel jsem jich tehdy několik typů (nejen já) a hned jsem je vyhodil...

Stejný důvod jako tady... Již tehdy jsem cca 20 let bastlil a myslel jsem si naivně, jak si ulehčím práci s výměnou pájecích smyček (někdy třeba i denně 3-4)... Zůstal jsem dodnes vděčný běžnému Cu drátu 1,5mm2 , v lepším případě pocínovaném...

Možná technologie pokročila jinam a je to již lepší...?

Vyvede mě někdo z omylu?

Tehdy se tvrdilo že je to z platiny...

111®

z omylu nevyvedu jen utvrdím, sám používám bronz spojařskou na vzduchy..

host
hodnocení

2x

Čím hrot čistíte? Podobně jako u mikropáječky je hrot niklovaný a nesmí se ošmirglovat nebo jinak odřít. K mikropáječce se přidává pro čištění hrotu houbička (špongia), která se navhlčí a o tu se hrot otírá. Podobně i věčný hrot trafopájky.

hodnocení

1x
Taky jsem nedávno řešil očka - pájím jednou za čas a nějak se mi "záhadně"v poslední době nedařilo. Po přečtení famózního článku viz níže jsem opět přešel na klasické očka, které si v řádu haléřů udělám z drátu přesně podle svých potřeb. Velmi podstatná informace, která mi doposud chyběla je, že očko se před prvním použitím musí nejdřív dát do kalafuny a hned ho pocínovat. Taky správný tvar dělá překvapivě mnoho. Dnes je radost pájet...
mylms.cz/...

Jojo, objevils dávno známé :) Ale on si to každý musí objevit sám.

Ono blbé je, že to člověk musí objevovat. Předpokládám, že na elektro škole to učí, ale běžný neznaboh musí všechno lovit po zákoutích internetu.

hodnocení

0x

A kalafunu oužíváš?

peter*
hodnocení

Zkoušel jsem, mám, ale nepomůže. Příjde mně, že jakmile jsem ten hrot zcela na maximum zahřál po delší dobu, tak přestal brát zcela cínovou pájku.

Je to asi zmetek! Neznám nikoho kdo by byl nějak s věčnou smyčkou spokojený...

Zcela na maximum zahřál? To jako pistolovou pájku používáš non stop zapnutou? Ta na to ale není určená ! Pro trvalé zapnutí v profesionální praxi se používají pájky tyčového provedení (eventuelně mikropájky)

111®
hodnocení

0x

zkus ho pocínovat na Acylpyrinu, nebo novoduru, pozor páchne to tak dýchat opatrně..

No nevím, acylpyrin je dost silná žíravina. Zatím ani nevíme zda mu něco říká kalafuna.

hodnocení

0x

Ahoj,co použiváš za cín?Nebo ještě vyzkoušej kapalnou kalafunu.

111®
hodnocení

0x

přestal brát ,, protože jsi to přehřál, spálil jsi cín..

111®
hodnocení

0x

podle odkazu je výroba takto možná, já ohnu velký oblouk, pocínuji a dotvarovávám až po vyhřátí a to ještě za tepla.
Hrot vydrží déle, v ohybu nejsou mikropraskinky.
P.S. Budete se divit ale pájení je dnes na školách tabu...s tím, "že to přece nebudou dnes potřebovat..."

A já myslel, že pájecí smyčku umí napodobit od dětství každý... Že se z toho dělá velká věda a zbytečně...

Na druhou stranu bych se nedivil, kdyby na to v USA by kouč...

priklad1*

Stačí EU a v cínu žádné olovo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]