Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HF vysílač na střeše-bezpečnost

Od: dejv111® odpovědí: 33 změna:

Zdravím,

mám otázku (+ anketa). Potřebuji natřít střechu, ale na střeše mám vysokofrekvenční wi-fi antény (zřejmě 5GHz). Kdybyste byli na mém místě, pracovali byste před těmito anténami, nebo byste se báli o zdraví? Já se totiž bojím. Řešením by asi bylo zakrýt vysílače plechem během práce, tím HF signál neprojde, ale típnu tak signál pro spodní část vesnice. :) Samozřejmě bych výpadek předem nahlásil poskytovateli internetu... Jaký je váš názor, případně odborná rada?

Děkuji.

HF vysílač na střeše-bezpečnost
HF vysílač na střeše-bezpečnost #2

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tak jako první bych se zeptal provozovatele jak mám natřít střechu? Samozřejmě se dá předpokládat odpověď, že to je naprosto v pohodě a ať natíráš.

Jen mě nějak není jasný, že nemáš žádnou smlouvu. To jako někdo přiše a, řekl, hele Franto, my si k tobě dáme na střechu anténu. Jo?

hodnocení

Už když jsme se nastěhovali před šesti lety, tak tu zařízení bylo... Byli jsme podepsat smlouvu na 2 roky, pak se to nějak zazdilo, zapomnělo se na to... Prosím poraď, co bys na mém místě dělal? Chtěl znovu obnovit smlouvu? Co v ní? Internet zdarma (v nejvyšší rychlosti), záruky v případě požáru, co ještě? Nechat si i platit elektřinu? I ostatní, kdyby poradili, byl bych moc vděčný. Nemám s tímto žádné zkušenosti, co chtít apod... Děkuji...

Smlouvu bych rozhodně chtěl. Ono to je i v jejich zájmu.

Co v ní, to nevím. Nikdy jsem po tom nepátral. Ale jistě mají nějakou univerzální smlouvu, která se dá upravit podle potřeby.

Nebál bych se toho

Nová smlouva by samozřejmě měla být. Každopádně bych trval na samostatném odběrném místě energie, případně na podružném měření spotřeby, kterou by logicky měl platit provozovatel zařízení.

Před pár lety jsem dostal nabídku na montáž takového zařízení na střechu činžáku. Nabízeli mi zdarma Internet a nevelký poplatek za využívání střechy. Kabel z rozvaděče v přízemí na střechu by samozřejmě položili na své náklady. Nejprve jsem souhlasil, ale vyskytli se určité problémy právě s napájením, takže jsem to nakonec odmítl.

hodnocení

4x

Nebál bych se toho

Já bych se toho nebál. Nepočítejte s tím, že Vám provozovatel dovolí přerušení provozu. A pokud se ho nezeptáte, počítejte naopak s tím, že Vás pokuta vyjde dráž, než nová střecha.

doplněno 02.04.20 19:10:

Dělal jsem pár let dispečera datových sítí, takže o tom něco málo vím. A věřte, že by pokuta mohla jít do statisíců.

doplněno 02.04.20 20:25:

Že nemáte žádnou smlouvu je samozřejmě chyba. Jejich i Vaše. Nevím, kdo je provozovatel zařízení, ale věřte, že kdyby došlo k soudnímu sporu, proti jejich právníkům byste asi neměl šanci.

Z příkonu zařízení (napájení) nijak vyzařovaný vysokofrekvenční výkon nepoznáte. Klidně to natřete za provozu akorát se pro klid duše zdržujte před anténou jen po nezbytnou dobu.

dejv111neprihl
hodnocení

Díky za názor. No věc se má takto. Smlouva prakticky neexistuje a elektřinou to krmím ze svého. Co z toho máme, tak internet zdarma a možnost případného požáru na půdě od elektroskříně. :) Takže nevím, jestli by po mně mohli něco chtít jako odškodné. :)

dejv111neprihl
hodnocení

Určitě nechci Magdone zpochybňovat Vaše zkušenosti a znalosti, jen mi není jasné, na základě čeho by mi mohli dát pokutu, pokud neexistuje smlouva o instalaci na MÉ střeše. Prakticky tam mají zařízení načerno...

jirib
hodnocení

3x
Pokuď to nebude více jak 2W na 10Ghz,tak žádná obava...těch pár set mW ti opravdu neublíží...to už je horší mobilní telefon u hlavy 24/7...
dejv111neprihl
hodnocení

Díky, a jak, prosím Tě, poznám, že se jedná o zařízení o určitém výkonu? Co jsem udělal, tak připojil wattmetr na vstup a bere to všechno cca 38W.

jirib
Neřeš to...je to 5Ghz...

radis
hodnocení

3x

V praxi se pracuje za provozu na střechách, stožárech, výložnících apod. v okolí a před vysílači mnohonásobně vyšších výkonů - 5GHz spoj rozhodně není nebezpečný - není třeba se bát.

hodnocení

2x

Nebál bych se toho

Jednak bych se toho nebál - vysílaný výkon je minimální. Ale pokud byste chtěl mít klid tak přece může náhodou spadnout z neznámých příčin jistič, že...

dejv111neprihl
hodnocení

V elektro skříni je UPSka, ještě před necelým rokem nebyla... :(

Já si na druhou stranu říkám, že jsem trochu vůl, že s nimi nemám smlouvu, už jen proto, že skříň může začít na půdě plné dřeva hořet a nedostanu z nich nic...

Nebál bych se toho

UPS nevydrží dlouho, že...

