Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kterou pájecí pastu na drobné elektrosoučástky?

Od: postcd® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chystám se pájet malý microUSB konektor k desce plošných spojů a je doporučeno použít tavidlo a pak nanést pájecí pastu určenou pro toto mikropájení (SMT/SMD - jmenuje-li se to tak). Hledal jsem na https://heureka.cz a https://zbozi.cz , kde jsou produkty mnoha e-shopů ale našel jsem překvapivě málo produktů které se zdají být tím co bych měl hledat:
fixshop.cz/...
dexhal.cz/...
conrad.cz/...

Jde mi o to, aby se ta pasta jen zahřála hrotem páječky a na kovových pinech uvedeného konektoru se nahromadily ty kovové částečky z pasty a tím se vytvořil spoj - viz toto video.

Víte prosím o nějakém produktu, případně i odkaz na heureka.cz? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

pokud použiješ pájecí pastu an SMD součástky tak podle mne není třeba žádné přípravy. Ale kdyby jsi přece jen chtěl použít třeba kalafunu, tak rozpustit v lihu nebo toluenu, atakovýmto roztokem lehce přetřít plošku na DPS, nechat zaschnout, nanést minimum pasty, přitlačit součástku, nejlépe svorkou nebo třeva tenkým šroubovákem aby se nehla, než zapájíš jednu stranu součástky ,krátce ohřát než se pasta rozteče a pryč s pájedlem.

hodnocení

1x
Z Vašeho minulého dotazu usuzuji, že investujete nemálo peněz a energie do výbavy, aby jste opravovanou věc s největší pravděpodobností stejně zničil. Podle mne je pro takový případ nechat opravu na někom zkušenějším.
hodnocení

Máte možná pravdu. Nechat opravovat tuto levnou DPS by se ale nevyplatilo (zaplatil bych víc než cenu této DPS a nic bych se nenaučil + bych tíms trávil i nemálo času chozením do servisu). Pokud by to byl třeba notebook, tak to je bez diskuze že bych to dal do orpavny. Tuto levnou DPS ale udělám sám a pouze chci zvýšit šance že se to povede. Radši do toho dám dalších třeba 300 Kč na tu pastu a vyzkouším si to (protože mě to i zajímá, chtěl bych to umět opravit a nevadí mi tomu věnovat čas) než abych to vyhodil a přišel o cca 300 Kč což je zhruba hodnota té DPS.

111®
hodnocení

0x

já bych bral 63%Sn+37%Pb. rozuměj 63%cín a 37% olovo bez stříbra arduino-shop.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]