Nejste přihlášen/a.
![]() | Řešené úlohy elektropneumatiky (1).pdf | 911.67 kB |
až jsem to sepsal tak vypršel čas pro opravu a nevložilo se to. Sakra psát to znovu se mi nechce...
místo žárovek si tam dej vinutí ventilů, nebo tam ty žárovky pro indikaci stavu klidně nech
+ tlačítko RESET tlač. TL1 /v tvém případě S1/ kontakt KA2.2 vinutí relé /paralelně žárovka a k ní třeba vinutí ventilu VYSUNOUT/ na - pól přitáhne relé KA1 a / vybudí se vinutí VYSUNOUT/ , a přes kontakt KA1.1 se uzavře samodržný obvod relé KA1 a nyní můžeme pustit tlačítko a obvod zůstane sepnutý.
pro funkci ZASUNOUT musíme stisknout tlač. TL2 a vytvoříme obvod:
+ RESET TL2 KA1.2 vinutí KA2 s žárovkou a paralelně k tomu vinutí ventilu ZASUNOUT na -pól
v tomto obvodu se aktivuje relé KA2 a přes vlastní kontakt KA2.1 nakradí tlač TL2 /S2/ které nyní můžeme pustit.
Kontakt KA2.2 v obvodu relé KA1 přeruší obvod, relé přestane držet, s ním i vinutí VYSUNOUT a žárovka zhasne a obvod je připraven k dalšímu použití
když místo tlačítek dáš kontakty časování tak to může chodit i podle nastavených časů. Tak jak je to nakresleno je to pro ruční ovládání . Technicky se to dá řídit různě, mohl by tam být i motor s vačkovou hřídelí, která by spínala tlačítka, nebo čítač, který by po napočítání určitého času přepnul výstupy, ale to zase potřebuje oscilátor impulzů a tím se ti to komplikuje.
Já nemám přesnou představu jjak to má chodit. Tak jsem ti dal alespoň tohle.. klidně to může řídit PLC /průmyslový počítač/ vhodně naprogramovaný.
kontakty tam mohou být KA1.3 a KA2.3 KA1 je vinutí a KA2 také vinutí , číslo kontaktu je za tečkou..
Vždyť na straně 31 toho pédeefka je krásný jednoduchý schéma jakožto řešení.
Funkce je jednoduchá - tlačítko S1 po stisku sepne relé K1, které jednak otevře monostab pěticestný ventil, ale zároveň na větvi 2 drží samo sebe v sepnutém stavu. A to až do doby, kdy stlačíte S2, které je NC - tedy rozpínací, takže uvolní relé a tím uvolní i onen ventil, který pak otevře svěrák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.