Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač na míchačce

Od: buky odpovědí: 22 změna:
Dobrý den,na tří fázové míchačce jsem se setkal s vypínačem, který měl uvnitř nějaké kolečko s číslama 1-6.
Nevíte k čemu to slouží? Díky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Uvnitř rozvaděče? Napadá mě tepelná ochrana.

stroje.bazos.cz/...

nebo spíš nadproudové relé?

hop®

Ano, nadproudová ochrana na tepelném principu, měly ji v sobě třeba tyto vypínače...

Vypínač na míchačce

hodnocení

2x
To je motorový spouštěč, pokud je v takové kovové krabičce tak to býval výrobek NDR...

hodnocení

2x

To koliesko je na nastavenie ampérov pre prúdovú ochranu podľa výkonu el. motora. Napr. ak má elektromotor odber na fázu 3 A,tak sa tým kolieskom nastaví na 4 A.

Pokud vím, tak se nastavuje právě jmenovitý proud, ne vyšší. Nebo tomu bylo dřív jinak?

*palec*Máš pravdu"! Na motorovém spouštěči či tepelné ochraně se nastavuje udávaný proud stroje!

ja1
hodnocení

2x

Je to motorový jistič 10A/500V.

Typ 6170.002 pro max. proud 0,16-10A nebo typ 6170.004 pro proudy 10-16A

Výrobce VEB Elektroschaltgeräte Görlitz DDR

Na síť se připojuje svorkami R S T, k motoru svorkami U V W.

Pokud ho potřebujete připojit k jednofázovému motoru, propojte spojkou svorky U a S. Síť připojíte mezi R a T, motor mezi V a W.

Jistič nemá ochranu proti zkratu, musí mu předcházet ochrana proti zkratu (pojistky, jistič)

doplněno 10.04.20 10:12:

Pardón, má tam být: max. proudy 1,6 - 10A

ja1

Taky se mu říká "jistič TGL" (podle německé normy) nebo Ms500/10 (nebo Ms500/16)

buky
hodnocení

Suprově vysvětleno :) na té ochraně - kolečku je možnost potočit kolečkem myslím 1-6, tak pokud by měl motor proud na štítku třeba 4.2A, tak to přesně nenastavím, jen odhadem.
ja1

1-6A neexistuje. To je příliš velký rozsah nastavení. Když už tak 4-6A

Rozsahy nastavení jsou např. 1-1,6A, 1,6-2,5A, 2,5-4A, 4-6A, 6-10A.

Jinak ano nastavení sice je "od oka" - ale - provádí se tak, že se "od oka" nastaví na kolečku jmenovitý proud motoru, který je udán na jeho štítku (ale nejlépe zapnout motor, změřit odebíraný proud a kolečko nastavit na skutečný proud naměřený při chodu motoru v běžném provozu, pak je jištění ještě citlivější. Motor totiž zpravidla neběží na plný výkon a odebíraný proud je mnohem nižší. Např. Nautila s motorem 1,1kW má na plný výkon odebíraný (štítkový) proud 3,5A, ale v běžném rozmezí tlaku domácí vodárny 0,2 - 0,35 MPa proud jen asi 2,8A ! To je rozdíl co?)

Motor se vypne, odpojí se jedna fáze a opět se motor zapne. Motor jen bručí, nemůže se totiž roztočit. Přitom odebírá vysoký proud, mnohem vyšší než je udáno na jeho štítku. Pak se sleduje zda jistič vypne, do nějakých asi 10 sekund. Pokud ne, upraví se jemně kolečkem na jističi hodnota proudu aby jistič vypnul.

buky
hodnocení

Dobrý den, jo to je ten stejný vypínač jako je tady na obrázku.
Jsem rád, že už vím, k čemu to slouží.
Netušil jsem, že tepelná ochrana může být i přímo ve vypínači. Díky
hop®

Asi myslíš můj obrázek...
... ano, tyhle vypínače s integrovanou ochranou se montovaly k různým strojům s motorem. Já ho mám u cirkulárky, dokáže to zachránít motor, aby byl jen na opravu a ne na vyhození.

ja1

hop: On ten jistič, je -li správně nastavený - dokáže v některých případech zachránit motor i aby přežil bez opravy a poškození *hi* - třeba vlivem poruchy tímto motorem poháněného stroje (přetížení stroje, zadření ložisek stroje, ...)

To hop : No na dřevoobráběcí stroje to není vůbec vhodný typ zapínání a vypínání. Nejen norma, ale i zdravý selský rozum (a po 30 letech truhlaření všech deset zdravých) vyžaduje možnost nouzového vypnutí stroje - třeba stehnem a pod. Typiský příklad - když dřevo sevře kotouč, tak je nutné ho držet oběma rukama a ,,něčím jiným´´ zastavit stroj. Proto má i obyčejná formátovací pila více (typicky 3 ) stoptlačítek. Ale aspoň jedno u nohy obsluhujícího je bráno jako naprosté minimum. Ono je sice fajn nespálit motor, ale já si víc cením svého zdraví .

ja1

promon: U těchto strojů jde i o zabránění náhodného roztočení motoru po předchozí ztrátě napětí. Proto by měly být připojeny přes stykač (s cívkou napájenou ze dvou fází) s nadproudovou ochranou nebo jistič s podpěťovou spouští.

Pantáta na vesnici řeže na cirkule dřevo na zimu, má tam jen vypínač "Tahem zapni stiskem vypni" nebo i jen takovýto motorový jistič - najednou vypadne proud, tak si dá pívo, odnáší polínka pak si řekne že zkontroluje kotouč, tak si jím rukou pootáčí, mezitím zapnou proud...*andel*

ja1

I pro jednofázové stroje se používá dvojtlačítkový spínač kombinovaný s přídržným elektromagnetem kontaktů (zapojeným až za tlačítkovými kontakty). Pokud dojde ke ztrátě napětí elektromagnet odpadne, kontakty se rozpojí a po obnovení dodávky je nutné ručně tlačítkem cívku elektromagnetu - a motor - znovu zapnout.

Vypínač na míchačce #2
buky
hodnocení

Ano ta bezpečnost je velmi dobrá připomínka.

hop®
@promon: S tou bezpečností souhlasím, nicméně já jsem si ten vypínač na cirkuli nevymyslel, je to origoš z výroby, má to třeba "Narex VOP 35"
ja1

hop: V práci máme taky podobnou cirkulárku. Tovární výroba, s ručním otočným přepínačem Y/D, vše originál, žádný bastl. Pravděpodobně to bylo nejjednodušší (a nejlevnější) řešení, zřejmě dříve platily i jiné bezpečnostní normy. Ale z hlediska bezpečnosti toto zapojení není zrovna dobré.

bejzka*
hodnocení

0x

Dobrý den, potřeboval bych radu mám tento vypínač na vodárně, měnil jsem kabely v domě a k tomuto vypínači jsem přivedl kabel kde mám 5 žil, černá,hnědá šedá,modrá,zelená, původně byl vypínač zapojen na 4 žíly, takže mě přebývá modrá, chtěl bych se zeptat, zda se dá někam zapojit, nebo musím vyměnit vypínač? děkuji za pomoc

hop®

Pokud jste pouze "měnil kabely", tak záleží na to, jak jste ten přívodní kabel zapojil na druhém konci. Pokud jste dělal rekonstrukci elektřiny a přecházel jste ze soustavy TN-C na TN-S a ve vodárně máte třífázový asynchronní motor, tak ten modrý nechte nezapojený volný zaizolovaný ve vypínači.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]