Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak silný motor je grilu?

Od: ferda odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, sháním motor pro gril na zahradu.
Jaký výkon by měl mít aby nebyl slabý? A 1 nebo 3 fázový?Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na gril se často používají stěračové motory. Má to několik důvodů - dají se sehnat za pusu od někoho z garáže, nebo z vrakáče. Mají poměrně slušný výkon (60-100W) dobré zpřevodování a krom toho jelikož jsou stejnosměrné, není problém regulovat otáčky pouhým snižováním napětí na zdroji, nebo pomocí stejnosměrného reglu, který se pro takový výkon dá sehnat rovněž levně

Nejlepší byly na škodovkách 120. Ty klidně utočily celé dobře vyvážené prase. Dnešní už mají bohužel všechny převody v plastu. A tak, i když je tam šnekový převod do síly, k ohni se nehodí.

hodnocení

3x

jaký gril? Něco malého od Webera nebo pořádný gril na půlku prasete? Na 30kg masa se doporučuje motor 120W, při dokonalém vyvážení utáhne prý až 100kg masa... reálně je doporučený pro 30kg. Tahle motorky jsou často na 12V, což mi přijde bezpečnější, ale pokud chcete grilovat půlku prasete tak chápu, že přemýšlíte nad 3 fázemi. :) Jen aby neulítlo.

Jak silný motor je grilu?

janh*
hodnocení

3x
Hlavně vhodnou převodovku...motor může být jakýkoliv.

hodnocení

3x

Pokud to chcete jen na kuřata a podobné velikosti, měl by stačit tento pohon. Já používám ještě menší, bateriový a také to funguje. A to už pár desítek let. Když je dobrý převod, není problém i při slabším motoru.

ferda
hodnocení

Opravdu to zvládne takový malinký motůrek?
Otáčky 3000/min nejsou hodně?
Myslíte 3 otáčky za minutu, ne? ;)

Tazatel ferda je srandista.*smich*

joudic*
@ferda to co po nem chcete zvladne i motorek na baterku za 50Kc, nekdy ho po sezone vyhodim nekdy ho necham 2 roky, podle toho jak moc je zaflakany ulepenou vrstvou tuku a jestli se nepripek v prevodech

mak*
hodnocení

2x

To záleží na mnoha věcech. Zejména jak bude zpřevodovaný a jestli chcete dělat kuře nebo krávu. Čistě teoreticky ten motorek překonává jen tření v ložiscích, praxe je ale jiná.

Já používal na vepřovou kýtu koupený grilovací motorek, na kterém bylo psáno, že je až na 25kg masa. Aby s tou kýtou vůbec otočil, udělal jsem si na druhý konec grilu vyvažovací závaží a fungovalo to dobře, ale ne dlouho. Nic méně nevydržely plastové převody. Motorek, který podle mě neměl ani 5W (výrobce příkon neudával) přežil. Teď mám motorek 75W s kovovými převody, používám ho už léta na tu kýtu, která má někdy i 15kg a funguje naprosto bez problémů a bez vyvažování. Je to nějaký starý servopohon.

Jestli použijete motor 1 nebo 3 fázový je jedno. Pokud máte možnost výběru, tak bych volil jednofázový, protože třífázový kabel je zbytečně těžký a jednofázová zásuvka bývá dostupnější.

ferda
hodnocení

Asi bude lepší 1fázový motor, na kuřata a podobné menší grilování bude stačit jak silný motor?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]