Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nedávno jsem tady řešila, že jsme koupili elektrickou kolobezku za 12tis, která fungovala hodinu a pak už se "nerezbehla".Hned další den jsme i na základě rad zde koloběžku dali k reklamaci a ne jako vraceni zboží bez udání důvodu, protože by v obchodě mohli namitnout, že oni poslali funkcni a pokazili jsme ji my ač je to holý nesmysl. V zákazníkem centru nám řekli, že je po smrti baterka a byli ochotni, slušní atd. až do nebes, takže jsme byli rádi za solidní firmu a žádali jsme o poslání nového kusu s tím, ze nechceme opravovanou kolobezku. Naleteli jsme hezkým slíbum operátora a najednou už s náma nijak zvlášť nekomunikuji, na emaily neodpovidaji, takže spadneme do tzv. 30 denního reklamacniho rizeni. Podařilo se nám ještě jednou spojit a tentokrát s arogatni operatorkou, která mluvila úplně jinak než původní operátor a prý koloběžku poslali do opravy. Jsme s manželem hodně naštvaní jak se k nám obchod chová a rádi bychom už s tímto obchodem neměli nic společného... Nestojíme o opravovanou koloběžku, protože jsme v tom naprosto nevinně a za 12 tis. chceme nové zboží a ne opravováne. Až nám pošlou tu tzv. opravenou a to ještě zda vůbec, muzeme jim ji vrátit bez udání důvodu do 14 dnů a zadat peníze zpet, nebo u reklamovaneho zbozi už to nejde? Velmi děkuji za případnou odpověď, Marketa
Pouze reklamace.
Opravitelná závada, dají novou baterku a pošlou ti to. Můžou se cukat jakože jsi baterku zničila ty, pak nastupuje znalecký posudek a reklamace s ním. Je třeba jednat tak, aby bylo od začátku jasné že znáš správný postup reklamace a dotáhneš jí do úspěšného konce. Když dáš najevo že to neumíš, tak tě nesolidní prodejce vyfakuje a vyúčtuje novou baterku.
Velmi vám děkuju za odpověď, ktera nám s manzelem moc pomohla.Budeme tudíž pokračovat v reklamaci a snad to dotahneme do úspěšného konce...
Chodíte okolo toho jak okolo horké kaše. Pokud neuběhla lhůta 14 dnů mohli jste to vrátit bez udání důvodů. Dokonce rozbalené i použité. Pokud by existovalo VIDITELNÉ poškození, tak by vám snížili cenu. Takhle si to nejspíš pos. rete.
No a to jste právě udělali špatně. Měli jste ji vrátit bez udání důvodu. Museli by Vám peníze vrátit a Vy byste si ji koupili jinde. To se hodně divím, že Vám to tady nikdo neporadil, když to je to nejjednodužší, co jste měli udělat. Možná jste otázku položila jinak a rádci Vám nerozuměli. Na nějaké sladké řeči a sliby od operátora jste neměla dávat. Ti jsou placení za to, aby klienta oblbli právě těmi řečmi. Říkat jim do telefonu, že chcete novou koloběžku nemělo smysl, to je jasné že to odkývá. Pro něho bylo důležité, abyste právě neodstoupili od smlouvy. To už by pak nemohli dělat nic jiného, než vrátit peníze. Vůbec se nedivím, že v tuto chvíli operátorka nedebatuje, už s tím nemůžete nic dělat. Mám ale takový dojem, že když se stejná závada objeví 3x za sebou v čase kdy běží záruka, tak musí dát novou koloběžku, nebo vrátit peníze. Jenomže tady je problém s tou baterií a oni klidně řeknou, že je to špatným používáním. Škoda.
Zdravím, děkuju za odpověď.. Píšete, že jsme to udělali špatně, ch jo.. - Nedávno jsem tady psala dotaz s názvem-Vraceni zboží bez udání duvodu-ze dne 26.2.20...Prave jsme zvažovali jak v této situaci reagovat a bylo nám řečeno zde rádci, že lepší je to vrátit bez udání důvodu do 14dnu, ale bylo i receno, že pak na nás můžou "skocit",že jsme na koloběžce ujeli 2km a dát do za vinu nám. Dle rádců radeji reklamovat a zadat náhradu, takže se "topime" v tom co je správne. Jsme s manželem velmi zklamání a o to víc, že jsme v tom opravdu nevinně a někdo nám s prominutím se..re na hlavu.Bylo nám řečeno i zde rádci, že obchod si může vyzkoušet naše tzv. vracene zboží bez udání duvodu, zjistí nefunkcnost a už se tzv. vezem, že je to naše vina atd...!?
