Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí disk

Od: janah* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Rozbil se mi externí disk. Nemáte někdo zkušenost, zda se dají data obnovit, popř. v jaké cenové relaci. Dále pak, zda je možné uplatnit (opravu ...obnovení dat) na pojistku domácnosti.

Děkuji a přeji hezký den

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jak se rozbil? Většinou u externího disku odejde box, spíš než disk samotný. Úplně nejčastější je vylomené USB, to jsem jen u známých řešil už asi 10x.

Potom stačí koupit nový box a do něj disk přehodit, dá se koupit asi od tří stovek. Nejsložitější na tom je někdy rozebrat starý box, protože málokdy je běžně rozdělatelný, většinou je potřeba trošku hrubší síly a zničit ho :)

czc.cz/...

Vidíš, tohle mě nenapadlo, poněvadž je to jak s tou blondýnou a benzínem v autě :)

Samozřejmě máš pravdu a rozebrat box za cenu jeho zničení za zkoušku stojí, před tím, než si za to naúčtuje opravna nehorázné prachy.

Máš body, i když mě předběhneš ;)

janah*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Disk jse dal do specializované opravny, kde mi bylo sděleno, že jsou poškozené čtecí hlavy. Cena za záchranu dat cca 13 000,- Kč :(...tak s tím už mi asi nikdo neporadí?...za případné odpovědi předem děkuji JanaH

I to se může stát. Pro jistotu bych ale zkusil i jinou nezávislou nabídku. Třeba vám dají lepší cenu, nebo se ukáže, že chtěli na neznalém jen vydělat.

To je panečku darda. Cena low cost počítače... Zde je vidět, že důležitá data se mají zálohovat.

hodnocení

2x

Cena i možnost obnovení záleží na rozsahu poškození. Takhle vám to nikdo neřekne. To není jako oprava bot.

hodnocení

1x

Vždycky je otázka jak se rozbil a jestli je to definitivní. Profesionální obnova dat z opravdu nefunkčního disku je sice v zásadě možná, ale jsou to vyšší tisíce a to se asi vám nebude chtít dát.
Spíš bych se ptal, jestli umřel definitivně, nebo jestli v nějakém režimu ještě nepůjde podojit. Nastojato, zchlazený nebo podobně...

Ostatně - externí disk - není vadný jenom "obal" s nějakou tou elektronikou a samotný disk uvnitř v pořádku?

hop®
hodnocení

0x

Aby to šlo zaplatit z pojištění (členů) domácnosti, musel bys tvrdit, že ten disk není Tvůj, a že jsi ho kamarádovi zničil vlastní neopatrností. Podívej se, na co přesně jsi vlastně pojištěn...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]