Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava mikrovlky - vynechává

Od: kubo odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
občas si něco drobného elektrického opravím.
Občas mi nejde mikrovlná trouba, trošku s ní zatřesu a zase jede.
Mohu si jí rozmontovat a podívat se, zda tam není jen třeba špatný kontakt, kabel apod?
Nemůže ten magnetron nějak ublížit na zdraví?
Děkuju

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Magnetron Vám sám o sobě nic udělat nemůže. Pokud není zrovna v provozu, je to jen mrtvý "kus železa". Ale pozor! Magnetron je v podstatě elektronka, vyžadující ke vému fungování vysoké napětí. To už by vám docela dost ublížit mohlo. Takže před odkrytováním mikrovlnky bezpečně odpojit ze zásuvky a nějakou chvíli počkat. V žádném případě odkrytovanou mikrovlnku nezapínejte.

Zkontrolováním spojů nic nezkazíte, ale myslím, že to nepomůže.

jirkaqwe
hodnocení

2x

Něco podobného bylo v pořadu Kuriozní úmrtí.

Chlápek chtěl opravit mikrovlnku, tak ji vypojil ze zásuvky, a odmontoval kryt a nějak se dotkl kondenzátoru a dostal výboj, zastavilo semu srdce, nikdo ho neoživoval a byl mrtvej.

Po nějaké době se kondezátor samovolně vybije, ale za jak dlouho to přesně nevím.

Zkoušel jsem tu dobu vypočítat a vyšlo mi cca 10 vteřin za předpokladu že kapacita kondenzátoru je 1uF a zbytkové napětí je 2100V a paralelně zapojený vybíjecí odpor má hodnotu 1Mohm. Můj výpočet je jen orientační,hodnoty součástek nemusí souhlasit a doba vybíjení kondenzátoru se může rapidně lišit!

111®
hodnocení

1x

podezřívám síťovou šňůru, a na druhém míste fastony. ještě by mohl dělat problém dveřní kontakt, ale to jste se musel rozepsat...jestli jen svítí a nemikrovlní, nebo ani nesvítí...atp.

kubo
hodnocení

Ano dobře já raději nechám půl dne odpojenou mikrovlnku a pak se jen podívám na přívodní šňůru, případně nějaký kontakt uvnitř.

kenav
hodnocení

0x

Obcas nejde,jako ze vubec nebo obcas nehreje a sviti,presneji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]