Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chrániče

Od: janverunek odpovědí: 14 změna:
Dobrý den mám kiosek na občerstvení a k němu je připravěn přístřešek na sezení musí být chrániče na osvětlení v tom pristresku. Díky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

doporučuji ho tam dát, všude, kde má laická veřejnost přístup...

hodnocení

0x
Rozhodně ano. Dnes musí být i na světelných okruzích doma. Venku pod přístřeškem není o čem přemýšlet.

hodnocení

0x

Dnes již musí být proudové chrániče na všech obvodech. Někdy se nedávají do obvodu pro lednici.

hop®
hodnocení

0x

Nemohu jednoznačně odpovědět.
V domácí instalaci je chránič nutný i na světelné okruhy, podle nových norem musí mít dokonce každý světelný okruh svůj vlastní chránič (případně jističochránič). Na venkovní instalace byl nutný chráníč již dříve. Předpokládá se totiž, že výměnu žárovky bude provádet elektrotechnický "laik" (podle vyhlášky 50).
V průmyslových instalacích je možné světla zapojit bez chrániče, protože údržbu osvětlení neprovádí laik, ale určený "odborník", který splňuje potřebný paragraf vyhlášky 50.

Tím chráničem ale určitě nic nezkazíte... ;)

Samozrejme resit chranic na kazdy okruh v dome ci byte je nesmysl. A pokud mam trifazovy privod tak je to tim tuplem nesmysl a nic neresi. Nedavno mi prdla zarovka a zkrat vyhodil i hlavni jistic. Takze ucel tohodle napadu je tentam. Pokud se jedna o verejny prostor, tak je to jina situace. V tomto pripade bych, pokud ma osvetleni svuj vlastni jistic, z praktickeho hlediska jisticochranic.
hop®
@honzas1:Samozrejme resit chranic na kazdy okruh v dome ci byte je nesmysl.Souhlasím s tím,, že je to praktický nesmysl, ale zaprvé mluvím o světelných okruzích, a zadruhé norma hovoří jasně, přečti si její aktuální znění, tady máš "výstřižek":411.3.4. Doplňující požadavky pro světelné obvody v sítích TN a TT.ČSN 33 2000-4-41 ed.3. V prostorech určených pro samostatnou domácnost musí být doplňková ochrana pomocí proudového chrániče (RCD), jehož jmenovitý reziduální pracovní proud nepřekračuje 30 mA, zajištěna pro AC koncové obvody napájející svítidla.Poznámka k tomuto článku: Termín "domácnost" použitý v kontextu této normy vychází z anglického termínu "household", který zahrnuje všechny formy trvalého nebo dočasného ubytování osob. Termín "household" je definován z hlediska anglosaského právního systému. (bližší vysvětlení lze najít na webových stránkách).Poznámka: Jedná se o nové pravidlo. Upozornění, že v úvodu normy se uvádí, že se tento požadavek vztahuje na jedinou domácnost, což ve znění článku již není řečeno. Bohužel v článku není přesně řečeno, že jeden světlený obvod musí být jištěn pouze jedním RCD, tak aby to opět nesvádělo jistit všechny zásuvkové a světelné obvody v jedné domácnosti, pouze jedním RCD s jmenovitým reziduálním proudem 30mA. Odkaz na národní normu ČSN 33 2130 ed.3 (vnitřní elektrické rozvody), kde se v článku 5.2.9 uvádí: " Je-li v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích užito proudových chráničů, pak žádný proudový chránič nesmí chránit více než jeden světelný obvod, takže z toho jednoznačně vyplývá, že chránit celý byt či rodinný dům RCD s jmenovitým reziduálním proudem 30mA, není možné, tedy alespoň dle normy! V lednu 2018 k ČSN 33 2130 ed.3 vyšla změna Z1, kde se uvádí "Do článku 5.2.9 se jako poslední doplňuje tento odstavec: Každý koncový světelný obvod v bytech a obdobných prostorech pro ubytování se vybaví doplňkovou ochranou pomocí proudového chrániče (RCD), jehož jmenovitý reziduální proud nepřekračuje 30 mA". Jedná se tedy o doplnění národní normy na základě změny v ČSN 33 2000-4-41 ed.3. V ČSN EN 61140 ed.3 se o konkrétní povinnosti chránit světla doplňkovou ochranou proudovými chrániči nehovoří.A pokud mam trifazovy privod tak je to tim tuplem nesmysl a nic neresi. Nedavno mi prdla zarovka a zkrat vyhodil i hlavni jistic. Takze ucel tohodle napadu je tentam. Tak snad je samozřejmé, že počet fází přívodu je naprosto irelevantní argument, mimoto účel chrániče nemá s vyhozením hlavního jističe nic společného.
@honzas1 proč je to nesmysl? A jak souvisí použití chrániče s třífázovým přívodem?
Tak mi zdel ten ucel, proc by kazdy svetelny okruh mel mit svuj chranic. Ja v tom vidim jeden jediny a to ten, ze v případě zavady a jednoho chranice bude vsude tma. A na to argumentuju tim, ze staci jedna blba zarovka a je kompletni blackout a pocet pouzitych ficek na tom absolutne nic nezmeni. Trifazovy privod-tri dvoupolove ficka, tri svetelne okruhy. Kolik mas v byte ci dome bezne svetelnych okruhu? Co mistnost to okruh asi tezko pokud nejsi uchyl.