Nebudu to hledat, ale těm slavným rádcům se radši vyhněte. Pokud koupíte přes eshop máte právo zboží ve 14 denní lhůtě vrátit bez udání důvodu. Nevím zda se lhůta počítá ode dne odeslání, nebo převzetí. V každém případě musí být ve lhůtě doručeno prodejci. Nejlépe když zboží nebylo ani rozbalené. Může ovšem být rozbalené, i použito a dokonce může jevit známky opotřebení. V tom případě, ale má prodejce nárok si uplatnit snížení hodnoty.
A důkazní břemeno, že jste zboží poškodili je na prodejci.
Tak to mi je líto, ale v tom případě někdo radil špatně a začal vymýšlet různé neexistující možnosti, jako je třeba to, že by se prodejce mohl na Vás "skočit", že jste na koloběžce ujeli 2 km. To je hloupost. Do 14 dnů prostě zboží koupené v internetovém obchodě vrátíte a nemusíte vůbec udávat žádné důvody, které Vás k tomu vedou. Kdybyste koupili v kamenném obchodě, bylo by to jiné. Tam máte pouze možnost reklamovat.
Já jsem tu Vaši otázku našla, je tady A opravdu si tam dva rádci vymýšlí všelijaké docela hloupé teorie. Ale jsou tam i ti, kteří radí dobře. Vrátit bez udání důvodů do 14 dnů, tedy se s nima o ničem nevybavovat. Nikam netelefonovat. Prostě zabalit a vrátit a samozřejmě jim to napsat emailem. Nevím, zda byste neplatili to poštovné, asi ano, ale pořád by to byla menší ztráta financí a i nervů. Bohužel jste si vybrali ty špatné rady.
Podle mne by bylo úplně jedno, jestli koloběžka funguje, nebo ne. Vy byste jednoduše využila zákona, že můžete zboží vrátit BEZ UDÁNÍ DŮVODU a basta. Myslím si, že je úplně fuk jestli to je malý spotřebič, jako je třeba žehlička, nebo koloběžka. Tu žehličku by také přece prodejce pak mohl vyzkoušet a zjistit, že nefunguje a také by pak mohl namítat, že ji rozbil ten kupující. Maximálně bych jim napsala, že zboží nesplňuje mou představu a hotovo. Takže i kdyby pak prodejce zjistil, že je tam vadná baterka, tak ji mohl vyměnit a dát do prodeje znova jako druhou jakost, nebo vrácené zboží se slevou. Ale to už by byla jeho věc, ne Vaše. A navíc, ta baterka byla zřejmě vadná, když to tak rychle přestalo fungovat, takže to je opět věc prodejce.
O který obchod se jedná? Ať se mu obloukem vyhneme...jinak by vám měli v záruce vyměnit baterku (na baterku je záruka 6 měsíců) a koloběžka bude jako nová. Nemusíte mít obavu...
Jde o obchod ALLHERE. CZ
Píšete, že na baterku je záruka 6 mes., ale při koupi celé koloběžky mame přece záruku 2 roky pokud není uvedeno jinak...?
Je potřeba rozlišovat termíny záruka a životnost.
Baterie mají standardní záruku 24 měsíců, ale životnost je stanovena na 6 měsíců. Pokud by člověk chtěl např. po roce reklamovat to, že baterie vydrží polovinu času, než když byla nová, tak má smůlu a neuspěje. Pokud by ale po roce úplně odešla, např kvůli konstrukční vadě, lze ji úspěšně reklamovat a to po dobu těch dvou let.
A co zkusit napsat doporučený dopis, že využíváte 14 denní lhůtu k vrácení zboží bez udání důvodu a že tedy odstupujete od smlouvy s tím, že fyzicky už koloběžku mají (odázat na reklamaci).
Jinak pokud je vada v baterce, tak jednak nemusíte mít obavy, budete mít novou koloběžku s novou baterkou. nějaká fušerská oprava asi nepřipadá v úvahu. Na druhou stranu nechápu, co jim na výměně baterky tak dlouho trvá (leda, že by náhradní neměli a čekali až jim přijde).
