Dobrý večer,omlouvám se že zase otravuju. Dnes mi došel objednaný klešťový multimetr UNIT UT 203. Vše bylo v pohodě,dokud jsem nezkoušel měřit proud. Přístroj nedokáže změřit proud nižší než cca 0,4A AC což se mi nějak nezdá,při měření DC proudu je vše ok. Je to v pořádku? Není měřák vadný? Uvedený problém mě docela štve . Díky za zoodpovězení dalšího otravného dotazu
A ještě taková celoživotní zkušenost... Zkuste si to, jak moc jsou tyto měřící přístroje ovlivňovány rušivým magnetickým polem... Zjistíte, že velmi...
Jak cívkou stykače, tak transformátorem přístrojovým, v automobilu alternátorem, jinými rozvody... Nic měně je to přístroj dobrý, fajn, ale není na přesné měření jak tu píše kolega...
Jak tu někdo říká, že Fluke... To není o Fluke, to jde o konkrétní provedení.. Jsou přístroje i k měření malých proudů, samozřejmě jsou cenově úplně jinde...
Jinak pro zajímavost, mám mimo jiných přístrojů převodník APPA32 (k osciloskopu) a prodává se (prodával) i pod značkou Fluke a ani se neměnila u něko barva (šedá) na barvu Fluke firemní...
Můžete, pokud to bude možné, vodič nastavit a provléknout kleštěmi několikrát, např 10x, tím se změní převodový poměr klešťového transformátoru, a protože proud bude vlastně kleštěmi procházet 10x, měřák naměří 10x vyšší hodnotu.
Naměříte-li při 10 navinutých závitech proud 4A, je skutečný proud vodičem 0,4A
Toto už jsem dělal,vše ok. Akorát bude problém v rozvaděčích dělat několik závitů za sebou a zároveň klešťákem kroutit tak abych viděl na displej . Jinak metoda dobrá ale málokdy realizovatelná
Jen pro upřesnění, zkoušel jsem měřit znovu a minimální naměřitelný proud je nyní 0,1A . Hodnota 0,4A byla zřejmě ovlivněna okolním prostředím nebo špatně umístěnými klešťemi,netuším . Každopádně nynější minimální naměřitelná hodnota je pro mě plně dostačující.
Mám ten stejný, já ho teda "zdědil" po bývalém kolegovi, takže nevím zda to dělal už jako nový, ale zase u něj mám problém, že když ho zapnu a přepnu na AC, tak tam naběhne proud klidně přes 1A a pomaličku, třeba půl minuty, klesá k nule. Až pak se s tím dá rozumně měřit. Dá se teda vynulovat, ale potom to zase leze do mínusu. V každém případě na malé proudy to fakt moc není.
Takto se chová i můj klešťák. Děje se to vždy když je na AC rozsahu a jsou rozevřené kleště a jsem blízko např. transformátoru nebo vodiče. Toto nepovažuji za vadu,i přes to že je nový. Sice neměří supr přesně ale na údržbu baráku to stačí . Nicméně kdybych se ho chtěl po nějaké době zbavit,jaký další byste mi doporučili (cena do 2500-3000Kč)?
Ano,v manuálu v AC rozsahu je uvedeno rozlišení +-2,5% což je na rozsahu 40A rozlišení cca 1A jak odpověděl @mikihans . Měl jsem za to že špatně měří ale očividně jsem se spletl. Takže mám jistotu že měří správně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.