Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak seřídit satelit

Od: jampadampa odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, máme satelit se dvěma konvertory na Astry karta skylink. Momentálně hlásí žádný signál. Zasněžený není, spíš se asi něco pohnulo. Instalovala mi to tady před dvěma lety firma a prý se sem teď nedostanou a máme si to seřídit sami. Jenže vůbec netušíme jak. Co se mohlo pohnout? S čím máme hýbat? S parabolou nebo s konvertory? Díky za radu, jsme absolutní laici.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Já to osobně tipuji na pootočenou parabolu ,řešil jsem to před pár dny jak tady řádila ta Daisy. taky se mně pohnula. Prostě malinko cukněte celou parabolou já to mněl asi o 1cm . S konvertory bych nehýbal ty nekladou větru odpor.

hodnocení

0x

Pro váš případ bych doporučil nejprve změnit nastavení parabolické antény. Je totiž nebezpečí , že se anténa vlivem povětrnostních podmínek pohnula hlavně pak pokud nebyla její pozice důkladně zajištěna. Pokuste se nejprve mírně pootočit anténou na jednu a nebo druhou stranu od stávající pozice a současně pozorovat zvolený program ČT. Nezapomeňte si důkladně označit stávající stav. Pokud toto nevyřešilo problém , tak vraťte anténu do původní polohy a pokuste se upravit naklápění antény stejným postupem jako při jejím otáčení. Pokud nejsou vadné žádné komponenty měla by se tímto závada odstranit. Nezapomenou opět pozici antény , horizontální i vertikální řádně zajistit. .A ještě jedno doporučení při manipulaci s anténo , zakryjte vstup pravého konvertoru alobalem , aby jste byl jistý , že programy ČT přijímáte správně nastavenou parabolou.Druhý konvertor po jeho odkrytí by měl již automaticky přijímat další družici a pokud tomu tak ne í , je potřeba jeho nové poziční nastavení.

juvla*

Pozor ta rada je zcestná "zakryjte vstup pravého konvertoru alobalem" Jak píšete máte monoblok a záleží na kterou pozici vám firma ten monoblok umístila, jestli do středu nebo mimo střed. České programy se chytají ze satelitu Astra 23,5°stupňů. potom by vám nemusela jit druhá družice. A co je pravý vstup: z pohledu za parabolou nebo před parabolu? Napište kterou půlku konvertoru máte volnou, při pohledu za parabolou. Ale nemusí to být jen parabolou, Může to být kabelem, konektory zaoxidované nebo omylem nastavený přijímač do továrního nastavení.

Zdraví p.juvle.
Kdybych nejmenoval pravý konvertor a situaci popsal jen obecně , zřejmě by to nevyvolalo Vaší reakci.
Pokusím se osvětli proč jsem tak udělal. Programy skylink přijímáme z družice ASTRA 1E na pozici 19,2°východně a Astra 3A , 1G 23,5°východně , která transportuje české programy zejména ČT 3A , kvůli kterým jsme si zpravidla pořídili satelitní příjem. Z těchto důvodů podle mně je vhodnější pro příjem programů ČT využít ten konvertor , který má větší zisk signálu a to je vždy konvertor umístěný při pohledu shora ve středu parabolického zrcadla tam je vždy největší zisk přijímaného signálu - hlavní lalok vyzařování paraboly. Druhý případně další konvertor je vždy umístěn mimo tento bod , přijímá signál z vedlejšího vyzařovacího laloku paraboly , který má vždy slabší zisk na konvertoru.

