Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíječka akumulátorů

Od: kepler* odpovědí: 13 změna:
Je vhodná nabíječka Li akumulátorů 36 V i pro pro ty olověné o stejném napětí a naopak? Samozřejmě s respektováním nabíjecího proudu. Jedná se mi hlavně o nabíjecí napětí.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Li-ion článek má hraniční 4,2V (běžná teplota)

PB článek má hraniční (plynovací) 2,3V - 2,4V (6 článků (u 12V klasiky) x konečné napětí = maximální napětí baterie)

kepler*
hodnocení

No konečně! Jestli to dobře chápu, tak nabíječka na Pb je vhodná i na Li, ale opačně to neplatí?

Ptal jsi se z hlediska napětí.

Ve finále se nedají zaměňovat. Jsou to různé technologie nabíjení.

Li články s musí mezi sebou v serii vybalancovat. Takže z každého vede odbočka do balancéru. Kdyby v serii jedna odešla, tak nabíječka pojede stále naplno a některý článek bouchne.

Oproti tomu Pb článek není tak nebezpečný a balancovat se nemusí.

U Li článků je současně i ochrana proti zkratu, protože samotný článek dodá obrovský proud. Balancování lze jednoduše zapojovat i přes odpory, ale je to neefektivní.

Krom balancování musí nabíječka hlídat i teplotu, pokud se dobíjí většími proudy.

kepler*
hodnocení

Tak dík, koukám, že problematika není tak jednoduchá, jak jsem si představoval. *uspech*

jenda2*
hodnocení

0x

Samozřejmě že v žádném případě.

kepler*
17.03.20 18:28
hodnocení

Proč?

hodnocení

0x

Nevím co znamená to naopak, ale napětí nabíječky vždy musí odpovídat napětí baterie, kterou nabíjíme.

No nevím, jak nabiješ 12V autobaterii 12V.

Napětí se musí zvednout v tomto případě na cca 14V, aby proud do baterie tekl.

Pokud dá seriově 3x 12V což je 36V, tak záleží, kolik ta nabíječka Li dá.

Spíš bude problém s chytrou elektronikou, kdy na Li články budou kladeny jiné křivky dobíjení než na olověnou, takže nelze z tohodle hlediska dle mého.

kepler*
hodnocení

Vysvětlení i pro feraxe: obě baterie mají 36 V a abych mohl nabíjet, tak nabíjecí napětí musí být samozřejmě vyšší, dejme tomu 42 V. Nevím ale o kolik vyšší a jak je tomu u Li a Pb bateríí.

Samozřejmě, že nabíječka nemá stejné napětí, nepřesně jsem to podal. Nabíjecí napětí např. pro dvanáctivoltovou baterii je vždy o něco vyšší. Chtěl jsem jen uvést, že nelze nabíjet třeba dvanáctivoltovou baterii, nabíječkou na 24V. Jak už bylo uvedeno, pro dvanáctivoltovou baterii nabíjet nabíječkou cca 14V.

jabraka*
hodnocení

0x

Důležitý je nikoliv napětí,ale nabíjecí proud.Aby se baterie efektivně nabíjela,pak se doporučuje nabíjecí proud 10% nabíjecí kapacity.To proto,aby se za deset hodin nabila baterie na plnou kapacitu.Těch 10 hodin je ještě rozumná doba.Nové aku už jsou schopny nabíjení i vyšším proudem,k tomu jsou zknstruovány rychlonabíječky s podstatně vyšším nabíjecím proudem.

JABRAKA

Ano, je potřeba proudový zdroj k nabíjení.

kepler*
hodnocení

Já už nevím jak to napsat, vždyť jsem v otázce uvedl "samozřejmě s respektováním nabíjecího proudu" Mně zajímá nabíjecí napětí a jestli je zaměnitelné pro oba typy akumulátorů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]