Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topné těleso destilačního přístroje

Od: domza odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych se vás zeptat na radu a zkušenosti s topným tělesem - přesněji pro destilační přístroj.
Dostal se mi do ruky československý simax který bylo potřeba vyčistit před provozem - jenže tady jsem nejspíše udělal chybu.
Topné těleso je ze 2 plechů propojených pomocí měděných válečků - zacal jsem teda odstranovat po 20 letém provozu vodní kámen a teď mě napadlo, že to může být keramika popř. něco podobného - byla chyba odstraňovat zmíněnou vrstvu (přeci jen nějaká bezpečnost musí být zachována)?
Pokud ano, bude potřeba levně sehnat další spirálu (už žádný plech) - rady? Je potřeba 2-3kw ale to hlavni dlouhé "nohy"- min. 28cm - jenže to už není sranda sehnat - dala by se použít obyc spirala např. Z trouby a jen ji "zatočit"?
Děkuji
ibb.co/...
ibb.co/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

nedá se použít spirála, tohle pracuje na principu odporu vody, dvě deska spojené izolantem, asi keramika, a podle vzdálenosti desek si myslím, že je to na 2x400V. Kdysi se podobně dělaly rychlovařiče na kávu podomácku a vzdálenost pro tehdy 220V byla něco kolem 8mm.

domza
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Po opětovném ohledání jsem zjistil, že to nejsou měděné válečky, ale umělotina.
A ta vrstva na deskách - ta tam je záměrně nebo se jedná o usazeninu vodního kamene( 20 let fungovalo, potom 10 let stálo) - přesně stejný nános byl i v samotné destilacni části.

111®
hodnocení

0x

ne je to vodní kámen a snižuje účinnost, pryč s ním, buď teplým octem nebo kyselinou ctronovou...to jsem opoměl odpovědět..jinak desky bývají nerezové stejně jako přívody...

hodnocení

0x

Jak už napsal 111, v tomhle přístroji dochází k velmi rychlému ohřevu vody proudem protékajícím přímo vodou. Ty plechy jsou elektrody mezi kterými proud prochází. Usazují se na nich minerály z ohřívané vody a je potřeba je občas očistit, protože minerály tvoří izolant a výkon přístroje tak postupně klesá. Žádnou spirálou se nahradit nedají.

ja1y
hodnocení

0x

V práci měli tento přístroj a nebylo tam topné těleso ale elektrody. Stačí vše pořádně očistit a půjde dál...

doplněno 08.04.20 20:21:

Zde mají (možná) i náhradní díly

verkon.cz/...

elektrody se volí podle tvrdosti vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]