Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření proudu multimetrem

Od: dr* odpovědí: 9 změna:

Hezké odpoledne,

rád bych se zeptal, proč je proud stále stejný při různých odporech.

Multimetr mám zapojený sériově a napětí není přesně 3V, jak je uvedeno na obrázku, ale je 2,82V, protože baterie už nejsou zrovna nejnovější.

Podle ohnova zákonu by měl být odpor nepřímě úměrný proudu, ale tady se proud nemění.

Podle informací na internetu by měl být proud při odporu 100Ω 28,2mA a při odporu 1000Ω by měl být 2,82mA.

A zároveň když otočím kolečkem na měření A, tak to změří 0,027A, ale když to otočím na mA, tak to najednou je 0,17mA a když na µA, tak je to 1,7µA, přitom 1mA by měl být 1000µA a 1A by měl být 1000mA.

Nevím, kde pořád dělám chybu.

Přikládám obrázky z měření proudu s různými odpory rezistorů.

Všem moc děkuji za odpovědi

DR

doplněno 20.03.20 09:15:

Tak jsem vyměnil baterie.

I když tam zapojím oba rezistory, tak to měří pořád stejně.

Takže to je na reklamaci?

Měření proudu multimetrem
Měření proudu multimetrem #2
Měření proudu multimetrem #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jak jste měřil napětí na těch bateriích, na prázdno, nebo při zátěži? Jestliže jsou to běžné nedobíjecí zinko-uhlíkové články (z fotky to není zřejmé) a mají naprázdno jen 2,8 V, tak jsou vybité. Napětí na nich může při různé zátěži různě kolísat, takže i proud, který jsou schopné různými odpory protlačit bude různý. Než budete měřák reklamovat, vyzkoušejte měření se skutečně nabitými bateriemi. Vyhnete se tím případné ostudě. ;)

dr*
hodnocení

Tak jsem to zkoušel i s novými bateriemi, ale pořád je to stejné.

jabraka*
hodnocení

3x

Také se domnívám,že baterie nejsou nové a tedy proud z nich není stabilní.Lepší by bylo pro měření použít stabilizovaný zdroj.

JABRAKA

111®
hodnocení

2x

nechci být špatným prprokem , ale typuji to na vadný měřák, asi odešel nějaký bočník..

dr*
hodnocení

Takže mám multimetr reklamovat?

hodnocení

2x

Ampermetr vnáší do obvodu další odpor na kterém vzniká úbytek napětí. Jestli si chceš ověřit Ohmův zákon tak to nech přepnuté na měření celých ampér.Tam je úbytek napětí nejmenší a výsledky budou nejméně zkreslené. Nejlépe by bylo mít ještě jeden měřák, a napětí měřit až za ampermetrem.

hodnocení

2x

Pravdu má jjjlll.Meranie ovplyvňuje vnútorný odpor ampérmetra.Ak by ste mali ešte jeden voltmeter a merali napätie na rezistore, tak zistíte, že toto sa bude meniť.A to v závislosti na zvolenom rozsahu a-metra.Prúd tečúci obvodom poznáte, hodnotu jedného rezistora a napätie zdroja tiež, nie je problém vypočítať vnútorný odpor a-metra.Multimeter sa ok.

doplněno 19.03.20 21:31:

je ok.

hm*
hodnocení

1x

Tou pravou dírkou měřáku se měří jen mA (max 200 mA). Když měříš ampéry (kolečko otočíš na "A"), měl bys přehodit červený drát vlevo do díry "10Amax".

Pravá dírka je chráněna pojistkou (tam píšou). Takže jestli sis třeba brnknul měření mA přímo na baterky, mohla shořet ta pojistka. Měla by být celkem snadno dostupná, podívej se do návodu a zkontroluj ji.

dr*
hodnocení

To je pravda, zjistil jsem, že mám spálenou pojistku.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma měření odporu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]