Zdar lidi, prosim o radu. Mam motor viz foto, je zapojeny a funguje, ale bohuzel na spatnou stranu. Necha se prepojit aby sel na opacnou stranu? Prikladam i foto soucasneho zapojeni...
Mohlo by stačit přehodit hnědý z kondenzátoru na černý k motoru. ale bez papírů k motoru bych to provedl s ampérmetrem v sérii, abych si byl jistý, že se nezměnil odběr. A nebo přinemenším poslechem, že vrní stejně a nezahřívá se.
doplněno 01.04.20 19:45:
Ještě zbývá možnost otočit smysl toho pomocného vinutí, ale k tomu bude potřeba se prokopat do místa, kde je toto vinutí spojeno s hlavním vinutím. V tomto okamžiku je v motoru spojeno Z1 U2 a je místo toho potřeba spojit Z1 U1. Asi to bude v bužírce u statooru, kde je připojen přívodní kabel na vystupy vinutí.
Chlapi bohuzel, to bylo prvni co jsem zkusil a motor zacne lehce bzucet, tak ze je asi neco spatne. Pri vraceni zpet bezi dal... nasel jsem tady diskuzi z roku 2016 kde zapojovali ten samy motor s temi samymi draty a kdyz to tak zapojim tak me nefunguje a jemu jo! A myslite, ze muze bezet na oba smery?
Ne sipka neni ani u hridele. Pripada mi ze uz jsem zkousel prehazet kabely na vsechny variace a porat nic, vzdy se ozve jen takove zkratove bzuceni... neni treba mozne motor rozhodit a otocit rotor?
Zkraty zkontrolovat můžete. Pokud jste nezměřil odpory vinutí či proud předtím, tak jste asi odkázaný na krátký start a poslech, že jde motor stejně jako předtím. Múžete to například pustit v sérii přes nějaké topítko cca 1kW, aby ani v případě hrubé závady nebyl proud destruktivní.
Tak se povedlo, zamena hnedeho kabelu s modrym problem vyresila! Motor se toci plynule bez prehrivani jen na druhou stranu mockrat dekuji za rady a vas cas...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.