Pokud se jim podaří přešvihnout 30 denní lhůtu, můžete výrobek považovat za neopravitelný a napsat, že odstupujete od smlouvy, ať vám vrátí peníze. Bohužel ale mají možnost vám místo vrácení peněz dát novou koloběžku (ale nesmí to být opravená stará).
I vám velmi děkuju za radu, pomoc, jsem za to velmi vděčná.. S tou baterkou u koloběžky budu věřit, že to dopadne jak píšete.. Můžu se vás, prosím, jeste zeptat čistě teoreticky, že dejme tomu prosvihnou onu dobu 30 dní, my odstoupíme od smlouvy a obchod se rozhodne nam namísto peněz poslat novou kolobezku, ale my doma zjistíme, že nám poslali tu původní opravenou kolobezku(tu tzv. naši původní koloběžku pozname-prisla krapet poškrábana na určitém miste což nám nijak zvlášť nevadilo) . Máme i tak možnost odstoupit od smlouvy, když poznáme, že to není nový kus, ale ten původní(opraveny)...?
Pokud prošvihnou termín, tak máte právo žádat peníze zpátky. Vůbec nemusíte přistupovat na výměnu koloběžky. A to bych v tomto případě rozhodně udělala. Mně se to jednou stalo s elektrickým grilem. Ale byl to kamenný obchod, Penny. Najednou se začala odlupovat teflonová vrstva. Musela jsem reklamovat. Také mi nabízeli, že stáhnou z jiného obchodu ten samý gril a že mi ho vymění za nový. Nesouhlasila jsem, a řekla jim, že už ho v žádném případě nechci, že jsem k výrobku ztratila důvěru a že chci zpátky peníze. Bylo to něco kolem 3 tisíc. To prý nemohou hned, že to musí napřed poslat k posouzení. Tak jsem čekala a oni lhůtu samozřejmě prošvihli. Začali se kroutit a vymlouvat a něco slibovat. Už si nepamatuji co mi to vlastně tenkrát chtěli nakukat. Ale já jsem tvrdě stála na svém a chtěla ten den vrátit peníze. Nebylo to snadné a trvalo to skoro hodinu, pořád se radili někde ve skladu co se mnou . Vždycky ke mně vyslali někoho jiného a ten se mne snažil něco vysvětlovat. Stála jsem na svém a řekla jim, že pokud mi peníze nevrátí, tak to tak určitě nenechám. Nakonec šli dva ty hlavní k pokladně a tam se radili, jak dostat ty peníze z kasy a co tam napsat. na to si pamatuji, protože mi v tu chvíli došlo, že oni se bránili proto, že vlastně nevěděli jak se to v takovém případě dělá, protože jim musí souhlasit peníze v kase a oni musí dát do kasy správný příkaz. No nakonec se jim to povedlo
a peníze mi vrátili. Tak podle mne máte určitě možnost žádat zpátky peníze. Koloběžku už mají.
A tady to máte černé na bílém. Teď čekejte, nijak je neurgujte a hlídejte si dobu. jakmile uplyne a Vy nebudete mít oíd nich žádné vyrozumění, okamžitě jednejte a odstupte od smlouvy.
Obchod se nemá co rozhodovat. Rozhodujete Vy a tentokrát se nedejte ošulit.
Já na tom byl opačně. Prodlužovací kabel s tím dětským zámkem a vůbec nešla zastrčit vidlice. Chtěli vrátit peníze, já vyžadoval výměnu. Tesco skladem neměli, ale v druhém Tescu měli. Stačilo jen přesunout. To se jim nechtělo a tak vyměnili za jiný od jiného výrobce. Podstata byla, že kdyby vrátili peníze a já šel do druhého Tesca koupit ten samý, tak už byl 3x dražší.
To chápu, ale to není případ o kterém mluvím. Ten můj gril byl pořád za stejnou cenu. A to si nakonec může tazatelka zjistit, jestli tu koloběžku koupí jinde za stejnou cenu, nebo ne. Možná, že ji najde o něco levnější, nebo za stejnou cenu. To nikdo neví.
Jistě. Případ od případu. Stalo se i opačně. V té lhůtě 14 dnů obchod podstatně zlevnil. Ještě nerozbalené vrátím a hned koupím znova. I to jde. Ovšem chodit okolo toho jak okolo horké kaše a nechat se oblbnout platnými sliby a nechat projít svá práva je blbost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.