Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
které součástky a za jaké mám vyměnit, aby mi časový spínač fungoval na 24 v a ne 12v?
SCHÉMA v příloze.
Děkují
Tak buď zapoj celý obvod přes stabilizátor co dává 12V, ale v Tvěm provedení má obvod minimální spotřebu, v podstatě větší odběr je jen relé, tak zapoj 12V obvod přes 12V Zenerovu diodu s trochu rozumnou watáží a máš to vyřešené. Samozřejmě diodu zapojenou tak, aby Ti na ní vznikal ubytek 12V ... To se tak běžně dělá...
Třeba :Zenerova dioda 1N5349B-TAP (5W) 6,50 Kč
Jen obecně nezapomeň na to, že 555 snese pouze 16V!
Ne. D2 je jen pro blokaci zpětné napěťové špičky při odpadu relé, aby neodešla ta 555ka na přepolování.
Takto to fungovat nebude.
Dej ten stabilizátor. Zenerka nesnese tak velký proud, aby krmila relé.
To jó, ale já nevím jako.., poskládat jsem to dokázal, ale předělat to neumím.
Mě by hodně pomohlo, kdyby jsi mi dokreslil do schématu zapojení 78L12 (3nožičky), dále jak propojit rezistory, co oddělit kam přidat kondezatory.., proste jak pro blbce...Shému
Toto jsem měl jako stavebnici a oživit jsem to dokázal...
Děkují.
Již jsem to napravil o vlákno níže schéma.
GND stabíku ještě dej na GND.
Na stabíku zapoj kondíky 100nF. Jeden na nohy 1 a 2. Druhý na nohy 2 a 3.
Odpor LED u relé zvedni z 1k na 1,5 - 2,2k
Použíj relé 24V třeba Finder nebo jiný výrobce.
Na R3 přiveď přes stabilizátor 78L12 napětí 12V. Vstupem pro něj bude R1. Ten horní propoj mezi R1 a R2 rozpojíš a zařadíš ten stabilizátor s kondíky proti zemi.
R1 spočítej pro 24V nebo vynechej (je to jen indikace sepnutí relé).
Relé vyměň za relé na 24V
Toť vše
opravuji...propoj R1 a R3
kondíky můžete použít 100nF keramiku a ideálně k nim doplnit i elektrolytické 10uF na 16V a 35V (nebo oba na 35V to je jedno).
Pak už stačí změnit ten zbytek, jak jsem psal.
Odpor záleží na diodě a napětí, ale 1,5k - 2,2k je dostatečné pro nízkopříkonové LED.
Pozor, stabilizátory v TO220 na 1A mají nohy vstupu a výstupu opačně (1 a 3 jsou 3 a 1). Na obrázku máš ten TO92, který je do 100mA a je tam správně zapojen.
Pozn.: Ještě neumím v malování v Linuxu, tak pod tím černým obdelníkem jsou dva kondíky 100nF mezi nohama 1 a 2 a druhý mezi 2 a 3. Noha 2 je zem.
Existují i hotové časovače s univerzálním napájecím napětím 24-230V (střídavých i stejnosměrných)+ záruka 2 roky, je to ale cenově jinde např. elkoep.cz/... . Domácí verze časovače se dají i doma opravit, ty z prům. výroby už hůře nebo vůbec.
Milovaní bastlíři, projel jsem ty šémata skrz naskrz, ale asi jsem natvrdlej a nevím co se tu řeší. Možná to jenom nevidím, ale jakej je vlastně důvod krmit to 24V, když je to stavěný na 12V? 12V zdroj snad není až zas tak velkej problém, ne? O nákladech týhle krkolomnosti a prsní plastiky z "12 na 24" ani nemluvě.
→ Bude to služit jako časový spínač pro led pásky, které jsou na 24v
Ale jo, to chápu. Jedna věc je ovšem ovládání (napájení) časovače jako takovýho a jiná věc jsou LED pásky (napájení). Ale jestli to je potřeba všechno a společně krmit z jednoho (24V) zdroje, tak pak asi ano.
"Bude to služit jako časový spínač pro led pásky, které jsou na 24v"
Kontakty toho relé jsou oddělené, nemají s obvody ani napájením spínače nic společného. Není důvod to napájet stejným napětím jako připojený spotřebič, i kdyby to mělo spínat 100W žárovku na 230 V (teoreticky, protože jestli je to nějaké miniaturní relé, nemusely by jeho kontakty proud takové žárovky vydržet).
Stavebnice představuje modul časového spínače od tří sekund po 40 minut s přepínacím kontaktem 250V / 5A (W835A), nebo 125V / 10A (W835B). Popis výrobce...
Kondezatory mám nápajet polaritu minus na mitus - zem na stabiku, viď?
ješte mi sem pls. hoď link na kondezatory a zitrá zajedu do GES
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.