Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyteklé baterie

Od: terezap odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Mám obraz na zdi a do toho obrazu se dávají baterie. Nevim teď jestli klasické tužkové nebo ty tenčí. Problém je, že se teď k obrazu nedostanu abych se podívala jestli tam baterie jsou. Myslím,že tam jsou a určitě už vyteklé. Chci se zeptat. Když by byly vyteklé a třeba se tam ještě půl roku nechaly může se něco stát? Neodpařuje se něco do vzduchu nebo nemůže to téct po zdi nebo něco? Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fugass*
hodnocení

1x
Těžko říci, záleží na složitosti elektroniky, na izolaci, na typu baterií. Alkalické nemají tendenci vytékat. Pokud jsou tam 2032 (knoflíkové) tak max na sobě budou mít rez (nic hrozného).

hodnocení

1x

Problém vytékání s následnou korozí elektroniky se dnes týká snad už jen výhradně těch nejlevnějších, tj. zinkouhlíkových baterií. Baterie alkalické nebo dobíjecí články (NiCd, NiMH apod.) tímto neduhem netrpí. U prvního typu záleží na tom, kolik elektrolytu vyteče a kam všude má šanci se dostat. Agresivní není bohužel jen elektrolyt, ale i výpary z něj. V případě zasažení kontaktů je nutné odstranit nečistoty a postižené plochy omýt a následně neutralizovat. Po neutralizaci znovu vyčistit a pokud možno nakonzervovat. Jako neutralizační roztok mi od servisáků byl doporučen silný roztok jedlé sody. Bez neutralizace postupuje koroze kovových částí dál i když jsou opticky čisté. Pokud se elektrolyt ve větší míře dostane někam hloub do zařízení (tištěné spoje a součástky na nich), bývá to většinou konečná...

fugass*
hodnocení

1x
Jestli jsou tam levné zinkové tak pravděpodobně vytečou ale že by ve vzduchu z toho něco bylo... Max tak 1cm od baterií.

hodnocení

1x

Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, že ač se to nezdá, vytečou i alkalické baterie, pokud jsou v zařízení dlouho. Stalo se mi to v dálkovém ovládání, které nebylo dlouho používáno a v termostatu ke kotli, který byl dokonce ještě funkční. A kupuji vždy baterie, které jsou někde uprostřed cenových relací.

Můžu potvrdit že vytečou i Top alkalické baterie, včera jsem ji měl zrovna v ruce, akorát nevím, jestli to byla GP nebo Panasonic, klidně můžu dát večer fotku, ještě leží doma na stole.

Zatím jsem měl to štěstí, že jsem to nepotkal. Pouze mi vykvetl starý NiCd článek, ale bez následků pro okolí. Asi půjdu vyndat baterky z nepoužívané fotopasti...

hodnocení

1x
Ano, mohou vytéci. Levné články už třeba po pár měsících, alkalické spíš až cca po roce či po dvou. Dříve vytečou, pokud jsou už vybité, nebo je z nich stále odebírán proud až do úplného vybití. Nabité vydrží obvykle nevytéct násobně déle. Takže pokud v obraze máte batarie minimálně vybité a nenechala jste obraz svítit (předpokládám, že se jedná o led podsvícený obraz), tak cca 2..4 roky podle kvality baterií bych se nebál. Pokud jsou ale vybité, vytečení hrozí a je to agresivní kyselina, která vám sežere kontakty v krabičce a může prosáknout i ven do obrazu, případně na zeď.

hodnocení

0x

Pokud jsou dlouho vybité baterie, mohou vytéci. To způsobí korozi kontaků baterií a může dojít i ke zničení případné elektroniky.

terezap
hodnocení

Jsou tam buď klasické tužkové nebo ty tenčí. Šlo mi spíš o to jestli to nemůže téct po zdi třeba nebo to jestli jsou z toho nějaké výpary co jdou do vzduchu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]