Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3fázový jistič na 1f zásuvku

Od: tomino* odpovědí: 36 změna:
Zdravím. Mám nové rozvody. Potřebuju zapojit čerpadlo na 220 (pro šťouraly pitomce 240) ale od elektrikaře je prozíravě nachystaný přívod 5x2,5 . Otázka zní jestli lze 3p jističem jistit 220v zásuvku . Předpokládám že ta se zapojí jednoduše podle barev 1 fáze, 1zem,1nulák. Nic jiného na to připojeno nebude ajen čerpadlo 1100w. Díky za odpověd.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Když jsi tak chytrej, tak od šťouralů a pitomců rady nežádej. Podle tebe 220, podle pitomců (a norem) 230.

111®

svatá pravda

tomino*
hodnocení

No že se teda vůbec zdržuješ mistře...nejsi jedinej někdo normální se určitě najde.
Odpověď na otázku je: Ano lze. Ale nějak to postrádá smysl *zed*. A nemusíte hned v dotazu někoho urážet,akorát ze sebe děláte s prominutím pitomce a příště se na vás rádci vybodnou. A pozor na admina,ať vám nedá BAN *tyty*

Mám zkušenost, že o 220V dnes již mluví zpravidla jenom mamlas... Za snad už 30 let co je to jinak jsem to slyšel jen párkrát, zpravidla opravdu od nějakého mamlase... Třeba svého švagra...

radis

Haiwata - předchod na 230V proběhlo v roce 1994, nic méně ještě do roku 2003 byla povolená poměrně velká tolerance a naměřit na pojistkové skříni do objektu 215-225V bylo naprosto normální. Až někdy koncem roku 2004 opravdu člověk měřil těch dnešních 230-237V.

220V je v lidech hodně zakořeněno a běžně se to používá. Jsem elektrikář, dělám v tom každý den a i já to někdy řeknu. Tak nevím proč by někdo kdo to řekne měl být hned mamlas.

Běžně se to používá - každý ví o co jde. Od zákazníka jsem snad ještě nikdy neslyšel, že chce něco na 400V, vždy "na 380V" *smich* - proto hned není mamlas.

horak*
01.04.20 15:30

souhlas

taktéž souhlas s radisem. Já když něco potřebuji třeba od instalatéra, tak se také z jeho pohledu vyjadřuji možná jako "mamlas". Ještě mi to ale nikdy nedal najevo a vždycky se nakonec nějak domluvíme. A o to tu jde,ne? Pokud se bavím s laikem, tak nějakých 220 x 230 neřeším. Důležité je porozumět, co vlastně chce. Ale když chce být někdo důležitý, může :)

I v dnešní době říká spousta elektrikářů "dvěstědvacet" ačkoliv máme v síti "dvěstětřicet". Nejen starší elektrikáři ale i spousta mladých,čerstvě vyučených. Rozdíl je pouze 10V tak proč se to pořád řeší? *smich* .
tomino*
hodnocení

Přesně jak říká ,,Ajvn,, když chce být někdo důležitý...mimochodem tento dotaz ještě před tím než jsem ho dal sem, jsem dal na jedno elektrikářské fórum...schválně jsem ten dotaz okopíroval nebylo tam pouze to o těch pitomých šťouralech. No jak myslíte že jsem dopadl?. Administrátor mě setřel s tím že 220 se už 30 let nepoužívá a tím můj dotaz neprošel. Takže mě to prostě ,,nakoplo,, a tady jsem si nemohl ušetřit právě tu poznámku v závorce. Když jsem to fórum o kterém mluvím ještě před tím pročítal tak jsem hned věděl že se najde plno šťouralů kteří si budou honit ego na amatérech co by se rádi přiučili samozřejmě v mezích nějakých pravidel. Že mě ale vyrazí hned admin a můj dotaz se ani nedostane na plac mě dorazilo. Takže mistři učení, vy co jste normální a rádi rozumně poradíte tak prosím zůstaňte takoví dál a vy co umíte jenom blbě kecat radši ani nepište, nikomu tím nepomůžete.
fero*

@hiaweta- je jasné ,že jste neználek a proto byste se neměl do této akce zapojovat.Zde radí odborníci a znalci a ne

lidé co o věci nic nevědí.Děkujeeme za pochopení.

radis
hodnocení

6x

Ano, lze to tak udělat - zbylé 2 fáze prostě nezapojíte. Nula a zem samozřejmě klasicky.

tomino*
hodnocení

Díky za odpověď. Tohle je přesně odpověď jakou potřebuju.
berger*
"zbylé 2 fáze prostě nezapojíte" - už to vidím - shodí 3f jistič,kde už to má zapojené,oholí 5x2,5,použije 3 dráty,dva prostě nezapojí,nahodí jistič a za pár let zapomene. Potom si tam někdo hrábne šroubovákem,v lepším případě izolovaným... To bude liša...*smich*

berger, Vy vidíte problém, já vidím, jak ten problém odstranit.

berger*

Jistě,není problém to pořešit,jen mě pobavilo - prostě nezapojit...:-D

Tak je odpoji z odvodu jistice. Zas takovy problem to neni.
berger*

Ano,na jističi bych to odpojil já,jenže tazatel se asi v rozvaděči moc hrabat nechce. Fajn,už to ví.

tomino*
hodnocení

Samozřejmě když mi tu odborníci napíšou abych ty nevyužité fáze od jističe odpojil tak to udělám. Původně jsem měl v plánu na ně napíchnout vagosvorky a ještě dobře zaizolovat. Možná dělám dojem že jsem lama ale dokázal jsem si v prvním baráku natáhnout komplet rozvody včetně schodišťových vypínačů (3 ovladače na jedno světlo) a zkompletovat to. Co jsem nechal na odborníkovi byl sozřejmě rozvaděč. Ten dotaz byl položenej kvůli tomu že mi příjde zbytečný sundavat ten 3fázovej jistič pokud by to nebylo nutný.

horak*
01.04.20 13:12
hodnocení

3x

ano, lze

tomino*
01.04.20 13:37
hodnocení

Díky

ja1
hodnocení

2x

Můžete.

