Nejste přihlášen/a.
Zdravím, bojuji se správným nastavením antény. Jsem z Turnova a mám 2 antény připojené pře slučovač. Jedna míří na Ještěd, druhá na Černou Studnici. Jelikož nemám profi měřák a žádný technik mi to nechce nyní jít štelovat, že prý až bude komplet dvbt2 všude 100 procentní.
Našel jsem na netu aplikaci dvbt finder a tam podle GPS vám to nasměruje přesně na vysílač. Bohužel aplikace zřejmě není úplně aktuální a neukazuje nejnovější dvbt/2 kanály. Tak by mě zajímalo, jestli neexistuje na android nějaká aplikace, kam bych si nastavil GPS souřadnice a podle toho by mě to nasměrovalo. Nevíte o něčem takovém?
takže jestli to dobře chápu má ten červený zesilovač napájení 12V. Ten druhý s odladěním LTE to jsem nevyčetl kolik má.
Ta napájecí redukce co je mezi koaxama by to měla napájet oba zesilovače? Ty slučovače bych chtěl vidět ještě z druhé strany, ty tlumivky jsou pro napájení zesilovačů. Si bych volil 2 samostatné napájecí výhybky s F konektorama, a k tomu podobný slučovač. Doplňte napájecí napští toho druhého zesilovače
Zapojeno je to asi takto přibližně:
takhle je to rozumé...
napaječe bych tam dal samostatné tyto: alza.cz/...
a sloučil bych to tímto: tv-anteny.cz/...
podle toho mého druhého obr.
protože podle mne slučovat jen 24 kanál je jakési divné...
P.S. ono je potřeba jinak kupovat tzv. průchozí slučovače a ty stejně propustí napájení jen na jeden vstup od antény.
Děkuji zatím za Vaše rady. Já se v tom prostě moc nevyznám jako totální laik. Ještě se zeptám na ten zesilovač, který jsem sem vkládal ten s tím stíněním LTE. Mám totiž dojem, že nějak nefunguje. Jakou ybste vybral variantu?
Nyní jsem našel stránku ohledně DVBT/2
tam píší, že Černá Studnice je nově na multiplexu 21 kanál 43
Ještěd - Multiplex 21, kanál 26
Takže stále platí vše, co jste psal výše ohledně těch slučovačů?
Mě jde o to, abych v televizi naladil (čt1,čt2,čt24,čt sport,vše od Primy, vše od Novy, tv Relax, rtm+, joj family, CS mystery, vše od ocko, slagru apod.)
Jinak asi si říkáte, proč si neobjednám nějakého technika. Bohužel technikovi jsem volal, ale odmítnul mě, že do té doby, dokud nebude dvbt/2 kompletně všude naladěné, tak nedělají výjezdy. Takže vše musím nějak řešit sám.
Jaký Multiplex 21. Asi 12. To je přechodový Multiplex DVB T2. Je to do budoucna Multiplex 2 DVB T2. V některých případech bude Multiplex 2 DVB T2 v konečně fázi vysílat na jiném kmitočtu než Multiplex 12 DVB T2. Taky se může konečný kmitočet dostat na kmitočet Multiplexu 2 toho DVB T.
Zdravím Vás,
tak nyní vytvářím objednávku součástí, které jste uvedl. Jenom se zeptám. Ty zdroje, na které jste dával odkaz jsou se vstupem i výstupem na F konektory já tam u toho svého měl klasické anténní koncovky. Upřímně nechce se mi ty kabely upravovat (v nouzi to udělám) je tedy problém koupit tam místo původního zdroje, zdroje dva ale s těmi původními koncovkami?
podle toho co píšete usuzuji, že máte už antíny někde uchyceny. Nepochopil jsem proč je štělujete, protože jestli byly doposud signály dobré, nené třeba nic s ohledem na DVB-T2 štelovat. A pokud už musíte štelujte podle kompasu.
A nyní to nejdůležitější, nanapsal jste jak je štelujete, jestli jen směr, je to málo. Anténa se šteluje jednak směr, pak výškově a za třetí dopředu a dozadu posouvat, protože klidně můžete mít stožár sice upevněn, kam vám to vyhovuje, ale to neznamená že v tom oástě je nejslnější signál. Když se podíváte na antény STA, uvidíte tam různé výložníky a to je právě důvod nalezení optimálního elektromagnetického pole...takže se musíte rozepsat, jak štelujete a také proč...
mimochodem, nemění se polarizace antény?