Pravý konvertor uvažuji podle pohled směrem ke družici, viz náčrtek. Pro příjem dvou a více družic jednou parabolou si můžeme vybrat jen ty družice na oběžné dráze , které jsou pokud možno nejblíže k sobě. To splňují právě družice na 19,2°vých. -ASTRA 1 a družice 23,5°vých. ASTRA 3A , 1G. Naše zájmové programy ČT , jsou na družici ASTRA 3 (23,5°vých). Právě zde požadujeme nejlepší signál a proto konvertor pro tuto družici ASTRA 3A umístíme do středu paraboly jak je uvedeno výše. A protože v tomto případě druhá přijímaná družice je na pozici 19,5°vých. Viz náčrtek,více západněji než ASTRA 3A , podle pravidla úhlu dopadu a úhlu odrazu se signál na parabole odráží vpravo od středu tedy na konvertor umístěný vpravo.Proto pro jistotu , že skutečně seřizujeme anténu na družici ASTRA 3A doporučuji pravý konvertor zakrýt.Pro seřízení druhého konvertoru zakryjeme zastíníme již seřízený středový konvertor.Pak už seřizujeme jen konvertor bez změny nastavené pozice parabolické antény.Samozřejmě , že můžeme postupovat i opačně.V tom případě bychom přijímali programy ČT na pozici se slabším signálem. miroPokud se mýlím tak se omlouvám.

juvla*

Zdravím Vás

Soulasím s Vámi, ale viděl jsem i 23,5 šilhající, proto ta reakce.

Zdraví p.juvle.
Kdybych nejmenoval pravý konvertor a situaci popsal jen obecně , zřejmě by to nevyvolalo Vaší reakci.
Pokusím se osvětli proč jsem tak udělal. Programy skylink přijímáme z družice ASTRA 1E na pozici 19,2°východně a Astra 3A , 1G 23,5°východně , která transportuje české programy zejména ČT 3A , kvůli kterým jsme si zpravidla pořídili satelitní příjem. Z těchto důvodů podle mně je vhodnější pro příjem programů ČT využít ten konvertor , který má větší zisk signálu a to je vždy konvertor umístěný při pohledu shora ve středu parabolického zrcadla tam je vždy největší zisk přijímaného signálu - hlavní lalok vyzařování paraboly. Druhý případně další konvertor je vždy umístěn mimo tento bod , přijímá signál z vedlejšího vyzařovacího laloku paraboly , který má vždy slabší zisk na konvertoru.

Pravý konvertor uvažuji podle pohled směrem ke družici, viz náčrtek. Pro příjem dvou a více družic jednou parabolou si můžeme vybrat jen ty družice na oběžné dráze , které jsou pokud možno nejblíže k sobě. To splňují právě družice na 19,2°vých. -ASTRA 1 a družice 23,5°vých. ASTRA 3A , 1G. Naše zájmové programy ČT , jsou na družici ASTRA 3 (23,5°vých). Právě zde požadujeme nejlepší signál a proto konvertor pro tuto družici ASTRA 3A umístíme do středu paraboly jak je uvedeno výše. A protože v tomto případě druhá přijímaná družice je na pozici 19,5°vých. Viz náčrtek,více západněji než ASTRA 3A , podle pravidla úhlu dopadu a úhlu odrazu se signál na parabole odráží vpravo od středu tedy na konvertor umístěný vpravo.Proto pro jistotu , že skutečně seřizujeme anténu na družici ASTRA 3A doporučuji pravý konvertor zakrýt.Pro seřízení druhého konvertoru zakryjeme zastíníme již seřízený středový konvertor.Pak už seřizujeme jen konvertor bez změny nastavené pozice parabolické antény.Samozřejmě , že můžeme postupovat i opačně.V tom případě bychom přijímali programy ČT na pozici se slabším signálem. miroPokud se mýlím tak se omlouvám.

K mému příspěvku se pokouším dodatečně odeslat sachéma na které se v příspěvku odvolávám.Děkuji za pochopení. miro

Další pokus o odeslání obrázku.

A ještě jednou.

doplněno 20.01.10 22:46:

Schéma uvažuje s umístěním parabolické antény na nultém poledníku. Pro konkrétní umístění npř. v Plzni , je nutné uvedené pozice ve stupních , přepočítat na azimut.

Jak seřídit satelit
juvla*

Tak se mě zdá že ty satelity máte obráceně. první od jihu je 19.2 a pak 23.5

Pane juvla moc děkuji je to přesně podleVás. Už jsem z toho zmatený a snad to již chápu.. Na prvém schématu jen prohodit družice navzájem a je to správně. miro

Jak seřídit satelit #2

Oprava schématu.