@honzas1 - pokud ti normy nic neříkají tak neraď ve věcech kterým nerozumíš, to, co si ty myslíš, není důležité. Normy rozhodují. Jestli jistič vypadne po zkratu žárovky, nemá s chráničem nic společného.

Kde jsem psal ze mi nic normy nerikaji? Ja se jen pozastavuju nad touto nesmyslnosti, kterou norma vyzaduje. A ptal jsem se na duvod. Protoze ficko neni levna zalezitost a znacne prodrazuje instalaci.Bude instalce bezpecnejsi? Pochybuju velice silne a zajimaji me nazory druhych.Od toho je tady ta poradna, ne? Tak jestli chces prihodit nejake fakta, tak budu rad a pokud ne, tak se nevyjadruj. Odpoved submisivniho trouby je mi k nicemu.

@honzas1 za to vaše názory tady určitě tazateli k něčemu jsou, že? ;)

chránič nemá nic společného s prasknutím žárovky, tam vypíná nadproudová ochrana, tedy jistič. A to často opravdu i ten hlavní a je úplně jedno, jestli tam chránič máte nebo ne.

Chrániče na světelných okruzích jsou hlavně z důvodu nových svítidel, kde už nelze vyměnit žárovku jako takovou, ale musí se vyměnit celé svítidlo. A do toho se pouští plno laiků, protože "když zvládnout vyměnit žárovku, proč by nezvládli vyměnit celé světlo"... A samozřejmě při tom vzniklo plno úrazů elektrickým proudem.

Ja si trosku pripadam jako v jedlickove ustavu. Ctes si vubec o co se jedna? Píšu nekde ze svetelne okruhy maji byt bez chranice? Tak co to tady blabolis o urazech?. No nic. Pristi rok treba prijdou s tim, ze kazdy zasuvkovy okruh musi mit svuj vlastni chranic a majitel se z toho zblazni, protoze bude rozvodnice velka jak skrin a o nakladech radeji nemluvit. A vsem to prijde vklidu-bo norma. Cest praci soudruzi.
hop®

@honzas1: Sorry, ale s Tebou je to jak u blbejch na dvorečku... *ee*
"Tak mi zdel ten ucel, proc by kazdy svetelny okruh mel mit svuj chranic." No, protože to říká norma! To, že s tím nesouhlasím a že se mi to také zdá nelogické je jediné, co můžu dělat, zapojit to musím podle platné normy!
"Trifazovy privod-tri dvoupolove ficka, tri svetelne okruhy." To je asi blbost, že? Nutnost použití samostatného chrániče na každý okruh vede prakticky jen k tomu, že se v bytě zapojují všechna světla včetně zásuvky na digestoř na stejný okruh, jištěný jedním jističochráničem - což norma umožňuje do výměry bytu 100m2. Přes druhé fíčko se dají zapojit "laicky přístupné" zásuvky v bytě. Třífázová varná deska i pevně připojené (vestavěné) kuchyňské spotřebiče (trouba, mikrovlnka, pračka, sušička, lednice, mrazák) přes chránič připojené být nemusí.
"Pristi rok treba prijdou s tim, ze kazdy zasuvkovy okruh musi mit svuj vlastni chranic..." Ano, k tomu časem určitě postupně dojde. Samozřejmě pod záminkou bezpečnosti. Podle mne ale jde spíš o lobby výrobců elektroinstalačního materiálu...
"Cest praci soudruzi" Tak tuhle nadávku sis fakt mohl odpustit, příště si rozmysli co říkáš, nebo se radši vrať do té jedličkárny! *cert*

berger*

Honzas1,u mně doma by se Vám nelíbilo... Mám čtyři světelné okruhy,každý za svým chráničojističem. Uděláno tak,že pokud některý vybaví,vždy v místnosti zůstane další zdroj světla... Za dalším chráničem mám počítače a televize. Ostatní zásuvky v obytné části za dalším chráničem. Tři chrániče hlídají tři zás.okruhy pro garáž,dílnu a půdu. To proto,že občas používám podezřelé stroje a nehodlám zbytečně shazovat domácnost. A poslední na venkovní zásuvky. Deset kousků a jsem rád,že to tak mám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]