Dobrý den, prosím o radu. Mám elektrickou troubu a začala topit o cca 100°C více, než je nastaveno na otočném knoflíku. Nenapadá vás, čím by to mohlo být? Když nastavím 50° je uvnitř 150, když 100° je tam 200.
A ještě doplním: běžné termostaty u trub jsou do 250°C. Pokud budeme brát v potaz správně seřízený termostat, tak kdyby někdo otočil knoflíkem tak, že by termostat přeskočil zarážku o jednu otočku, byla by výchozí (minimální) teplota toho termostatu zhruba těch 250°C. Takže i kdyby se potom takový termostat nastavil na minimum, hřála by hned trouba na 250°C. Nehledě na to, že při násilném přeskočení zarážky by už se zarážka nejspíše mechanicky poškodila a přestala by plnit svou funkci.
martinn*
Děkuji za odpověď. Je snadné vyměnit termostat u trouby? Nikdy jsem rozebranou troubu neměl...
O "překrouceném" termostatu jsem tedy ještě nikdy neslyšel. Pokud tazateli termostat spíná, jak uvádí při těch 30-40°C, tak je to normální. Problém tedy nejspíše bude ve vypínání termostatu při dosažené nastavené teplotě. Takže podle mě: vadný termostat.
no překrouceným knoflíkem termostatu o jednu točku na vyšší teplotu, přeskočila zarážka
martinn*
Děkuji za odpověď. Knoflík mám ve vypnuté poloze a otočím ho na cca 30-40°C tak secvakne. To je správně ne? Takže i tak může ten problém být v otočení o jednu točku?
Vadný termostat. Nám trouba topila zase asi o 50 st. C méně než bylo nastaveno, byla v záruční opravě, v protokolu bylo "Výměna termostatu". Nyní topí jak má.
A je to opravdu tak, že termostat udržuje o 100 °C vyšší teplotu? Není to spíš tak, že o 100 °C začal kecat teploměr? Když troubnu zapnete, ukazuje teploměr správně cca pokojovou teplotu?
Když na termostatu nastavíte 50 °C, skutečně je pak v troubě 150 °C? Toto poznáte i odhadem.
doplněno 22.03.20 10:41: Tak zpět na začátek, měl jste sundané ovládací kolečko termostatu, nemůže být pootočené? Normálně samozřejmě ne, na hřídelce je vykousnutá plocha a v knoflíku na ni dosedá pásová ocelivá pružina, ale mohla třeba ta pružina vypadnout při čištění, prasknout plast..
martinn*
Děkuji za vaší odpověď. Teploměr trouba nemá, alespoň ne takový, kde bych viděl aktuální teplotu. Měřil jsem to bezkontaktním zkalibrovanym teploměrem. Takže opravdu je to posunuté cca o 100°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.