Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stabilizovaný zdroj napětí 6-12v 1A

Od: ona* odpovědí: 21 změna:

Zdravím, mám otázku. Stavím stabilizovaný zdroj napětí 6-12V 1A. výrobek mám sestavený akorát nevím jaký proměnlivý odpor mám vybrat aby mi šlo korigovat napětí mezi 6-12V.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

3x

Už máte zdroj hotový?

Rádce gumidek vám už hned na začátku 29.3. poradil: "Zapoj to s LM317 a jeho zem reguluj, jak to má v datasheetu. Můeš tam dát i přepínač a pevné rezistory, aby jsi získal napětí, která požaduješ."

Pokud jste to počítal, vyšlo vám asi toto:

R1 mezi výstupem a nastavovacím vstupem, na kterém je rererenční napětí 1,25V má podle katalogu doporučenou hodnotu 240 ohmů.

Trojčlenkou nebo podle vzorečku se dá vypočítat pro minimální napětí na výstupu 6 V rezistor asi 910 ohmů, který je naštěstí v řadě hodnot, nebo se dá použít trimr asi tak 1k a hodnotu napětí nastavit přesně.

Pro maximální výstupní napětí 12 V vychází odpor asi tak 2100 ohmů (přesněji řečeno 2064 ohmů), ale už tam je 910 ohmů, takže se do série s tímto odporem zapojí potenciometr 2100 - 910 = 1190 ohmů, nejbližší hodnota v řadě hodnot je 1k2, ale potenciometr 1k2 asi neseženete, spíš 1k, takže by napětí nebylo 12 V, ale o trošku nižší, Pokud to má být přesně 12 V, můžete chybějící hodnotu přidat do prvního odporu, místo 910 ohmů použít větší, aby výstupní bylo 12 V a nejnižší napětí bude prostě o trošku vyšší, to se nezblázní.

Kdybyste podle rady dalšího rádce použil pro minimální napětí 6V zenerovu diodu, stejně neseženete přesně 6 V, ale 6,2 V nebo nižší 5,6 V.

Podobně si můžete s odpory pohrát a najít nejvhodnější hodnoty.

ona*
hodnocení

Ještě nemám hotovo, čekal jsem na součástky ale mám už vše předělané až na rezistory. Podle toho jak jsem to pochopil, tak dám na výstup potenciometru 2064 ohm. Ale těch 910 ohmů proto nejnižší napětí nevím kam zapojit, jestli to mám dát na adjust?

hodnocení

2x

Zapoj to s LM317 a jeho zem reguluj, jak to má v datasheetu. Můeš tam dát i přepínač a pevné rezistory, aby jsi získal napětí, která požaduješ.

Dát tam stabilizátor a pak výkonový odpor je blbost. Navíc bude topit a musí být drátový.

Tak, jak ti tu radil miki.

google.com/...

ona*
hodnocení

Děkuji za odpověď. jen potřebuju vyřešit ten problém že 6V je spodní hranice, pod ní se nesmím dostat, to potřebuju vyřešit. když to zapnu abych tam měl na minimum 6V.

Dole to máš ode mne napsané. Bohužel jsme se časově překryli, tak sis toho asi nevšiml.

ona*
hodnocení

Mockrát děkuju, už jsem to objednal.

30.03.20 15:44

satam *palec*

hodnocení

1x
Stabilizovaný zdroj, u kterého chcete regulovat napětí odporem? No, kdybyste nám sem dal schéma, tak se třeba dá poradit. Ale netušíme, jestli tím chcete přímo srážet napětí (za mě nesmysl) nebo tím řídit nějaký regulátor či měnič.
V každém případě bez schéma se hodně těžko bude radit :)
ona*
hodnocení

Nemusí to být nutně odpor. Je to školní projekt, 12V zdroj jsem vyrobil, jen potřebuju regulovat napětí mezi 6-12V, aby se dalo nastavovat: 7,8,9,10V. jediné co mě napadlo je potenciometr. shcéma mám... zdroj 12v jsem převzal z jedné stránky na mašinky a zbytek domyslel.

Stabilizovaný zdroj napětí 6-12v 1A
Stabilizovaný zdroj napětí 6-12v 1A #2
Toto zapojení je dosti nevhodné. Když už používat stabilizátor, tak například LM317 a potenciometem ovládat přímo výstupní napětí stabilizátoru. Takhle je tam úplně zbytečně potřeba výkonový potenciometr, který zvládne výkon až 6W.
S takovým potenciometem budete na ceně nekolikanásobně vyšší, než byste dal za zapojení s nastavitelným stabilizátorem a běžným potenciometem.
Ještě lepší by bylo použití moderního DC-DC měniče, kde by to bylo s mnohem menšími tepelnými ztrátami, bohužel mi přijde že některé elektroškoly zakrněly minimálně 20 let zpátky...
ona*
hodnocení

Za blbost se platí holt no... Vyřeším to asi nějak tím potenciometrem, jen nevím kolika ohmovej tam dát.

