Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praní v pračce nebo v lavoru?

Od: ester98 odpovědí: 9 změna:

Ahoj, vím, že tenhle dotaz bude znít asi hloupě, ale zemřela mi maminka a já zjišťuju, že je spousta věcí, které asi nedělám úplně správně/rozumně.

Často peru (nemám moc oblečení, tak se snažím průběžně přepírat, abych chodila v čistém), jde mi o to, zda je ekonomičtějši např. dvě halenky + spodní prádlo přemáchat v lavoru a pak jen nechat vyždímat a nebo to prostě hodit při každém takovém sebemenším praní do pračky...pračka pobere 5kg, takže žádný zázrak to není...

Děkuju všem za komentáře.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

praktické je přepra v ruce a nechat vykapat bez ždímání...pověsit na ramínko ..pak se leccos nemusí ani žehlit.. spodní prádlo jinak neperu a košile a svetry také bez ždímání na ramínko a do sprcháče pověsím. Druhý den jen vezmu a obléknu...jsou materiály, které ždímáním zničíte,, třeba len to nerad

hodnocení

1x
Jak je psáno výše- pračky mívají krátký program s nízkou teplotou . Ekonomičtější je praní v lavoru,ale - spodní prádlo by určitě chtělo střádat do koše a jednou za týden vyprat v pračce na vysokou teplotu- kvuli bakteriim. Ať už jste na prádlo sama nebo ne. Osobně bych si na sebe nebrala každý den spodní prádlo pouze přemáchnuté v lavoru. Treba na dovolené v chatce jsem to také jen premáchla... ale spodní prádlo je prostě potřeba pořádně vyprat. Třeba k němu pri praní v pračce přidat ručník,osusku,uterku... jen propocené halenky a trička ovšem také přemachnu v lavoru,dám na raminko a nechám uschnout. Pokud trvate na praní spodního prádla v lavoru -tak po uschnuti alespoň přežehlit.

hodnocení

0x

Některé pračky jsou přepnout spínačem či volbou na 1/2 prádla. Přečtěte si návod ke svojí pračce, zda to umí. Pak napouští méně vody. Prací režim bývá na všech pračkách i rychlí na málo zašpiněné prádlo. Je to na 30C. Akorát se pračka více za**rá, protože 30C je málo.

hop®

@gumidek: Hádat se nechci, ale pračku s touto volbou jsem zatím nepotkal. Pokud vím, tak pračka si hlídá množství napouštěné vody tlakovým spínačem podle hladiny v bubnu (respektive ve vaně). Když je prádla více, voda se do něj vsákne a do pračky se patřičné množství dopustí.

gumidek - Ruční přepínání na poloviční množství prádla je zcela běžná funkce u starších praček, které ještě nejsou přecpané zbytečnou elektronikou a nesmyslnými programy. Není to jen o množství vody, ale o úpravě celého pracího cyklu.

Ano, přepínání bylo ještě třeba na pračkách s mechanickým programátorem. Třeba na Ignis.

google.com/...

Ty inteligentní si myslím napustí vodu dle množství prádla sami tolik, kolik je třeba.

...

Jinak neprat a pak narvat pračku doplna je blbost a spousta lidí to dělá, protože si myslí, že ušetří. Pračce se přetěžují ložiska a tlumiče. Navíc prádlo leží na sobě a prášek ho blbě propere při máchání a nebo při ždímání zůstane na prádle. Holt blbost. Ale každý pere jinak :)

hodnocení

0x

Spodní prádlo jenom v pračce, ostatní se dá v lavoru. Třeba v létě, když je teplo, tak přemáchnu trička vždy, když odněkud přijdeme. Není nic horšího, než potkat třeba v obchodě lidi, na kterých smrdí spocené oblečení z minulých dní. Já mám nějak vyvinutý čich a je mi moc nepříjemné. Často jsou vidět i ty žluté fleky v podpaží, to už je úplný hnus. A přitom stačí tak málo.

hodnocení

0x

Když máte málo oblečení, tak je praktické to prát v umyvadle. Když je hodně oblečení, není tolik spěch na naplnění pračky a tak se tolik často nepere, zato se plní na maximum

kamaz007
hodnocení

0x

1 standardní prací program "stojí" na spotřebě elektřiny ca 5 - 10 Kč. Záleží na pračce, délce programu a hlavně teplotě vody.

Takže záleží jenom na tom, jak moc potřebuješ šetřit. A co se týká opotřebení pračky - u dnešních nekvalitních praček je jedno, jestli pereš 2x týdně nebo 4x. Odejde to za stejnou dobu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]