Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně fotografovat

Od: bibi odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, máte nějaké tipy jak správně fotografovat? Klidně pošlete odkazy na články nebo videa.

Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

1. Vzit telefon a zapnou predni kamerku

2. natahnou ruku s telefonem pred sebe a co nejvice nahoru (tzv. z nadhledu)

3. vyspulit rty a prsa, hlavu naklonit na stranu

4. zmackout cervenou tecku na displeji

5. nahrat fotku na vsechny socialni site

6. postup opakovat

-

Postup pro pokrocile vyuziva i zrcadlo. To je jakasi moderni nahrada zastaralych zrcadlovek.

10.06.20 18:19

Muhe *smich*

hodnocení

4x

Studujte...a čtěte.

Pokud pominu fotografování z technického hlediska (které se v posledních letech trochu změnilo), tak stále platí to, co platilo nejen před 30,50, 100 lety..ale i to, co platilo v dobách starého Říma.

Klidně si tedy kupte knihu o fotografování z antikvariátu..a pokud ji přečtete (a POCHOPÍTE), můžete dobře fotografovat.

Martine, zde bych s Vámi trochu nesouhlasil. Ano - studovat a hledat návody jak který motiv fotografovat, ale podle mne hlavní je FOTIT a nad snímky se zamyslet, ev je ukázat někomu kdo se tímto oborem zabývá více, déle, profesionálně,...Výhoda dnešních digitálů je ta, že si mohu nastavit jinou např teplotu chromatičnosti a hned porovnat různé výsledky, změnit si čas- clonu a vidím jak se mění pole ostrosti, mžnost "máznutí" pohybu, změnit ohniskovou vzdálenost a vidím jak se mění perspektiva. Výhodou je, že v exifu mám zaznamenáno nastavení, ohniskovou vzdálenost atd.. tj je možné i dodatečné porovnání a vidím, které nastavení vedlo k jakému výsledku.

Ivane.. Nejdůležitější (tedy pro někoho) je pochopit co a jak. Lze k tomu dojít různými způsoby. Digitál má výhodu v tom, že všechny parametry fotografie jsou v EXIFu..a fotografie je "zadarmo", to je však zároveň největší nevýhoda digitálu. Když jsem si musel všechny parametry psát do svých tabulek..a jedna fotka na Velvii RVP50 mne vyšla na 15Kč, tak si člověk opravdu rozmyslel co a jak dělá.

Dnes základní principy fotografie (vč. techniky fotografování) chápe jen několik málo procent "fotografů"..

Ty i já, když se podíváme z okna, dokážeme odhadnout "od oka" potřebnou expozici i bez expozimetru. Zkus se na to zeptat namátkově několika různých lidí s fotoaparátem v ruce. Do toho jim ještě dej úkol z té hodnoty (času a clony) pro ISO 100 změnit parametry na ISO 400 (z hlavy samozřejmě)..a budou všichni koukat jako z jara..

No, neni zase potreba z toho fotografovani delat buhvijakou okultni alchymii.

To je jako kdyz se bude starej ridicskej veteran posmivat klukovi, ze je dneska hovno ridic, kdyz neumi radit s meziplynem a nedokaze u cesty vymenit pul motoru za pomoci jednoho sroubovaku.

Je jina doba. Digital pomuze s nastavenim a clovek se muze soustredit na kompozici a na obsah vubec. Vse dalsi prijde postupne s rostoucimi zkusenostmi.

Martine, jako většinou je to optimum- pravda, někde uprostřed. Já jsem hodně technokrat a z focení mne hodně baví různé"testování" a proto si uvědomuji co sám zanedbávám- totiž vzít fotoaparát a jít FOTIT. Jenže ne vždy je to jednoduché. Moje hlavní hoby jsou koně, nekdy je i fotim, ale např tuto sobotu se chystám na Memoriál J.Papouška, chtel bych i fotit, chtel bych stavět překážky- tak se na opracovišti člověk dostane do děje, bude tam se mnou kmotřenka, kterou trenuji, bude tam Aleš Opatrný, A.Kelnerová, které tu v CZ asi dlouho neuvidíme, chtěl bych aby je na živo a zblízka moje svěřenkyně viděla a učila se od nich...no je toho moc a holt asi foťák zůstane doma. Holt si člověk musí zvážit priority... teď jsem trochu odbočil od toho fotografování,ale prostě pokud se tazatelka takto ptala...tak odpovídám ať hlavně FOTÍ.

hodnocení

3x

Jak správně fotografovat co? Rodinu na dovolené, akty, krajinu, ptáky nebo hvězdy? Dotaz je tak široký, že nejde rozumně odpovědět.

