Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám prosbu, u mé pračky zn. Samsung R843, stáří cca 12 let, mám problém s odtokem vody. Problém spočívá v tom, že pračka vykonává program a vždy na konci, kdy má dojit ke ždímání začne chrastit a tak to udělá několikrát za sebou, kdy se již nic jiného neděje a poté na displeji vyskočí chybové hlášení: 5E. Vyzkoušel jsem již všechny možnosti, tj. vyčištění filtru na tuhé předměty (a to několikrát), kontrola výpustní hadice, vyčištění vodního filtru přívodní hadice, praní přiměřeného prádla (nepřecpaný buben)...nic nepomohlo... Vždy musím veškerou vodu přes filtr ručně vypustit a poté dojde k otevření dvířek. Nicméně prádlo je nevymáchané a opětovným vyzkoušením po řádném pročištění nastane vždy stejný problém... Můžete mi prosím poradit, kde by mohla být ještě závada? Děkuji
a čerpadlo jede? když vyndáte filtr měla by být vidět vrtule čerpadla , moje pračka po zapnutí nejdříve pustí čerpadlo ještě než začne napouštět. Můžete také zkusit... samsung.com/...
Pokud pračka vykoná program a zasekne se až před ždímáním, není na 100% chyba v čerpadle. Musela totiž předtím nejméně 2x vypustit.
Takže bych vadu hledal v programátoru. A tam ji najdete těžko, protože pokud např došlo k ulomení kontaktu, který spíná ždímání, je to na výměnu programátoru.
A ještě se zeptám: Pokud nastavíte samostatné ždímání (většina starších praček ho má jako samostatný program), jak se pračka chová?
Dobře. Zeptám se jinak: Mezi praním a mácháním pračka špinavou vodu vypustí, pak napustí a máchá, nebo ani hned po praní vodu nevypustí, tedy ani nevymáchá?
@oldrich: Shodou okolností se mi v současné době pračka chová velmi podobně. Často ve chvíli, kdy má vypouštět, jen vrčí a nic nedělá. Vypouštěcí cesty jsou volné. Stačí, když pračku vypnu a několikrát protočím programátor kolem dokola. Po následném zapnutí se obvykle chytne a pracuje normálně. Někdy to musím zopakovat dvakrát, max. třikrát, ale vždy se pak rozběhne a funguje dál. U mě je to patrně vada programátoru, nejspíš znečištěné nebo částečně opálené kontakty. Až budu mít chuť, půjde programátor ven a v rámci domácích možností ho vyčistím.
Pračka se nechová nijak. Dojde opět k tomu, že párkrát zachrastí, pak zapíská a znova vykočí chyba 5E...voda, vše zustane v bubnu...uz nejde nijak vypustit. Jen ručně přes spodní filtr...ale to je samozrejme neskutecna povoden.
Ne ne, vzdycky kdyz to udela, tak spinavou vodu nevypustí. Zkousel jsem to vcera 3x a vzdy jsem musel pracku vypustit spodem, tekla spinava voda (zakalena).
Ahaaa, že by? A mužu se ještě zeptat, možná blbá otázka, ale abych měl jasno a také to vyzkoušel... takže mám normálně nastavit praní, prostě prací cyklus a když to hodí na konci tu chybu a voda nebude chtít odtéct a zase se na displeji objeví 5E, tak mám jako protočit programátor kolem dokola? Co si mam pod tím přesně představit? Předem děkuji za vysvětlení jak postupovat, večer to vyzkouším.
za mne - nejčastější příčina bývá zaseknutý malý předmět v čerpadle , jak píše nade mnou -šroubek ,jehla , sponka a podobné , zkuste vyndat filtr a u většiny starších praček je vidět otvor s vrtulkou čertpadla - použijte nějaký předmět (šroubovák) a zjistěte zda jde vrtulkou lehce otáčet a něco tam vevadí . Další možnost záleží na co si troufáte ,by byla kontola čerpadla po jeho vymontování .Toto píšu po letitých zkušenostech vlastních , ale jistě příčin může být více , včetně závažnějších.
Přeji zdar.
no než jsem to napsal tak Fugas dal to sasmé.