Pokud máte z bedny obavu, dá se to řešit opláštěním Promatectem

promatpraha.cz/...

dejv111neprihl
hodnocení

Díky za tip. Abych nevypadal jak úplné pako... Co jsem aspoň pro bezpečnost udělal, donutil jsem je nainstalovat do skříně

Elide fire... Docela dobrá věcička... :)

hodnocení

2x

Tak pokud je to tvoje střecha tak pod střechou musí být nějaké napájení těch antén. Domluv se s provozovatelem antén jestli je nmůžeš krátce vypnout?

Ale ten signál ti neublíží.

Pokud nechceš omezit poskytování internetu, tak tu střechu klidně natři za provozu antén. Ten signál směřuje ze středu paraboly ve svazku úzkém asi 10° (to odhaduji). Takže když nebudeš strkat hlavu přímo do směru vysílání, tak se o tebe ten signál ani neotře.

Samozřejmě tě trefí signál z protější antény, ale tento signál je už tak rozptýlený, že ho zase nezaregustruješ.

monk
hodnocení

2x

Neviděl bych to tak jednoznačně.Vyzářený výkon do směru muže být značný.Nikdo totiž neví jaký je

základní výkon pojítka.Takže radši vypnout nebo obalit alobalem na nezbytně nutnout dobu.

radis

U těchto mostů je vždy výkon vyzářený jen do směru - na tom principu to funguje. Že nikdo neví jaký je celkový výkon je úplná hloupost. To se jako při výrobě, instalaci a konfiguraci věští z křišťálové koule?

Maximální vyzařovací výkon u 5GHz spoje je dán legislativou a z podstatné části i fyzikálními vlastnosmi, které na naší planetě vládnou.

monk
hodnocení

2x

Takže ERP je vyzářený výkon z vysílače do spojového směru přes anténu.Budeme -li uvažovat o výkonu

koncového stupně (Hypoteticky)10W bude tento výkon násoben ziskem antény.Pokud použijeme anténu

tohoto typu(parabola)budeme uvažovat o zisku do směru 20Dbw.To je asi výkonový zisk antény asi 100x.No a dostáváme

se číslu 10x100=1000w (1kw do směru).Takže ty lidi tady o tom nic nevědí.Použil jsem pro demonstraci modelový

příklad.Právě výkony koncových stupňů se pohybují mezi 2-10w.Takže si to mužete spočítat -. kolik pujde do

spoj směru.Tak je to s ERP(EIRP.)Takže vidíte, že jsou to jednoduché sedlácké počty.Nic jiného.To se vygooglit

nedá.Jenom praxe.

dejv111neprihl

Takže doporučujete v době práce, anténu zakrýt alobalem nebo plechem?

jirib
Když jsi takový počtář,tak určitě dokážeš vypočítat spotřebu takového zařízení...tzn. Výkon koncového stupně 10W na frekvenci 5Ghz...kolik to asi žere ampér při 12V...?

monk
hodnocení

0x

Ten spoj ale není 5Gh.To Vám jaksi nevadí nebo jste to nepoznali.Takže ERP( ve směru vyzařování)

muže u těchto spojů dosahovat (při výkonu koncového stupně dejme tomu 10W) až1 Kw.To jistě

uznáte, že motat se 3 až4 metry od antény neni uplně dobré a minimálně budou porušeny hygienické

předpisy.To že se to dělá bez vypnutí je jenom kašlání na jakoukoliv legislativu a ochranu.

Tazatel zmiňuje frekvenci 5Ghz. Já z fotky vysílací frekvenci a nastavený výkon nepoznám.

A že by se stavěly vysílací antény s výkonem, který popisuješ na dědině za komínem? No to určitě.

jirib
Bych chtěl vidět tu Kilowatu!Se spotřebou 38W...
monk

Vy hlavně nevíte co je to ERP a jak vzniká.Z toho pramení Vaše neznalost problematiky širokopásmových

připojení.A tak to vyhodnocujete jako obyčejní WIFIČI.No to je samozřejmě uplně špatně.

jirib
Tak nás pouč ty wifiči...
monk

Nebuď napučenej a něco si prostuduj o této problematice!

dejv111neprihl

Monk: Prosím Vás o bližší informace o tom, o čem píšete, protože když jsem zadal ERP, tak mi to našlo akorát plánovací systém, což asi nebude ono... Díky

111®
hodnocení

0x

ERP je efektivně vyzářený výkon antény a samozřejmě při parabole, která tam je , je vysvazkován do úzkého paprsku a tím svpodstatě koncentrován takže může být nebezpečný...proto bych to nechal vypnout...

doplněno 03.04.20 12:31:

ano a vynásobí se ziskem antény , při té velikosti to odhaduji na cca +25dBm a tady máte přepočet: telefon.unas.cz/...

monk
hodnocení

0x

Já bych do toho vůbec dbm nepletl.To je vynález WIFIČŮ.Proto jsem demonstrativně udal dbw pro

modelový případ.Tabulka je samozřejmě správná ale pro většinu obecenstva nepochopitelná a matoucí.

Takže 20db je výkonový nárůst na nějakém prvku 100x a basta fidli.V tomto případě je to vztaženo

k 1 w pro lepší pochopení merita problému.

111®

no tak jo...

dejv111neprihl

Děkuji za vysvětlení. Chápu tedy dobře, že je to jako bych si laserem svítil do oka? V případě wifi antény, pokud si dobře stoupnu, bude mi svazek mikrovlnného signálu grilovat díru v mozku o výkonu 1kW?

monk

Teoreticky ano a prakticky nikdo neví.Takže je třeba trochu být opatrný.Nad 10m už pravděpodobně

nic nehrozí.Intenzita elmag pole klesá se čtvercem vzdálenosti.Tak asi tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]