Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvoukolíková zástrčka

Od: jana11 odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,omlouvám se za amatérský dotaz, měla jsem dávat ve škole pozor, ale ... přítel mi tvrdí, že pokud zapojí do zásuvky obráceně dvoukolíkovou zástrčku od nabíječky v telefonu, začne se mu ten telefon rychleji nabíjet. Můžete to prosím potvrdit/vyvrátit? Jak funguje dvoukolíková zástrčka? Jak vypadá schema zapojení?Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrpajer*
hodnocení

16x

Přítel si z vás dělá blázny, tak i tak to bude nabíjet stejně.

a nebo je... no... jak to říct slušně... hloupý :)

Ale na nejakom highend fóre by s tým uspel, tam sa objavujú iné nezmysly.

hodnocení

10x

Je to nesmysl. U dvoukolíkové tam není ochranný vodič - to lze v případech kdy je zařízení konstruováno tak že nemůže dojít k dotyku s živou částí.

Obrácení zástrčky nemůže mít vliv

ra20z*
I kdyby tam ochranný vodič byl tak nebude mít prohození pracovních vodičů u jednofázové zásuvky vliv,viz německé zásuvku schuko.
Napětí je rozdíl potenciálů mezi dvěma body, proto když nabíječku otočíte bude napětí stejné.

hodnocení

2x
Otázka je, která strana je dobrá a která špatná :) :) Zeptej se ho :))
To se musí vyzkoušet, každá zásuvka to má jinak :)

hodnocení

0x

Jako ty kolíky na 230V? Těm je to jedno.

Pokud myslel nabíjecí konektor do mobilu, tak tam tuším něco takového je, ale nejsem si jist. Myslím že lighting nebo USB-C se dá dát tak i tak akorát na jednu stranu tuším nejdou data.

Kdyžtak mě opravte. zde si jist opravdu nejsem.;)

Možná to tak má thunderbolt?

Nie. Tie, ktoré sa dajú zasunúť obojstranne, fungujú obojstranne.

hodnocení

0x

Po zkušenostech s naší starší dcerou to považuju za možné. Na mobilu je pořád, imrvére vybitá baterie, tzn. furt v nabíječce, ale za provozu. Takže už má x-tou nabíječku a asi 10. kabel. Věčně je zalamuje a pak hledá polohu, v který to nabíjí. Jo může to nabíjet rychlejc, poněvadž v normální poloze to půlku času nenabíjí vůbec *smich*.

jana11
hodnocení

No já to tak taky chápu že je to blbost, ale nedokážu mu to vysvětlit. Co je na kterým kolíku a jaký je rozdíl mezi trojkolíkem a dvojkolíkem. Schema by asi pomohlo.

olinl

Ať si po vybití baterie v mobilu vezme hodinky či stopky a stopuje čas do nabití baterie na 100% v jedné poloze "kolíků", napíše si někam čas a příště ať zkusí " kolíky obráceně ". Jedině tak ho lze přesvědčit..

Jestli takové hovadině věří, tak mu nic nevysvětlíte.

Na druhou stranu, nikdy neříkej nikdy :)

Mám taky podobnou podivnost, z PowerBanky mám vývod 1A a 2A. Logické by bylo, že se bude mobil nabíjet rychleji z té 2A. Ale opak je pravdou, zřejmě v tom hraje roli další elektronika.

ra20z*
Jano co tahle kouknout ukázat příteli uživatelský návod od výrobce tam musí být uvedeno jak připojit spotřebič do sítě.

Neviděl jsem nikdy návod, který by specifikoval, jak zapojit zástrčku do zásuvky. Výrobce to dělá tak, aby to šlo tak i tak. Pak je to jedno a ušetří to zapojením nebo výrobkem, který uvnitř nemá takové nároky na to, zda jde fáze z jedné či druhé strany.

Nebo u spotřebičů třídy 1 (s kolíkem PE) se zástrčka ani otočit nedá a jen v případě Schuko do německých zásuvek a tam je to opět jedno (tak i tak lze otočit libovolně).

Spousta těch schuko vidlic používáme i v ČR (počítače, vysavače, nářadí, mixéry,atd...).

...

Není tedy důvod to psát do návodů. Je to zbytečné a nepíše se to tam (schválně mi naskenujte nějaký návod, kde to je).

ra20z*
Gumídku v žádném návodě to nebude, ale pro tazatelku je to nejednoduší cesta jak dokázat příteli že je to jedno jak připojit nabíječku do zásuvky, protože podle zákona o shodě výrobků musela dostat návod a podle něj musí výrobek používat a v tom ať její přítel najde že se musí nabíječka zapojovat zrovna tahle.

Pak ano, ale pokud to bude ukazovat někomu (jak popisuje), tak nepochopí stejně. Ale za pokus nic nedá :)

111®
hodnocení

0x

osobně si myslím, že se zde řeší nasmysl typu otočená fáze v roztrojce, protože: Norma dnes říká, že je jedno kde je fáze, jestli vlevo nebo vpravo, ale musí být v celém bytě stejně. Takže když podle návodu zapojím lednici do zásuvky ve zdi, kde je fáze vpravo a je vravo v celém bytě, tak co? Vrátit lednici? nebo sehnat roztrojku co točí fázi aby byla vlevo?*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]