Ano, chápu, těch závad může být zřejmě více... proto se zkouším ptát jaké kdo má zkušennosti a příp. rady co ještě vyzkoušet... jak říkám, filtr byl několikrát vyndaný, vše kde jsem se dostal jsem řádně vyčistil, nikde žádná spona, jehla, drobná mince...nic. Vše čisté a přesto to nejede...
vyndat čerpadlo a zapojit venku (neb i nevymontované) odzkoušet , záleží jaký jste kutil a zda víte něco o elektřině , atd. jen to hned nevzdat.
Vyzkouším všechny nabízené možnosti co jsem ještě nezkusil a uvidíme... je fakt, že své roky pračka má...ale do včerejška šlapala jakoby nic...
1. Je potřeba zkontrolovat průchodnost potrubí, někde ho mohla ucpat punčocha či igeliťák. Napustil bych do pračku trochu vody, výtokovou hadici dal co nejníže a pokusil se vodu nasát ústy. Pokud to nepůjde a bude se to bude chovat jako ucpané trubka, je to někde ucpané. Můžete střídat foukání a nasávání, poznáte, jestli vám "uhýbá" voda, nebo je to ucpané.
Pokud se ukáže, že foukat nejde, rozeberte fitr čerpadla a foukejte znova, pokud to stále nepůjde, je to ucpané za čerpadlem, pokud to už půjde a vzduch bude funět přes otevřené čerpadlo , je to ucpané před čerpadlem, tedy mezi čerpadlem a bubnem.
2. Vrtulka čerpadla uvnitř obsahuje mechanismus zajišťující vůli při rozběhu. Muře se časem vyžvejkat a pak se motor točí, ale vrtulka ne. Já bych na prázdné pračce šroubovákem zašprajcnul vrtulku a zapnull režim vypouštění. Poddle zvuku poznáte, jestli je motor zablokován jak má a jen vrní kmitočtem sítě, nebo je ten mechanizmus vydřený a motor se bude točit i když vrtulka bude stát. Nebojte, tento typ motoru se tím nezničí, vám na test stačí pár sekund.
Jak nemáte? Vždyť sám píšete "kontrola výpustní hadice".
Tak tuto hadici je potřeba odpojit od zdi a nasáváním/foukáním zjistit, zda je průchozí.
No joooo, ale já u této pračky nemám hadičku na výpusť vody... buď voda odteče během praní a poté odmontuji spodní filtr, kdy vyteče trocha zbyle vody a nečistot (to ale samozřejmě tehdy, když pračka plně funguje a voda odtéká). Pokud ale nastala chyba jako teď, že voda neodteče, musim postupně vždy povolit (odšroubovat) filtr a zase zadělat, abych vodu tudy vypustil...a to na několikrát a pomalu, pač kdybych filtr vyndal napřímo, byla by koupelna plná a nejen ta!
Mám také vypouštěcí hadici napevno k odpadu. Za posledních 12 let mně pračka 2x přestala vypouštět vodu a hlásila chybu 5E. V obou případech si mi podařilo závadu odstranit takto. Vypouštěcí hadici jsem odpojil od odpadního potrubí, pračku nastavil na máchání a vypouštění a vodu vypouštěl do vany. Proud vody byl překvapivě silný, závada tedy byla jinde. Proto jsem do odpadního potrubí napustil sprchovou hadicí horkou vodu, malou lžičkou do trubky nasypal krtka nebo hydroxid sodný a nechal 20 minut působit. Pak jsem do potrubí zasunul sprchovou hadici (bez hlavice), utěsnil hadrem a prudkým proudem vody potrubí pročistil. Vždy to pomohlo.
Nedávno měla stejný problém kamarádka; opravář našel v odpadním potrubí, asi 8 cm od stěny knoflík, usazený tak, že voda mohla protékat jen dvěma dírkami. Myslel si, že bude muset sekat, ale pak se mu podařilo knoflík vytáhnout dlouhou pinzetou.
jestli si na to troufáte, odpojte hadici přímo do vany co vede k filtru čerpadla a hladinovému spínači, odpojte ji i od filtru a výtokovou od čerpadla, a vše prohlédněte, není vyloučeno že se to ucpalo ještě před filterem
to že se hýbe dopředu - dozadu je vpořádku, Když jsi měl to čerpadlo venku, zkusil jsi ho připojit na zásuvku jestli se vpohodě točí? jinak náhradní díly napračky sušičky , bojlery a podobné spoptřebiče... expolar.cz/...
jak jsem to řešil já, ale skončilo to výměnou po půl roce: plhal.pavel.sweb.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.