Ano antény (na Ještěd, Černou Studnici) byly normálně již připevněné. Mám je umístěné v půdním uzavřeném prostoru. Jde o to, že to tehdy instalovat příbuzný (elektrikář), ale bez jakékoliv měřící techniky, prostě podle oka to nasměroval na Ještěd a na tu Studnici. Na každé anténě je zesilovač a obět antény jsou svedeny koaxiálem do slučovače, kde jsou ke každému kablíku připájeny měděné drátky (tlumivky nebo co to je) Občas nějaký ten program zakostičkoval nebo vypadnul signál. Nyní jsem koupil novou televizi LG C9, která má samozřejmě vestavěný DVBT/2 tuner. Koupil jsem nějaký lepší koaxiální kabel, aby přenos byl co nejlepší. Štvalo mě, že občas nějaký ten program kostičkuje. Pak jsem našel tu Android aplikaci DVBT Finder, podle které si vyberete vysílač a ta apka dle GPS se nastaví a ukáže vám přesný směr, podle kterého nastavíte antény. Dle té aplikace byly antény celou dobu špatně nasměrované. Tak jsem to nasměroval dle mobilu. Naskočili programy, které jsem dříve vůbec nenaladil. (CS Mystery, JOJ Family, rtm+ apod.) Nějakou dobu to fungovalo, pak z ničeho nic to začalo zase kostičkovat a vypadávat signál. Tak jsem si říkal, že třeba ta aplikace v mobilu nemusí měřit přesně. Proto bych potřeboval nějaký opravdový, signálový měřič. Jenže ten stojí kolem 5 tisíc a výš a to si opravdu pořizovat nebudu. Našel jsem toto, ale nevím, zda to měří i signál DVBT/2
O nějakém jiném, než směrovém štelování antény nemůže být ani řeč, jelikož na té půdě jsem omezen výškou a prostorem. Jinak to udělat nelze.
no certifikoval to Rhode Schwartz, tak by to fungovat mohlo... ale začal bych klidně od začátku, takže demontovat zesilovače a zkusit jak to bude vypadat, protože i zesilovač tomu může paradoxně ublížit , když bude signál dostatečný, tak se přezesílí a pak to klidně i kostičkuje. Ohledně toho směrování to také mohlo být tak, že byly použity boční laloky antény.
Koukal jsem do mapy tak to máte antény skoro 90° otočeny. Zkuste ještě dát antény mírně šikmo nahoru, třeba to pomůže.
Používám pro ten účel aplikaci (pro mobilní telefony android) DVBT FINDER, která má i komplet databázi českých vysílačů a jejich rozmístění, vysílacího výkonu atd ... ke stažení zde play.google.com/...
Tak posun v mém problému. Dle toho dvbt finderu jsem naladil jednu anténu na Ještěd připevnil všechny spoje a síla signálu i kvalita 100%. říkám OK. Šel jsem naladit telku a našlo to asi 78 programů, byť několik jich bylo zdvojených či ztrojených. Ale šlapalo to. Tak si říkám půjdu na slučovač připojit i tu Černou Studnici. Připojil jsem to a v tu chvíli vše zkolabovalo. Nenašlo to ani jeden program. Jdu na půdu a zjistil jsem, že napájení antény (12V) nesvítí, je úplně horké... takže zdroj je v pr... ale jek je to možné?
Byl jsem ve spec elektru a tam mě prodali nový slučovač, že prý jak se to teďka všechno přeladilo na dvbt/2, tak jsou i upravené i slučovače. Tak jsem na nový slučovač napájel tlumivky, jako to bylo na tom starém a prakticky nic jsem nenaladil. Toto jsem dělal ještě před vypálením zdroje. Proto jsem tam vrátil slučovač původní. Prostě jakmile připojím tu černou studnici tak to má nějaký přepětí na zdroj a nechápu vůbec proč.
Otázka je zda ta Studnice má nějaký jiný Multiplex. Zdvojené, ztrojené. Jistě Automatické ladění je hloupost. Najdu si nejlepší příjem vysílaného programu, zjistím jeho kmitočet a ladím manuálně pouze tento kmitočet.
Výsledek by měl být, že mám každý vysíláný program jenom jednou, v nejlepší kvalitě. Výjimka je pouze ČT ČTJM a ČTSM
Studnice asi na kanálu 24 nebude. Spíš nějaký Multiplex vysíláný ze Studnice. Otázka je, zda ten samý Multiplex nevysílá Ještěd
nafotit oba slučovače a dát sem, také nafotit ty připojené tlumivky, či co to tam mýte, jinak se radit nedá..také je třeba vědět kde jsou zesilovače, prostě pokud možno komplet zdokumentovat-
Obr č.1 - Anténní zesilovač směr Ještěd (funguje na 100%)
Obr č. 2 - Anténní zesiovač směr Černá Studnice (Subjektivní pocit, že je nějaký pofidérní)
Obr. č. 3 - Spojení a napájení zdrojem 12V
Obr. č. 4 - Původní slučovač + dvě naletované tlumivky u kterého mám schválně odpojený kabel od antény ze směru Černá Studnice, jelikož došlo k přetížení a zničení 12V zdroje
Obr. č. 5 - Nový slučovač, který mi byl nabízen v elektru, originál byl s jednou tlumivkou, která se musí naletovat.
pokud máte podezření na zesilovač, prostě ho odmontujte a nahraďte na zkoušku tím druhým , oba jsou na celé pásmo, takže za zkoušku nic nedáte... S tím technikem je to jasný, neche to dělat na 3x
klidně si vyberte podle potřeby jaké chcete koncovky, jen mi přišlo praktické to našroubovat přímo na zesilovač a pokračovat pak kabelem ke slučovači ...s F konektoy..
když tak to konzultujte s odborníkem podle nákresů jak by to řešili...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.