Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změřit nabíjecí proud

Od: kroulu odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Jelikož nevím o elektrice skoro nic, chci se zeptat. Jak změřím multimetrem protékající proud z připojené nabíječky do autobaterie? Chci vědět kolik proudu teče z nabíječky do autobaterie při nabíjení. Díky za odpověď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je mi divný, že o elektrice skoro nic nevíš a už chceš měřit proud? Ale budiž.

Jestli máš aspoň základní znalosti a doma najdeš nějaký starší vypínač, tak to zkus takto.

Vem třeba červený vodič a ten připoj na vypínač. Jeden konec vodiče připojíš na +pól baterie, druhý konec vodiče scvakneš na svorku ne červeném vodiči z nabíječky (+). Černý vodič z nabíječky připojíš přímo na -pól baterie.

V tom okamžiku si zkontroluješ jestli máš zapnutý ten vložený přepínač a tím začne nabíječka nabíjet baterii.

Ty nastavíš na multimetru nejvyšší stejnosměrný proudový rozsah, přitom musíš taky přepojit měřící kabel do svorky pro vysoký proud. Pak na šroubky vypínače (tam kde máš připojený červené vodiče) připojíš měřící kabely multimetru. Multimetr ještě nic neukáže. Až v okamžiku když přepneš vypínač do polohy rozepnuto, tak proud poteče přes multimetr a ty na displeji odečteš nabíjecí proud. Pokud by proud vyletěl přes rozsah multimetru, tak zase přepínač zapni a proud poteče přes přepínač.

Ale zkontroluj si jestli není nabíjecí proud nabíječky vyšší, než možnosti multimetru.

Taky nabíječka může do baterie posílat pulzní signál a ten asi multimetrem změřit nedokážeš. Na to bys potřeboval osciloskop a to je úplně jiná liga.

hodnocení

2x

Přepnout multimetr na nejméně 10 A, nastavit měřící kontakty do správných zdířek (10 A) a zapojit je sériově s nebíječkou, tedy mezi jeden kontakt nabíječky a baterie.

hodnocení

2x

Dobrý den! Podle předchozích rad spolehlivě změříte nabíjecí proud u většiny nabíječek. Pokud ale máte "chytrou"nabíječku"z Lidlu, narazíte na problém. Po připojení ampérmetru do série s akumulátorem nabíječka prostě přestane nabíjet. Nedávno jsme to řešili, bohužel ale nevyřešili zde : poradte.cz/...

Však ji lze jednoduše zase zapnout a měřit ;) nebo aspoň u té mé z Lidlu s tím není problém.

Ta moje "potvora" typu ULGD 5.0 A 1 , nedávno koupená v Lidlu, jinak bezvadně nabíjející, spolehlivě "pozná", že je do série zapojen Avomet II na rozsahu 6 A. Prostě, jen krátký mžik nabíjí a pak vypne. To po každém připojení k baterii, vybité i částečně nabité, a to i po opakovaném zapnutí. Nějak a nikdo zde /viz. odkaz v předchozím příspěvku/ nevysvětlil jak "pozná" malý úbytek napětí v nabíjecím obvodu a odmítne nabíjet. *bum* Možná nějakým citlivějším multimetrem by se nechala ošálit. :)

ladis*

Inu chytrá Lidl nabiječka, která ani baterii, která měla 10V, nedokázala nabít!

Musel jsem donést 12V zdroj k modemu a trochu zvýšit napětí baterie...

nechápu, proč tam nedali tlačítko bypass na tu nabíječku.

hodnocení

1x

Já mám klešťák i na stejnosměrný proud a cvaknu kleště kolem vodiče a je změřeno bez jakéhokoliv seriového zapojování. Chytrá věcička s jednoduchým využitím.

hodnocení

0x

Ampermetr se zapojuje do serie s nabíjenou baterií. Ovšem běžné multimetry umí jen 10A, což některé nabíječe dokáží dát víc - na to pozor:

Tady to máte i s obrázky - místo žárovky si představte nabíječ

x-idea.cz/...

hodnocení

0x

Jednoduše odpojíte jednu svorku nabíječky ze svorky baterie (třeba kladnou), multimetr přepnete na největší rozsah měření stejnosměrného proudu, vložíte měřicí kabely do správných zdířek pro měření proudu, červený hrot spojíte s odpojeným vývodem nabíječky a černý spojíte s odpojenou svorkou baterie. Ovšem kvůli odporu multimetru a měřicích kabelů proud o něco poklesne. Na měření větších proudů je mnohem lepší použít klešťový ampérmetr, pak není potřeba nic rozpojovat a jen ho nacvaknete na jeden vodič.

kroulu
hodnocení

Čau lidi... je možný takový zapojení? Chci měřit proud z udržovací nabíječky do baterky... ty panely na volty a ampéry jsou digitální a měly by odebírat asi 20mA každej, takže trafo s 500mA by mělo stačit... Baterie by měla být nabitá, až ji budu připojovat na tuhle udržovací nabíječku...

Změřit nabíjecí proud
Není. Při takovém zapojení voltmetru vám žádný proud nepoteče. Voltmetr musí být zapojený paralelně k baterii, ne sériově.
kroulu
hodnocení

Super, díky... tak asi k tomu připojím jen analogový ampérmetr do série, to bude nejjednodušší a bude to stačit

Podle mě si to zbytečně komplikujete. Už několikrát se tu psalo o nabíječce z Lidlu, případně já mám její klon od Filsonu

sbazar.cz/...

ty jednak dobře a šetrně nabíjí, ale po nabití přejde na udržovací režim. Takže netřeba složitě měřit, přehazovat nabíječe a pod.

kroulu
hodnocení

Nabíječku z Lidlu mám, stála mě 499 a je parádní... akorát se mi ještě nestalo, že by přešla na udržovací nabíjení... prostě skončí nabíjení na 14.6V, baterky začnou trochu plnynovat a takhle zůstanou klidně 14 dní, možná dokud bych to neodpojil nebo se nevyvařil elektrolyt :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nabíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]