V původním mém textu k této otázce , si prosím opravte chybné údaje aby souhlasily s opraveným schématem , které přikládám.Původní schéma je chybně orientování , východ-západ. Děkuji. miro

Jak seřídit satelit #3

hodnocení

0x

Zkuste provést kontrolu dle návodu //www.videotech.cz/clanky/montaz-satelitu-podrobny-obrazkovy-navod

alf*
hodnocení

0x

vůbec žádný signál z ničeho nic? Nepřerušil se někde kabel, třeba sněhem který jel ze střechy (pokud je na fasádě), myš, velký úklid -to mi občas udělá drahá polovička a pak volá proč nejde televize. Jinak dnes jsem zrovna jeden satelit seřizoval, ale to byla jen vypadlá nova která se přesunula viz třeba parabola.cz/...

jampadampa
hodnocení

Tak se povedlo nastavit parabolu, ale bohužel zřejmě odešel jeden konvertor na příjem programů jako Eurosport apod., bylo nám rovněž doporučeno vyměnit dva stávající konvertory za jeden, prý je to lepší. Konvertor odešel, jak jinak než měsíc po záruce :))

jirbar*

Pokud dáte monoblock tak ušetříte DISEqC, ale pokud budete experimentovat a příjem rozšiřovat na další družice, tak monoblock bude "vadit".

Eurosport je snad na Astra19 a je placený. Takže pokud máte na SKYLINKu předplacíno, tak by měl jít.

jampadampa
hodnocení

Ano, máme předplaceno a z celého balíčku nejde pouze CT 24 a Eurosport, protože jsou z jiné družice než zbývající programy.

jirbar*

Je to divné. Eurosport je na Astra19 12344H a zbytek na Astra23 např. ČT24 na 12525V a tam je i ČT1,ČT2,ČT4,Prima a Noe

juvla*

Na 19 jde německý Eurosport free a česká ČT 24 taky free. To není divné. Ale proč by to měli mít předplaceno.

jirbar*

Předplaceno mají proto, protože to píší. Vše na Astře 23 a Eurosport na Astře 19 má SKYLINK a CZLINK(proto možná monoblock). Vše na Astře 19 má UPC. Záleží na tom jakou má kartu. UPC se platí a SKYLINK základní nabídka je zdarma, další včetně Eurosportu (česky) je placeno (mimo prvního bonusu asi 2 měsíce)

juvla*

Počkejte, počkejte, žádný poskytovatel nemá své programy rozházené po satelitech. Vše na 1°W má Digi Tv, Vše na 19,2°E má UPC, vše na 23.5°E má Cslink a Skylink. Pokud má monoblok tak přijímá Cslink nebo Skylink, UPC nedává monobloky.

jirbar*

Každý se může splést, ale tvrdit něco a neověřit si to, to nemám rád. A navíc hádat z ruky. Jen DIGI dodává komplet a pravděpodobně i instalaci. Pro UPC je nutná karta a instalaci si může udělat a poslouchat i Astru23. No a konečně SKYLINK zde

skylink.cz/...

A kde je od Skylinku nabízený Eurosport. Stačí si na něj ťuknout. A co vidíme. Žádná Astra23, ale Astra19.

juvla*

No vidíte , máte pravdu s tím Skylinkem, žil jsem v blažené nevědomosti, plet mě jejich Eurosport HD. Opravdu jsem se spletl. Dáme remizu za tuto větu: "Eurosport na Astře 19 má SKYLINK a CZLINK"?;)

jampadampa
hodnocení

Eurosport má Skylink skutečně z jiné družice, proč nám nejde CT24 nevím, možná ho někam přeladili, pořád s tím vrtají. Ale zkrátka druhý konvertor je nefunkčí nebo možná nepřepíná DiSeq to jako laik nedokážu říct. Řešit to nebudu, protože české programy fungují. Typ konvertoru nevím, krabičku už od toho nemám, na účtence je napsáno jen konvertor.

juvla*

Tak čt24 chytejte z Astry 23.5°E.

zikjasa*

Prosím o značku toho konventoru co odešel,at se něco doučíme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]