Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trouba topí o 100°C více než má

Od: martinn* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, prosím o radu.
Mám elektrickou troubu a začala topit o cca 100°C více, než je nastaveno na otočném knoflíku. Nenapadá vás, čím by to mohlo být?
Když nastavím 50° je uvnitř 150, když 100° je tam 200.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
A ještě doplním: běžné termostaty u trub jsou do 250°C. Pokud budeme brát v potaz správně seřízený termostat, tak kdyby někdo otočil knoflíkem tak, že by termostat přeskočil zarážku o jednu otočku, byla by výchozí (minimální) teplota toho termostatu zhruba těch 250°C. Takže i kdyby se potom takový termostat nastavil na minimum, hřála by hned trouba na 250°C. Nehledě na to, že při násilném přeskočení zarážky by už se zarážka nejspíše mechanicky poškodila a přestala by plnit svou funkci.
martinn*
hodnocení

Děkuji za odpověď.
Je snadné vyměnit termostat u trouby?
Nikdy jsem rozebranou troubu neměl...

hodnocení

2x
O "překrouceném" termostatu jsem tedy ještě nikdy neslyšel.
Pokud tazateli termostat spíná, jak uvádí při těch 30-40°C, tak je to normální. Problém tedy nejspíše bude ve vypínání termostatu při dosažené nastavené teplotě.
Takže podle mě: vadný termostat.

111®
hodnocení

1x

no překrouceným knoflíkem termostatu o jednu točku na vyšší teplotu, přeskočila zarážka

martinn*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Knoflík mám ve vypnuté poloze a otočím ho na cca 30-40°C tak secvakne. To je správně ne? Takže i tak může ten problém být v otočení o jednu točku?

ja1
hodnocení

1x

Vadný termostat. Nám trouba topila zase asi o 50 st. C méně než bylo nastaveno, byla v záruční opravě, v protokolu bylo "Výměna termostatu". Nyní topí jak má.

hodnocení

0x

A je to opravdu tak, že termostat udržuje o 100 °C vyšší teplotu? Není to spíš tak, že o 100 °C začal kecat teploměr? Když troubnu zapnete, ukazuje teploměr správně cca pokojovou teplotu?

Když na termostatu nastavíte 50 °C, skutečně je pak v troubě 150 °C? Toto poznáte i odhadem.

doplněno 22.03.20 10:41: Tak zpět na začátek, měl jste sundané ovládací kolečko termostatu, nemůže být pootočené? Normálně samozřejmě ne, na hřídelce je vykousnutá plocha a v knoflíku na ni dosedá pásová ocelivá pružina, ale mohla třeba ta pružina vypadnout při čištění, prasknout plast..
martinn*
hodnocení

Děkuji za vaší odpověď.
Teploměr trouba nemá, alespoň ne takový, kde bych viděl aktuální teplotu.
Měřil jsem to bezkontaktním zkalibrovanym teploměrem. Takže opravdu je to posunuté cca o 100°C.

111®
hodnocení

0x

cvakne-li při 30-50°C není přetočen...

martinn*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

hodnocení

0x
Mně odešel těsně po záruce. Vymontoval jsem ho ze staré trouby a ten funguje dodnes. Akorát měl delší hřídelku, tak jsem ji zkrátil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]