Začal bych tím, že bych si rozmyslel, co chci hlavně fotografovat a proč.

hodnocení

1x

To je otázka podobná například té "jak správně vařit?".

hodnocení

0x

Doporučil bych tuhle knihu. Sice je trochu starší, takže digitální focení v ní nenajdete a technickou stránku věci tak můžete vynechat, ale jinak si myslím, že dodnes nic lepšího pro pochopení základů fotografování neexistuje.

doplněno 11.06.20 12:21:

ernie - špatně jsem se vyjádřil, tou technickou stránkou věci jsem myslel "chemické"zpracování materiálu, nikoliv ovládání foťáku. To je samozřejmě základ.

priklad1*

Myslím, že v té knize nebude o mobilu ani zmíňka

Naprostý nesmysl ohledně vynechání technické stránky! Ta je naprosto klíčová a to první, co by měl začínající fotograf nastudovat a ovládnout, než se hodlá posunout dál. Takže tento třetihorní studijní materiál necháme fajnšmekrům či zájemcům o klasickou kinofilmovou fotografii.

ernie: Přiznejme si, že většina žen technickou stránku fotografie nikdy nepochopí...a přesto jsou takové, co udělají mnoho dobrých fotek, protože sice "ani neví jak se jim to podařilo", ale mají estetické vnímání, cit pro kompozici a světlo. Žena je klidně schopna "máznout" i fotku dělanou časem 1/1000s s 50mm záklaďákem, což je neuvěřitelné, ale je to pravda.

hodnocení

0x

Zkuste fotokurzy pana Rybáře. Kontaktovat ho můžete na jeho webech, viz níže. Kopíruji ze své adresy:

Jan Rybář - Fotoguru.cz newsletter@amaze.cz

Komu:

jak123@- - - - - .cz

Tajemství kompozice: Zlatý řez - podrobný návod + video

Otevřít mail v pr/...

Zlatý řez a tajemství kompozice

Dobrý den a dobré světlo,
zdravím Vás! Po krátké odmlce posílám podrobný článek i video o napínavém tématu: jak v praxi používat zlatý řez a další "tajuplná"pravidla kompozice.
Od poloviny března jsem zdarma vysílal moji online fotoškolu - celkem vzniklo přes 11 hodin webinářů, ohlasy byly skvělé a vše dokonce přebírala i Televize Seznam...
Nyní se vše vrací do starých kolejí, znovu startují mé fotokurzy a mám trochu času psát!
A velká novinka: po půl roce příprav dodělávám rozsáhlý online kurz o kompozici, startuje za pár dní, a bylo mi prostě líto něco nepoužít také v článcích... A posílám tedy první z nich...
Tu je: Tajemství kompozice: Zlatý řez ve focení - návod + video
Ještě jednou děkuji za podporu a hezký květen přeji! A napište!
JR
Jan Rybář, Amaze.cz, Fotoguru.cz, iFotografování.cz, tel: 602 191 264

Můj Instagam - kdyby Vás náhodou zajímal

Psal jsem Vám, že jsem též na Instagramu? Asi ne, ale pár let si hraji i tam... I když jasně, pořádné focení se děje jinde... Zde je link.

Facebooková skupina Fotoguru.cz radí

Píšete mi, že emaily jsou už prý trochu passé - tak si pojďte povídat i do mé facebookové skupiny Fotoguru.cz radí... Těším se!

Facebooková skupina o focení iPhonem

První FB skupina se hezky zaplňuje, a tak jsem založil druhou, která je věnovaná focení iPhonem (což jak asi tušíte, mě docela baví...)

Tyhle webináře jsou k ničemu. Samý nudný plky, kterým stejně nikdo neporozumí a jako bonus otravné maily. Nejlepší je si zjistit základy nejprve technické, vzít foťák a zkoušet v praxi. Po osvojení si ovládání přístroje se věnovat kompoziční stránce a světlu, sledovat fotografie zkušenějších. No a pak možná přijde kreativní stránka věci, ale to už není dáno každému, jak jsem sám na sobě poznal.

jofa*
10.06.20 18:53

ernie: *palec2*

ernie - "...to už není dáno každému, jak jsem sám na sobě poznal."

Tak to mám podobnou zkušenost. Někdy v polovině 80 let jsem relativně úspěšně absolvoval "Pražskou školu fotografie" a následně už výrazně méně úspěšně 3 roky "Institutu výtvarné fotografie" (těsně před jejím připojením ke "Slezské univerzitě). Během studia jsem pochopil, že ze mě špičkový (a asi ani průměrný) fotograf nikdy nebude. Závěrečné zkoušky už jsem vynechal. Mám sice na zdi pověšených pár slušných fotek, ale od té doby prakticky nefotím.

Magdone,Jofa, Ernie, také se hlásím k tomuto spolku. Technicky si myslím, že fotografii poměrně slušně ovládám, ale dobrou fotku udělám spíše náhodou.Naopak známá přinesla z jedné akce super fotky, ale na dotaz clony, programu, ... mi řekla, že to nechala tak jak jí to v prodejně nastavili a neví na co se jí ptám.

mak*
hodnocení

0x

Záleží, jestli vám jde o opliecké momentky nebo o uměleckou fotografii. Na to první vám stačí mobil, na to druhé je třeba mít talent a něco o tom nastudovat. Jsou o tom knihy, takže do tohoto příspěvku se nevejdou ani základy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]