Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cerpadlo pres stykac

Od: dusank odpovědí: 13 změna:

Zdravim odborniky

mam tepelne cerpadlo, ktere ridi externi cerpadlo (230V) pres stykac. Ve schematu (urceno pro USA) je to namalovano tak, ze napajeni externiho cerpadla je hnano pres stykac. Podle schematu stykac rozepina L i N (fazi i nulak) Bezne bych to napojil tak, ze spinat bude jenom fazu (L). Schema ted momentalne po ruce nemam, nacrt posilam v proloze. Co si o tom myslite?

DIky Dusan

Cerpadlo pres stykac

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Je to normální, protože se jedná o 3fázový stykač s možností zapojení pro 1fázový spotřebič. Chybí tam svorka pro propojení nulového drátu jako je u ochranného. U nuláku je jedno jestli je napřímo nebo přes stykač. Proč si ale stěžovat práci a zapojit to přímo, když se to tam tak hezky nabízí podle schématu a nemusí se nic vymýšlet? Hlavně ochranný nechat na přímo.
dusank

Ok, diky za nazor. *palec*Ja jenom, ze to neni uoplne typicke pro nase konciny ... ;)

hodnocení

1x

A v čem vidíte problém? Jestli vypínáte jen fázi, nebo i nulák je v podstatě jedno. Jediné, co nesmíte vypínat je ochranný PE.

dusank

Problem v tom nevidim, spise, ze to neni typicke u nas. Diky za nazor *palec*

"Jediné, co nesmíte vypínat je ochranný PE" - toto je mne jasne

111®
hodnocení

1x
Určeno pro USA, na jaké napětí je cívka?
dusank

Civka stykace je na 240V. To je vpohode. Mel jsem na mysli schema (typical connection for USA) ;)

olinl
hodnocení

0x

Osobně bych přes stykač "poslal" jen fázi. Montáž i oprava je většinou snazší.

dusank

Ok, diky za nazor *palec*

hop®
hodnocení

0x

V USA mají trošku jinak vymyšlenou celou energetickou soustavu, nemají nulák uzemněný jako u nás, takže obě zdířky v zásuvce mají elektrické napětí vůči zemi - proto se vypínají oba dráty. U nás stačí spínat pouze fázi, protože nulák má nulový elektrický potenciál vůči zemi.

dusank
21.05.20 21:42

Diky moc *palec*

V průmyslu se vypíná N vodič u strojů zcela normálně. Nevím co je na tom made in USA.
Nevím jestli mají v USA izolovaný uzel, ale donedavna to byla zvláštost v SSSR, kde se přichází na standard jako máme v ČR...
USA je takový historický paskvil, několik napětí současně... Prostě se to plošně ve velkém špatně předělává.. 110V, 230V, vedla sebe... Když jsem byl dítě tak se na Staré Praze rušilo 110V...
A když pripojuji obdobné zařízení, průmyslovějšího charakteru, tak to zapojím zrovna tak...
hop®

Něco podrobnějšího o elektrorozvodech v USA je třeba ZDE...

Dobrá stránka, četl jsem ji a jí podobnou, ale už hodně dávno... Je to poučné... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]