Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indikátor hladiny vody v retenční nádrži

Od: jirrka22® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

Mám v plánu vytvořit indikátor hladiny vody dle návodu na youtube

Do retenční nádrže mám přiveden datový CAT6 kabel a v baráku mám připravenou krabičku na plošný spoj.

Vše vypadá velice jednoduše,ale jelikož nejsem elektrikář, tak mám trochu obavu o bezpečnost.

Prosím o váš názor. Jde mi hlavně o nebezpečí v případě úderu blesku.

Všem děkuji za pomoc.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Blesk bych vůbec v tomto případě neřešil... To je úplně zbytečné! Jen mám životní zkušenost, že měření elektrodama je celkem náročné na kvalitu elektrod... Ono totiž časem elektrolýzou a chemickým působením osliznou a to co je v tom videu tak si troufnu říct, že za nějakou dobu bude signalizovat nedobře... Proto bych se dejme tomu v tomto levném provedení zaměřil na kvalitní a v dostatečné vzdálenosti umístěné elektrody...

IO nevidím žádný, baterie běžně nevybuchuje ...

Nejhrorší je smrt z vyděšení...

Jak píše kolega hiawata - pokud to má být řešení na víc, než 14 dní, pak to není to pravé. Měření hladiny se nedělá namočenými elektrodami. Když už máte natažený kabel, šlo by to udělat pomocí "jazýčkových kontaktů" a magnetu na plováku. Pokud nic nenajdete sám, ozvěte se, něco vymyslíme.

hodnocení

Všem děkuji za rady. Máte pravdu. S kovovými senzory by v budoucnu byl problém. Myslím, že lepších výsledků dosáhnu magnetickými senzory, dle Vaší rady. Objednal jsem toto a uvidíme jak dlouho to vydrží.

aliexpress.com/...

ra252 :zařízení jaké by rad tady jirrrka22 uz mám ( otazka : vyber rele )ale vykazuje mi chyby s prosvitam diod,mohl bych poprosit o názor?eventuálně navrhnout nové schéma?

hodnocení

2x

V případě úderu blesku je tolik možností vzniku požáru, že celá ta indikace včetně případného IO nemá pro vznik požáru žádný význam.

Jaký integrovaný obvod máš na mysli? Vždyť tam žádný není*sok*

111®
hodnocení

2x

jednak je to tranzistor a za druhé věštecká koule má dovolenou, takže nevyvěštíme co se může stát. Když ti po blesku vyhoří TV tak odejde i lednice a další, nedělal bych si velkou starost o indikátor.

olinl
hodnocení

2x

Pokud je ret. nádrž vedle vyššího útvaru (dům s hromosvodem, strom, vyšší skalka apod.) je riziko "úderu blesku"do nádrže menší. Jinak při zásahu blesku by podobný "přístroj"zahořel maximálně jen na pár vtreřin, baterie by "vybouchla"a v případě napájení z transformátoru by i ten během necelé vteřiny "vyhořel"a "vypadly"by jističe/pojistky v elektroinstalaci. Pokud tvé zamýšlené zařízení bude v nějaké elektroinstalační, nevodivé, dostatečně velké krabici (v případě trafa), nemělo by se z 99% nic stát. Nevím kde a na čem by případná krabice byla, ale v případě umístění na dřevo by byla dobrá nehořlavá podložka.

Jinak mimochodem: vyrábí se přístroje do rozvaděče, které pomocí dvou či třech jednoduchých sond ve vodě mohou spouštět např. čerpadlo a při vyčerpání vody na určitou úroveň čerpadlo vypnou. Na přístroji se ukazuje minimální a maximální hladina pomocí LEDdiod. Cena přístroje je ale vysoká a sondy je potřeba podle znečištění vody buď očistit nebo vyměnit. Sondy jsou z nerezi, přesto se elektrolýzou ve vodě za delší čas rozpadají (není kritické) a je potřeba trochu znalostí v oboru elektro při zapojování. Zapojoval jsem tento přístroj shop.elektrosms.cz/... Jsou i jiné varianty přístrojů, které vyjdou levněji..

hodnocení

2x
Koukni na muj profil do sekce elektro,ja zařízení s plovakovymi mag.spínaci uz mam,snad budeš úspěšnejsi nez ja.klidne napis,rad pokecam a odpovím
02.04.20 12:16
Indikátor hladiny vody v retenční nádrži
Indikátor hladiny vody v retenční nádrži #2

111®
hodnocení

0x

v případě úderu blesku do čeho? Asi nepomůže nic.

hodnocení

Blesk pravděpodobně uhodí do baráku. Ano máme hromosvody, ale nemůže se něco stát přes senzory v retenčce?

Jde mi hlavně o to, jestli je tento integrovaný obvod bezpečný a nemůže způsobit požár.

01.04.20 10:01
hodnocení

Díky

hodnocení

Díky za odpověď. Krabička je v Ytongu tak by snad problem neměl být.

Dalo by se nějak předejít "výbuchu" baterie? Např. přidat nějakou pojistku?

olinl

Při zásahu blesku, případně "indukci"napětí z blesku by se nic z elektroniky nezachránilo. To vysoké napětí proběhne během desetiny vteřiny kamkoli po čemkoli vodivém a pojistka to nezachrání. Z 99% se ve tvém případě nic nestane.Tu baterii bych schoval maximálně někam za kryt -nevím co hodláš použít za typ, protože klasickou alkalickou nebo zinko-manganovou to "vycucne"během pár minut (pokud bude trvale sepnut obvod baterie), takže bych pro tento účel použil nějakou nabíječku z mobilu nebo v případě velkých ztrát napětí ve vodiči použil univerzální napáječ s možností nastavení vyššího napětí např. whaat.cz/...

joudic*
hodnocení

0x
to odejde, obycejny robustni plovak s kulickou a bude to spinat 20let

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]