Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zásuvky v tn-s do do sítě tn-c

Od: milanmachovsky odpovědí: 2 změna:

dobrý den,

mám otázku ohledně zapojení zásuvky která je v tn-s do rozvaděče který je celý v tn-c (celý byt). Protože jsem začal rekonstruovat byt a kamarád (elektrikář) mi udělal 3 zásuvky abych mohl místnost dodělat tak je potřebuji (dočasně) zapojit do staré sítě. Vím že zapojím fázi do 16A jističe a ochraný vodič do svorkovnice s ochranými vodiči, ale kam s modrým(pracovním vodičem) to nevím. šel by dát také do svorkovnice s ochanými? A může se to vůbec? není tam nějaké riziko? děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Modrý i zelenožlutý zapojíte v rozvaděči na PEN.

hodnocení

3x

V soustavě TN-C (C-combination) byly vodiče N (pracovní "nula") a PE (ochranný vodič "nula") sdruženy v jednom vodiči označovaném jako PEN. A v rozvaděči byla pouze jedna společná "nulová" sběrnice, rovněž označovaná jako PEN. Lidově se tomuto systému říká, u jednofázového zapojení, "dvouvodič" (v případě třífázového "čtyřvodič"). V nynější soustavě TN-S (S-separé), jsou vodiče N "pracovní" a "ochranný", odděleny a vedeny v instalaci samostatně. V případě, že napojujete nové okruhy zapojené formou "třívodič", tedy s oddělenými "nulami" (nyní již vždy nové okruhy, s výhledem a předpokladem třeba budoucí rekonstrukce) na rozvaděč starého původního provedení, pro soustvu TN-C, pak oba vodiče (modrý i žlutozelený) připojte na původní společnou sběrnici PEN. V případě rekonstrukce by pak byl vyměněn rozvaděč a osazen se samostatnými sběrnicemi N a PE a pak vodiče zapojeny již každý na samostatnou sběrnici. Důležité však je, že za bodem rozdělení těchto vodičů, u Vás v rozvaděči (třeba pak v zásuvce, nebo na svítidle) se již nikdy tyto vodiče spolu nesmí propojit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]