Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jelikož nevím o elektrice skoro nic, chci se zeptat. Jak změřím multimetrem protékající proud z připojené nabíječky do autobaterie? Chci vědět kolik proudu teče z nabíječky do autobaterie při nabíjení. Díky za odpověď.
Je mi divný, že o elektrice skoro nic nevíš a už chceš měřit proud? Ale budiž.
Jestli máš aspoň základní znalosti a doma najdeš nějaký starší vypínač, tak to zkus takto.
Vem třeba červený vodič a ten připoj na vypínač. Jeden konec vodiče připojíš na +pól baterie, druhý konec vodiče scvakneš na svorku ne červeném vodiči z nabíječky (+). Černý vodič z nabíječky připojíš přímo na -pól baterie.
V tom okamžiku si zkontroluješ jestli máš zapnutý ten vložený přepínač a tím začne nabíječka nabíjet baterii.
Ty nastavíš na multimetru nejvyšší stejnosměrný proudový rozsah, přitom musíš taky přepojit měřící kabel do svorky pro vysoký proud. Pak na šroubky vypínače (tam kde máš připojený červené vodiče) připojíš měřící kabely multimetru. Multimetr ještě nic neukáže. Až v okamžiku když přepneš vypínač do polohy rozepnuto, tak proud poteče přes multimetr a ty na displeji odečteš nabíjecí proud. Pokud by proud vyletěl přes rozsah multimetru, tak zase přepínač zapni a proud poteče přes přepínač.
Ale zkontroluj si jestli není nabíjecí proud nabíječky vyšší, než možnosti multimetru.
Taky nabíječka může do baterie posílat pulzní signál a ten asi multimetrem změřit nedokážeš. Na to bys potřeboval osciloskop a to je úplně jiná liga.
Dobrý den! Podle předchozích rad spolehlivě změříte nabíjecí proud u většiny nabíječek. Pokud ale máte "chytrou"nabíječku"z Lidlu, narazíte na problém. Po připojení ampérmetru do série s akumulátorem nabíječka prostě přestane nabíjet. Nedávno jsme to řešili, bohužel ale nevyřešili zde : poradte.cz/...
Ta moje "potvora" typu ULGD 5.0 A 1 , nedávno koupená v Lidlu, jinak bezvadně nabíjející, spolehlivě "pozná", že je do série zapojen Avomet II na rozsahu 6 A. Prostě, jen krátký mžik nabíjí a pak vypne. To po každém připojení k baterii, vybité i částečně nabité, a to i po opakovaném zapnutí. Nějak a nikdo zde /viz. odkaz v předchozím příspěvku/ nevysvětlil jak "pozná" malý úbytek napětí v nabíjecím obvodu a odmítne nabíjet. Možná nějakým citlivějším multimetrem by se nechala ošálit.
Jednoduše odpojíte jednu svorku nabíječky ze svorky baterie (třeba kladnou), multimetr přepnete na největší rozsah měření stejnosměrného proudu, vložíte měřicí kabely do správných zdířek pro měření proudu, červený hrot spojíte s odpojeným vývodem nabíječky a černý spojíte s odpojenou svorkou baterie. Ovšem kvůli odporu multimetru a měřicích kabelů proud o něco poklesne. Na měření větších proudů je mnohem lepší použít klešťový ampérmetr, pak není potřeba nic rozpojovat a jen ho nacvaknete na jeden vodič.
Super, díky... tak asi k tomu připojím jen analogový ampérmetr do série, to bude nejjednodušší a bude to stačit
Podle mě si to zbytečně komplikujete. Už několikrát se tu psalo o nabíječce z Lidlu, případně já mám její klon od Filsonu
ty jednak dobře a šetrně nabíjí, ale po nabití přejde na udržovací režim. Takže netřeba složitě měřit, přehazovat nabíječe a pod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.