Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Led pásek + zdroj

Od: rotorod® odpovědí: 8 změna:

dobrý den

mám doma 4,7m led pásku s čipy SMD5050, 60 led na 1m. Pokud vypočítám odběr proudu pásku, kde 1 čip má spotřebu 0,24W , tak na těch 4,7metrů to vychází 5,64Amper.

dále mám starý zdroj z ntb, kde output je 19V a 3,42A. Když jsem to zapojil, tak to svítí. Jakto, když zdroj má o 2A míň než by mělo být? Je to tím, že zdroj má více V? Co se stane kdybych zapojil potenciometr mezi zdrojem a páskem...dosáhnu tím na 12V, ale bude to svítit s tím zdrojem? Nechci aby mi to spálilo pásek, ale zase aby to svítilo.

děkuji za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

1x

Použij něco takového- např smdledzarovky.cz/... . Není tak drahý a bude to fungovat bezpečně bez rizika zničení jak zdroje tak LED pásku, což při pokusech reálně hrozí.

hodnocení

0x

Když si tam dáš potenciometr, tak by měl mít tak od oka 35W a bude topit jako topení a to nemluvím o přetěžování zdroje...

A takový potenciometr bude dražší než ty pásky dohromady...

Ono všechno má nějaká pravidla...

hodnocení

A tento regulátor by nepomohl?
m.aliexpress.com/...

hodnocení

0x
K páskům kupuju vždycky zdroje 12V/3A v akci kolem 5$ a nikdy nebyly problémy, že by nějak topily. Nejvíc podle mých zkušeností žerou RGB pásky když jsou nastavené na bílou barvu. Je to divné protože i jsou to stejně čipy 5050 jen jsou barevné. Výhoda je, že ty většinou dodávají v sadě s regulací a dálkovým ovládáním takže člověk má tím pádem stmívání vyřízené a nemusí nic vymýšlet.

pave*
hodnocení

0x
Stačí trafo 12v 2A.
Led pásek + zdroj
dusger*

Jak může na cca 70W (tenhle pásek má tazatel) stačit napájení jen dvěma ampérami? Proč plevelíš téma takovými hloupými odpověďmi?

Ono stačí, ale za 4-5 měsíců klekne.
Ale ani těch 70watt se mi moc nezdá. Myslím že Číňan uvádí něco málo přes 8 watt na metr délky.

Zkoumal jsem to a nějaký dodavatel udává (v ČR), že pásek s čipy 5050 při 60ks na metr má 14,4W...

Ono je nejlepší si to změřit... Měl jsem pásky 5W/m a taky 8W /m... Chce to asi trochu elektrotechnického umu... Dnes všichni šmoulí do všeho...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]