Nejste přihlášen/a.
Teoreticky ano. Ovšem pořád je to elektrické zařízení, ve kterém může kdykoli nějaká součástka odejít a u levných šmejdů máte malý požár natotata. Záměrně nepíšu o levných čínských šmejdech, protože ty nabíječky jsou z Číny skoro všechny.
Kdysi bývala zásada, co může vzplanout, mít na nehořlavé podložce (keramika, plech ...) a dále od hořlavých předmětů. Myslím, že dobrá myšlenka.
Z vlastní zkušenosti. Při udržbě v rozvodně prohodili vodiče. Odešla spousta elektroniky (nečínské JVC, Philips, Toshiba...). Energetici uhradili, ale vození do servisů, vyplňování formulářů ... Takže už 15 let, vypínám galvanicky, co stojí za to. Jsou to jen lidi, ale nestojí to za problémy.
múžeš nikdo to nezakazuje
já osobně věci jako nabíječky mobilů notebuků varné konvice atd ze zásuvky vytahuju neb sem na vlastní kůži zažil jak to umí hořet naštěstí sem byl doma a zabránil větší škodě
navíc mám dobrého kamaráda u profi hasičů a ten když se rozvypráví tak se tomu ani nechce věřit
Částečný souhlas, když odjíždím třeba na víkend, odpojuji nabíječky. Přes noc ne. Rychlovarku ze zásuvky netahám, to mi připadá jako totální píčovina, když stačí dát vlastní konvici mimo ten napájecí spodek...
Tak jsem viděl jedno takové zařízení vyhořelé. Doma ne. Nic nechytlo. Naštěstí. Ovšem pokud neseškrabou malbu tak nevymalují
@dabel: Pokud nemáš tu nejlevnější konev s drátem, tak to nechápu. Já mám dvoudílnou konvici, spodní díl je připojen do zásuvky. Do horního dílu natočím vodu, postavím na spodek, po uvaření vody si zaleju kafe a postavím ho vedle. Nevím, co by kde mělo hořet a proč...
nebyla nejlevnější a moc sem to tenkrát nezkoumal hořelo od vypinače jen sem to vyškub z elektriky a v dřezu uhasil
@hop - V době nedostatku mědi a její vysoké ceny, jsou průřezy měděných vodičů v kabelech (i jinde) minimalizovány. Při přerušení pár vodičů ve svazku se zvýší vnitřní odpor (sníží vodivost) a dochází tepelnému ohřevu a vznícení izolace. Ikdyž mohou obsahovat samozhášecí látky, smradu může vzniknout hodně. Obdobně elektronika ve zdrojích není bezporuchová (Co se může pokazit, pokazí se.).
I konektor propojující základnu s konvicí se může zanést něčím hořlavým. Postavím konvici na stůl, přilepí se nějaká látka (polovodivá), kterou přenesu na konektor základny.
Náhoda je blbec.
Já jsem to vyřešil velmi jednoduše v každém pokoji mám předpěťovou zásuvku s vypínačem z té mám napojeny v dané místnosti všechny spotřebiče které mohu vypnout, když nejsme doma tak jednoduše vypnu tu zásuvku a vlastně mi zůstane jen lednička v provozu. Když jsem to před léty udělal v celém bytě (3+1) tak mi hned v prvním roce i vraceli skoro 1500kč za elektřinu.
Co se týká spotřeby, tak ta je nepatrná, ale za rok už to může být za pár stovek. Zvlášť, jestli máte nabíječek víc. Co se týká nebezpečí požáru, tak už to tu napsali jiní. Požár nabíječky sice není moc pravděpodobný, ale vyloučit se nedá. Takže jestli Vám to stojí za to ryziko...
Nerozporuji vytahování nabíječky ze zásuvky, jen bych poprosil o nějaký výpočet k těm několika stovkám za spotřebu za rok. To mi hlava nebere. Pokud by nabíječka brala naprázdno 1W, tak za rok nespotřebuje ani 9kW. Pokud vezmu 1kWh za cca 5 Kč, tak je to 45,-Kč za rok. Kde jsou tedy ty stovky korun? Ještě jednou - samozřejmě vytahovat nabíječky ze sítě! Ne vždy to ale jde. Ale nebalamuťte tazatele nesmyslnýma částkama...
Je nepsaná zásada, že při odpojování zařízení od sítě, napřed vypínáme zdroj (třeba nabíječku, nebo jiný adptér), pokud má vypínač tak vypneme a teprve pak odpojíme spotřebič. Je zbytečné, aby zdroj odebíral proud naprázdno. A při nabíjení je to obráceně, napřed připojíme kabel do spotřebiče (třeba telefon) a teprve pak připojíme zdroj do zásuvky. Toto je i někdy připomínáno při školeních vyhl. 50. Je to hlavně z bezpečnostních důvodů při připojování a odpojování případné větší proudové zátěže.
Já strčil origo nabiječku od mobilu do zásuvky, blesk a ohořelý konektor u kablíku a ještě spadl jistič, z tohoto důvodu nejprve strkám nabiječku do sítě, a teprve potom připojuji telefon, udělat to podle vaší nepsané zásady, tak byl mobil v kelu.Takže to dělám naopak.
Dělej si to jak chceš. Ta zásada není moje, to je léty ověřená praxe a doporučení odborníků v elektrotechnice. Že tě něco vybouchne může mít "dvacet" důvodů. Kdybys tohle udělal někde s vyšší proudovou zátěží, tak bys taky nemusel mít ruce (a to v lepším případě).
Kdyby byly v pr*eli rybníky, tak..., bavíme se o nabiječce k mobilnímu telefonu, ne o fázování jaderné elektrárny
Tomuhle "odborníkovi" bych přál, aby mu ta nabíječka či podobná elektronika chytla a musel vymalovat byt. Takový případ jsem viděl. Plno dýmu, nějaké mastné saze a malba se musela seškrabat.
Něco málo o tom je zde, každý spotřebič musí mít vypínač, pokud ho nemá, nahrazuje ho právě zásuvka, nikoli třeba konektor mobilu.
pánové, co je na odpovědi liska5 špatně? Možná mám po ránu delší vedení, já fakt nevím. Však jí radili nenechávat v zásuvce! Co je tedy špatně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.