Nejste přihlášen/a.
Je to motorový jistič 10A/500V.
Typ 6170.002 pro max. proud 0,16-10A nebo typ 6170.004 pro proudy 10-16A
Výrobce VEB Elektroschaltgeräte Görlitz DDR
Na síť se připojuje svorkami R S T, k motoru svorkami U V W.
Pokud ho potřebujete připojit k jednofázovému motoru, propojte spojkou svorky U a S. Síť připojíte mezi R a T, motor mezi V a W.
Jistič nemá ochranu proti zkratu, musí mu předcházet ochrana proti zkratu (pojistky, jistič)
Pardón, má tam být: max. proudy 1,6 - 10A
1-6A neexistuje. To je příliš velký rozsah nastavení. Když už tak 4-6A
Rozsahy nastavení jsou např. 1-1,6A, 1,6-2,5A, 2,5-4A, 4-6A, 6-10A.
Jinak ano nastavení sice je "od oka" - ale - provádí se tak, že se "od oka" nastaví na kolečku jmenovitý proud motoru, který je udán na jeho štítku (ale nejlépe zapnout motor, změřit odebíraný proud a kolečko nastavit na skutečný proud naměřený při chodu motoru v běžném provozu, pak je jištění ještě citlivější. Motor totiž zpravidla neběží na plný výkon a odebíraný proud je mnohem nižší. Např. Nautila s motorem 1,1kW má na plný výkon odebíraný (štítkový) proud 3,5A, ale v běžném rozmezí tlaku domácí vodárny 0,2 - 0,35 MPa proud jen asi 2,8A ! To je rozdíl co?)
Motor se vypne, odpojí se jedna fáze a opět se motor zapne. Motor jen bručí, nemůže se totiž roztočit. Přitom odebírá vysoký proud, mnohem vyšší než je udáno na jeho štítku. Pak se sleduje zda jistič vypne, do nějakých asi 10 sekund. Pokud ne, upraví se jemně kolečkem na jističi hodnota proudu aby jistič vypnul.
Asi myslíš můj obrázek...
... ano, tyhle vypínače s integrovanou ochranou se montovaly k různým strojům s motorem. Já ho mám u cirkulárky, dokáže to zachránít motor, aby byl jen na opravu a ne na vyhození.
hop: On ten jistič, je -li správně nastavený - dokáže v některých případech zachránit motor i aby přežil bez opravy a poškození - třeba vlivem poruchy tímto motorem poháněného stroje (přetížení stroje, zadření ložisek stroje, ...)
To hop : No na dřevoobráběcí stroje to není vůbec vhodný typ zapínání a vypínání. Nejen norma, ale i zdravý selský rozum (a po 30 letech truhlaření všech deset zdravých) vyžaduje možnost nouzového vypnutí stroje - třeba stehnem a pod. Typiský příklad - když dřevo sevře kotouč, tak je nutné ho držet oběma rukama a ,,něčím jiným´´ zastavit stroj. Proto má i obyčejná formátovací pila více (typicky 3 ) stoptlačítek. Ale aspoň jedno u nohy obsluhujícího je bráno jako naprosté minimum. Ono je sice fajn nespálit motor, ale já si víc cením svého zdraví .
promon: U těchto strojů jde i o zabránění náhodného roztočení motoru po předchozí ztrátě napětí. Proto by měly být připojeny přes stykač (s cívkou napájenou ze dvou fází) s nadproudovou ochranou nebo jistič s podpěťovou spouští.
Pantáta na vesnici řeže na cirkule dřevo na zimu, má tam jen vypínač "Tahem zapni stiskem vypni" nebo i jen takovýto motorový jistič - najednou vypadne proud, tak si dá pívo, odnáší polínka pak si řekne že zkontroluje kotouč, tak si jím rukou pootáčí, mezitím zapnou proud...
I pro jednofázové stroje se používá dvojtlačítkový spínač kombinovaný s přídržným elektromagnetem kontaktů (zapojeným až za tlačítkovými kontakty). Pokud dojde ke ztrátě napětí elektromagnet odpadne, kontakty se rozpojí a po obnovení dodávky je nutné ručně tlačítkem cívku elektromagnetu - a motor - znovu zapnout.
Dobrý den, potřeboval bych radu mám tento vypínač na vodárně, měnil jsem kabely v domě a k tomuto vypínači jsem přivedl kabel kde mám 5 žil, černá,hnědá šedá,modrá,zelená, původně byl vypínač zapojen na 4 žíly, takže mě přebývá modrá, chtěl bych se zeptat, zda se dá někam zapojit, nebo musím vyměnit vypínač? děkuji za pomoc
Pokud jste pouze "měnil kabely", tak záleží na to, jak jste ten přívodní kabel zapojil na druhém konci. Pokud jste dělal rekonstrukci elektřiny a přecházel jste ze soustavy TN-C na TN-S a ve vodárně máte třífázový asynchronní motor, tak ten modrý nechte nezapojený volný zaizolovaný ve vypínači.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.