Nechtěl byste použít kombinovanou zásuvku? Pak můžete během času použít i jiné, třeba 3f čerpadlo nebo (v závislosti na jmenovitém proudu předřazeného jističe) zásuvku výhodně využít i pro jiné spotřebiče a do rozvodu již nebudete muset zasahovat.

3fázový jistič na 1f zásuvku

tomino*
hodnocení

Asi tím bylo myšleno že mistři odborníci rádi chytaj za slovíčka i tam kde to není podstatné. Běžně se 220 hovorově používá bohužel elektrikáři na poradnách trpí syndromem stejným co mají učitelé češtiny při objevu špatného y/i ve vyjmenovaném slově ve slovní matematické úloze. Když jsem někde četl elektrikářská fóra tak tam bylo víc ega než rad k něčemu dobrých.
kenav

Fungovat to bude,hlavne abys pres ten 3f jisic nedal vsechny draty od cerpadla

tomino*
hodnocení

Jistič je zapojený od elektrikáře. Mám vyvedeno 5x2.5 a na to chci namontovat jednofázovou zásuvku. Elektrikář určitě chybu v zapojení jističe neudělal. Jen jsem chtěl vědět jestli jistič bude reagovat pokud nemá zapojené všechny fáze. Z mého neprofesionálního pohledu by nejspíš měl protože může logicky stávkovat i pouhá jedna fáze na třífázovèm spotřebiči a jistič reagovat musí. Jen jsem se chtěl ujistit.

figurek*
hodnocení

0x

jednofázová zásuvka potřebuje jednofázový jistič.

No ale píšete o čerpadle. To čerpadlo existuje va variantách na 230 nebo 3*400? Použít jednofázový motor je hodně špatný nápad. Výkon se nahání přes otáčky a čerpadlo vydává velmi nefajnový ostrý zvuk, mnohem nefajnovější a pronikavější, než čerpadlo s motorem na tři fáze.

doplněno 01.04.20 15:37:

ještě bych připsal doušku když už tady čtu některé vášnivé příspěvky.

220V v síti pochopitelně není přesně 220V, 230V není přesně 230V, ani 3x400V není přesně 3x400V. Jak by taky mohlo. Tak snad leda nějakou náhodou.

Označení 220V se používalo kvůli rozlišení starého a nového rozvodného systému. 110V starý, 220V nový. Nejsem pražák, nevím jak dnes, ale jeden by nevěřil, že ještě v roce 1990 byly v Praze v Nerudově ulici baráky napojené na starý systém, napětí 110V.

kenav

Kroutici moment 1f je opravdu nižší, ostatni je nesmysl

tomino*
hodnocení

Čerpadlo je nové na 230. V dnešní době jsou i tato čerpadla výkonná. Tohle má výtlak 40m a průtok 6000l/h
figurek*

Máte přivedené tři fáze a použijete jen jednu? Myslíte že ušetříte? Takové bastlení na vlastním baráku nechápu.

Ale kdo chce kam.. :)

radis

Asi nejde o žádné šetření, ale naprosto normální věc i v průmyslových objektech. Často se přivede 3F kabel jako "rezerva" a ve finále se zjistí, že přípojný spotřebič je na 1F nebo 1F spotřebič daným potřebám dostačuje.

Není to žádné bastlení, ale prosté řešení potřeby.

tomino*
hodnocení

Je to přesně jak říkáš Radis. Myslím že moje zadání v otázce tu pochopilo jen pár lidí protože co tu někteří píšou je trochu mimo. Ještě jednou díky všem zůčastněným a těm chápajícím nejvíc. Mějte se fajn.

hodnocení

0x
Takové bastlení... Já vím, že se to dá řešit nějakým dodatečným zatížením které hlídá všechny 3 fáze ale máme se sousedem stejný dárling. Můj je na 230 a jeho je třífázový. Za těch 30 let co vedle sebe bydlíme už ten jeho 3f motor 3x shořel protože za bouřky vypadla jedna fáze a pak vodárna sepnula . To se mi s motorem na 1 fázi nestane.Takže i když mám do sklepa tažený kabel 5x,měnit motor za třífázový nechci.

ja1

U jednofázového motoru může odejít kondenzátor (průraz/přerušení) a bude to zase v ...

Kontrolní otázka - jak a čím má soused jištěný 3f Darling? *hi*

Jestli tam má jen obyčejný 3f jistič nebo jen pojistky je mu to gh...a potom se nedivím že mu shořel...*hi*

Já mám zase opačnou zkušenost a to s lepší vydrží 3f motorů. Samozřejmě s použitím motoroveho spouštěče, který při vypadku fáze motor odpojí.
ja1

Ano. Použití motorového spouštěče nebo stykače s tepelnou nadproudovou ochranou je minimální základ jištění motoru.

hop®
hodnocení

0x

Ahoj, už v dotazu rejpeš do "šťouralů" a "pitomců", ale 240V tady zatím ještě jako standard nebylo, trošku sis naběhl, tak se nediv odpovědím na Tvoji aroganci...
... ano, lze to, samozřejmě, podle toho jak to v dotazu popisuješ, jen nezapomeň zbylé fázové vodiče zaizolovat, pokud je neodpojíš z jističe v rozvaděči...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]