To s potenc. na výstupe nebude fungovať.Vystupné napätie nebude stabilizované a bude závislé na prúde do záťaže.Nikto nepovie akú hodnotu má potenciometer mať, pretože jeho hodnota je závislá od prúdu tečúceho do záťaže.A ten môže byť napr. od 0,1 do 1A.Urob to s tým LM317, ako radil kolega.Zapojení na nete je spústa.

hodnocení

1x

Nevím, jestli ta fotka je z toho vašeho zdroje, a jaké máte napájecí napětí na vstupu, ale nezapomeňte si zkontrolovat ztrátový výkon. Pokud máte napájení např. tvrdých 15 V a na výstupu nastavíte 6, tak vám regulovaný pasivní stabilizátor (pokud ho zapojíte správně a ne nesmyslně odpor na výstup) musí vyzářit při rozdílovém napětí 9 V a proudu 1 A výkon 9 W. Po tom chladičku, který je na foto, bych si netroufl chtít více jak 1..2W v závislosti na přístupu vzduchu.

ona*
hodnocení

Vtupní napětí mám 15V a 1,2A, na výstupu je 12V a 1A takže to mi funguje.

111®
hodnocení

1x

jestli to nemusí být plynulé, dal bych tam sadu zenerek a přepínač. k zenerce případně diodu na doladění napěti

ona*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

host
hodnocení

0x

Vámi použitý obvod 7812 má pevně nastavené výstupní napětí 12 V a elektronickou pojistku nastavenou pevně na 1 A, což najdete v katalogovém listu. S tím už nic víc nenaděláte, Na nižší napětí se tento zdroj sám o sobě nastavit nedá. Vstupní napětí musí být větší než výstupní, takže abyste měl na výstupu 12 V, musí být na vstupu alespoň o dva volty vyšší. Stejnosměrné.

Na schématu (klikněte si na tento podtržený odkaz) je na vstupu 12 V střídavých, a po usměrnění usměrňovačem je na filtračním kondenzátoru zhruba 1,4x (což je odmocnina ze dvou, zdroje jste už jistě ve škole brali a tak víte, pro je to tak), tedy asi patnáct, šestnáct voltů a tak může stabilizátor stabilizovat výstup na 12 V.

Pokud to máte jako školní projekt, můžete také udělat odhad volby chladiče. Například v tomto případě se na stabilizátoru musí srazit rozdíl mezi vstupním napětím (zde například 16V) a výstupním napětím (zde 12 V) a při maximálním odběru (zde 1A) je výkonová ztráta P = (U1-U2) . I což je (16-12) . 1 = 4 . 1 = 4 W.

Například malý žebrovaný ch/... má v katalogu uvedenou tepelnou kapacitu nebo jak se tomu říká 31°/W. takže se při výkonu 4W ohřeje na 4 . 31 = 120 °C ! a to by integrovaný obvod nevydržel! Chce to větší. Ale v katalogu jsou většinou uvedené jenom rozměry a cena tepelný koeficient ne, takže se odhaduje podle velikosti.

Pokud můžete, použijte LM317, jak vám tu radili už předchozí rádci. Ten můžete regulovat od 1,25 až do napětí jen o trochu nižšího, než je vstupní napětí.

ona*
hodnocení

vtupní napětí mám 15V a 1A, to mi funguje bez problému. Chladiče mám, přídám, děkuju za upozornění. LM317 zní dobře ale pak budu muset vyřešit problém, potřebuju aby to bylo jen mezi 6-12v, pod 6V se nesmím dostat. To je to co nevím jak mám udělat. jinak děkuji za odpověď

Zenerova dioda 6V na vývod COM toho LM317 proti "zemi".

host
hodnocení

0x

Podívejte se do katalogového listu LM317 (naučte se to, je to i do budoucna zdroj vašich dalších informací ve vašem oboru) a zjisíte, že mezi výstupem a nastavovacím vstupem ADJ (adjust - nastavení) je tak zvané referenční (vztažné, fixní napětí dané interní zenerovou diodou) napětí 1,25 V. To se nemění, je pevné. Toto napětí je na rezistoru s doporučenou hodnotou 240 ohmů (může být až do 1 kiloohmu, ale nechte to jak to je, nebo jestli máte 270 ohmů, tak si potenciometr a nastavovací trimry můžete přepočítat).

Uvažujeme. Na rezistoru R1 = 240 ohmů je referenční napětí 1,25 V. Jaký musí být odpor R2 aby se toto referenční napětí podepřelo a zvýšilo se na požadované výstupní napětí? Poměr výstupního napětí k referenčnímu je daný poměrem součtu obou odporů R1 R2.

Všude najdete doporučený vzorec, ale vám prospěje, když si tuto trojčlenku sám vypočítáte.

Základem je poměr výstupního napětí k referenčnímu napětí Uvýst / Uref který je rovný poměru součtu odporů (R1 R2) k odporu R1,

Uvýst / Uvst = (R1 R2) / R1.

Pokud použijete už hotový vzoreček nebo webovou kalkulačku, moc se toho nenaučíte. Použijte je až pro kontrolu vašeho postupu a výpočtu. Hlavně při zapojování dejte pozor na označení/..., kde je vstup, výstup a adj. I to je dobré v katalogu zjistit

No a co se týče vaší úlohy, vypočítáte hodnotu odporu R2 pro nejnižší hodnodu zadaného rozsahu a pak ještě jednu pro horní rozsah vašeho rozsahu, tedy pro 6 V a pro 12 V.

Na další řešení hodnoty potenciometru pro plynulé nastavování napětí a hodnotu rezistoru určujícího dolní mez se podívám za chvilku, už teď je to dost dlouhé. Jistě na něco přijdete sám.

ona*
hodnocení

Opravdu si cením vaší pomoci, tohle dělám poprvé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]