Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych si do helmy na motocykl zabudoval reproduktory. Hlavní účel je poslech pokynů gps navigace.
Našel jsem tento zesilovač s bluetooth: amazon.de/...
A k němu bych rád připojil tyto reproduktory: amazon.de/...
V popisu zesilovače se píše že je určen pro sluchátka s impedancí 30-100 Ohmů. Reproduktory mají impedanci 4 Ohmy a výkon 3W.
Budu muct reproduktory použít tak jak jsou, nebo budu muset předřadit odpor? Děkuji.
Zesilovač a reprodukční zařízení (sluchátka, reproduktory) musí být vzájemně impedančně přizpůsobeny. Sice lze uvažovat o jakémsi malém nepřizpůsobení, ale 4Ohmy x 30Ohmů už je moc. Použití rezistorů je nesmysl, co vám zesilovač "zesílí", to rezistory "sežerou". Při pokusu o zapojení bez rezistorů to nejspíš odnese koncák zesilovače, a to velmi brzy, možná v řádu sekund.
Takže nezbyde, než sehnat repro/sluchátka s impedancí alespoň 30Ohmů nebo jiný zesilovač s výstupem 4Ohmy.
Používat reproduktory je nesmysl,protože i sluchátka používají malé reproduktory,i hdyž s vyšší impedancí.Pro daný zesilovač je tato impedance(v podstatě odpor)jediná použitelná.Před nedávnem jsem používal sluchátka s impedancí 60 Ohmů S neodymovými magnety.Podání zvuku v celém rozsahu mě až udivilo,basy dokonce překvapily.
JABRAKA
Děkuji všem za odpovědi. Rozumím tomu správně, že čím nižší impedance sluchátek, tím vyšší bude hlasitost reprodukce?
Když bych vzal uvedený zesilovač a připojil sluchátka s impedancí 30 Ohmů, tak bude hlasitost reprodukce vyšší, než kdybych připojil sluchátka s impedancí žé Ohmů?
Jen pro upřesnění, udělal jsem chybu. Zesilovač je doporučený pro sluchátka s impedancí 16-100 Ohmů.
"...že čím nižší impedance sluchátek, tím vyšší bude hlasitost..."
No ne tak docela. Přirovnal bych to k tomu, jako kdybyste na 12 V zdroj připojil 6 V žárovku. Bude sice svítit víc, ale pravděpodobně jen pár vteřin. Pak odejde buď přežhavená žárovka, nebo přetížený zdroj, který bude muset dodávat větší proud (což je v uvedeném případě nepravděpodobné, v případě sluchátek je to pravděpodobné značně).
(Věci znalí přítomní omluví poněkud pokulhávající srovnání, je to jen pro tazatelovu představu).
tuhle otázku jsme zde rozebírali asi dvacetkrát. Impedance reprosoustav musí být v souladu s proudy přes koncový stupeň.
Váš zesilovač budete muset pouštět pěkně potichoučku a pianko, jinak si koncový stupeň trvale přetížíte. On to sice jakousi dobu vydrží, ale jednou přijde okamžik, kdy se z reproduktorů ozve HCHKXŠKRRRRRRRR a pak už jen ticho.
Předřadit odpor není dobrý nápad, protože tím opatřením si tak leda snížíte výkon v reprosoustavách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.